Φιγούρες σε λεπτό στρώμα πάγου κάνει το Ποτάμι

Η απόφαση του Ποταμιού να υπερψηφίσει την συμφωνία των Πρεσπών, αλλά και να υπερψηφίσει πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης θυμίζει περισσότερο ένα πατινέρ που προσπαθεί να κάνει φιγούρες σε ένα λεπτό στρώμα πάγου έτοιμο να σπάσει. Εξάλλου και οι δηλώσεις των βουλευτών του είναι σε διαφορετική ρότα και περισσότερο μπερδεύουν.

Έτσι η Σεβαστουπόλεως επισήμως αποφάσισε να πάρει θέση, προκειμένου να ξεκαθαρίσει την κατάσταση, όμως περισσότερο την περιπλέκει. Αναλυτικά η ανακοίνωση του Ποταμιού είναι η ακόλουθη:

“Τις τελευταίες ώρες πολλαπλασιάζονται τα σενάρια – κάποια από αυτά ευφάνταστα – σχετικά με τη στάση του Ποταμιού στις εξελίξεις. Η αποσύνθεση της κυβερνητικής πλειοψηφίας και το «Μακεδονικό» δημιουργούν όντως πρόσφορο έδαφος για κάθε είδους υποθέσεις. Καλό θα είναι όμως οι υποθέσεις αυτές να εδράζονται και σε πραγματικά δεδομένα. Θεωρούμε χρήσιμο λοιπόν να θυμίσουμε τις δύο κύριες απαντήσεις του Κινήματός μας στα ερωτήματα των ημερών.
Τα υπόλοιπα, μετά τις συνεδριάσεις του Πολιτικού Συμβουλίου και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος που είναι προγραμματισμένες για τις επόμενες ώρες. «Οι μέρες είναι γκαστρωμένες» θα λέγαμε παραφράζοντας τον Χαρίλαο Φλωράκη.

Το Ποτάμι στηρίζει την κυβέρνηση;
Όχι. Το Ποτάμι έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Είμαστε στην αντιπολίτευση και αυτό δεν αλλάζει. Η χώρα έχει ανάγκη από μια νέα αρχή, χωρίς λαϊκισμούς, χωρίς ιδεοληψίες, χωρίς κομματικό κράτος. Το Ποτάμι ήδη έχει ψηφίσει την πρόταση μομφής που είχε κατατεθεί τον Ιούνιο του 2018 και θα ξανακάνει το ίδιο αν κατατεθεί ανάλογη πρόταση. Η θέση μας όπως διατυπώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2018 στην Θεσσαλονίκη από τον επικεφαλής, είναι ξεκάθαρη: Αν οι ΑΝΕΛ αποχωρήσουν από την κυβερνητική πλειοψηφία τότε η χώρα πρέπει να οδηγηθεί σε εκλογές.

Το Ποτάμι στηρίζει τη Συμφωνία των Πρεσπών;
Ναι. Το Ποτάμι από την ίδρυση του – το 2014 – έχει ταχθεί υπέρ της σύνθετης ονομασίας της πΓΔΜ με γεωγραφικό προσδιορισμό για όλες τις χρήσεις. Η διαιώνιση του προβλήματος για δεκαετίες είναι επιζήμια για την Ελλάδα όπως μαρτυρά και η αναγνώριση της γειτονικής χώρας με το όνομα «Μακεδονία» από 140 και πλέον κράτη. Ειδικά στην σημερινή συγκυρία υποστηρίζουμε την ένταξη των χωρών των δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ, καθότι αυτό θα συμβάλει στην ανάπτυξη και τη σταθερότητα της περιοχής. Για τους ίδιους λόγους είμαστε θετικοί στην είσοδο της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ. Πρέπει λοιπόν να κλείσουμε άμεσα τα μέτωπα στα βόρεια σύνορά μας και με την συμπαράσταση των συμμάχων μας να αντιμετωπίσουμε τους κινδύνους εξ ανατολών. Αυτό είναι το συμφέρον της πατρίδας μας”.

