Φίλης και Ευκλείδης “άδειασαν” τον Τσίπρα

Με κάθε επισημότητα ανέδειξαν την διαφωνία τους στην πρόταση του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ για άμεση επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια  

Πριν καλά-καλά ολοκληρωθεί η ολοκληρωθεί η πρόταση δυσπιστίας του Τσίπρα κατά του Χρήστου Σταϊκούρα και ξεκίνησαν οι διαφοροποιήσεις στον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε αναφορές περί 12 ναυτικών μιλίων και της άμεσης άσκησης του κυριαρχικού δικαιώματος νοτίως της Κρήτης. Ο δε Νίκος Φίλης άδειασε τον πρόεδρο, αλλά και όλους όσοι υποστηρίζουν πως πρέπει να υπάρξει άμεσα άσκηση του κυριαρχικού δικαιώματος νοτίως της Κρήτης, σε πρώτη φάση, εμφανίζοντας την σχετική θέση ως απάντηση στην Τουρκίας. Και για να γίνει ακόμη περισσότερο κατανοητός ο Νίκος Φίλης τόνισε ότι «η άσκηση ενός δικαιώματος για να είναι αποτελεσματική πρέπει να συμπεριλαμβάνει και ορισμένες πρωτοβουλίες που να είναι αποτελεσματικά διπλωματικές».

Υπενθυμίζεται πως ο Αλέξης Τσίπρας έχει συνδυάσει την πρότασή του για τα 12 ναυτικά μίλια με την προκλητικότητα της Τουρκίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι η θέση αυτή του Αλέξη Τσίπρα έχει προκαλέσει αναταράξεις στον ΣΥΡΙΖΑ. Στελέχη του κόμματος και κυρίως αυτά που πρόσκεινται στους «53», αλλά και στην αποκαλούμενη «Γέφυρα», όπως ο Σωτήρης Βαλντέν, έχουν στηλιτεύσει αυτή τη συμπεριφορά, ομνύοντας στη λογική που επικράτησε στη Συμφωνία των Πρεσπών.

Σε αυτήν αναφέρθηκε και ο Νίκος Φίλης σημειώνοντας ότι «το θεμέλιο που πρέπει να ασκεί η Ελλάδα και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το θεμέλιο της συμφωνίας των Πρεσπών», κάνοντας λόγο για «αμοιβαίες υποχωρήσεις».

Δεν συμφωνεί και ο Τσακαλώτος

Όμως πέραν του Νίκου Φίλη με τη ρητορική Τσίπρα δεν συμφωνεί και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος έλαβε αποστάσεις από τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ στα ελληνοτουρκικά.  Ο πρώην υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι η Αριστερά οφείλει να μην καλλιεργεί στον κόσμο τον εθνικισμό και την αδιαλλαξία, όπως έκανε η Ν.Δ. στη Συμφωνία των Πρεσπών, προσθέτοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ καταθέτει ρεαλιστικές θέσεις αρχών.

«Στα ελληνοτουρκικά, όπως και σε κάθε διαπραγμάτευση πρέπει να προσέρχεται κανείς χωρίς να φανερώνει τις -πραγματικές- κόκκινες γραμμές του. Διότι αν τις φανερώσεις το αποτέλεσμα θα είναι κατώτερο αυτών. Παράλληλα όμως στα εθνικά ζητήματα οφείλουμε να μην καλλιεργούμε στον κόσμο τον εθνικισμό και