Ο Μαυρωτάς

Η ανακοίνωση αυτή του Ποταμιού επί της ουσίας αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην ψηφίσει και την συμφωνία των Πρεσπών, εάν τελικά αποχωρήσουν οι ΑΝΕΛ. Το βέβαιο είναι ότι ο Σπύρος Δανέλλης είναι σε διαφορετική ρότα και μάλιστα υποστήριξε σε δηλώσεις του χθες, πως πρέπει να δοθεί ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Μάλιστα ο κ. Δανέλλης θα είναι ομιλητής μαζί με τον Νίκο Μπίστη, τον Γιάννη Ραγκούση και τον Δημήτρη Παπαδημούλη σε εκδήλωση για την ανάγκη νέα κυβερνητικής πλειοψηφίας. Στην ίδια εκδήλωση θα δώσει το παρών και θα μιλήσει και ο Αλέξης Τσίπρας.

Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος του Ποταμιού και βουλευτής Αττικής, Γιώργος Μαυρωτάς, χαρακτήρισε ως εκβιασμό ενδεχόμενη κίνηση του Αλέξη Τσίπρα να μετατρέψει την ψηφοφορία της Συμφωνίας των Πρεσπών σε ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση.  Επανέλαβε πως, παρά τη θετική προδιάθεση έναντι της Συμφωνίας, οι αποφάσεις από πλευράς Ποταμιού θα ληφθούν αφού γίνουν οι γνωστές οι τελικές διατυπώσεις στις συνταγματική αναθεώρηση στην ΠΓΔΜ, συνεκτιμώντας νεότερα στοιχεία που πιθανώς προκύψουν και προτάσσοντας το εθνικό συμφέρον.

Ο Λυκούδης

Την θέση ότι δεν έχει λάβει τις οριστικές του αποφάσεις για το τι θα πράξει κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας στη Βουλή για τη Συμφωνία των Πρεσπών διατύπωσε ο βουλευτής του Ποταμιού, Σπύρος Λυκούδης, ο οποίος σημείωσε ωστόσο πως ο βασικός άξονας της συμφωνίας είναι θετικός.

«Δεν έχω αποφασίσει τι θα κάνω. Είμαστε σε μια φάση που είναι διάχυτη η αίσθηση ότι τα πράγματα δεν προχωράνε. Το κλίμα είναι εκρηκτικό. Ακόμη και πριν από 10-15 μέρες υπήρχαν απειλές από τον Καμμένο ότι αποσύρει τους υπουργούς του, τώρα το πράγμα είναι διαφορετικό, είναι αποσύρω την εμπιστοσύνη μου στην κυβέρνηση…
Το θέμα είναι ότι από την ώρα που ο κυβερνητικός εταίρος που δίνει μέχρι τώρα την κυβερνητική πλειοψηφία, η οποία για χρόνια ολόκληρα είχε μια παρά πολύ στέρεη συνοχή, λέει ότι αποσύρω την εμπιστοσύνη μου, σημαίνει ότι προκύπτει ζήτημα δεδηλωμένης»,  είπε μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό.

«Οι επιλογές είναι πάρα πολύ δύσκολες για έναν άνθρωπο σαν κι εμένα και θέλουν πολλή σκέψη και πολύ προβληματισμό. Είμαι άνθρωπος της αριστεράς, δεν έχω μετακινηθεί από τον χώρο της δικής μου αριστεράς ούτε ένα χιλιοστό, έξω από αυτά όρια δεν μπορώ να βγω. Έτσι όμως όπως είναι διαμορφωμένος ο πολιτικός χάρτης, για μένα υπάρχουν πάρα πολύ σοβαρά ζητήματα όσον αφορά στη δική μου θέση. Είμαι σε μια περίοδο συλλογισμού. Ο βασικός άξονας της συμφωνίας των Πρεσπών είναι θετικός, αλλά και αυτή η υπόθεση που θα μπορούσε να είναι κοινός τόπος όλων των πολιτικών δυνάμεων, εσωτερικοποιήθηκε και πήρε ένα χαρακτήρα μιας απίστευτης αντιπαλότητας και διχασμού.
Εγώ ως άνθρωπος αυτόν τον διχασμό δεν τον θέλω, δεν τον αντέχω. Θα επιθυμούσα να είχαν βρεθεί τρόποι για να περάσουμε αυτά τα ζητήματα, με άλλου τύπου συναινέσεις. Ένας άνθρωπος που θέλει να λειτουργήσει με έναν διαφορετικό τρόπο, με αυτά τα δεδομένα, βρίσκεται σε μια μεγάλη περίοδο αμηχανίας. Περνάω μια μεγάλη περίοδο πολιτικής αμηχανίας και σας το λέω από καρδιάς» υπογράμμισε ο βουλευτής του Ποταμιού.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα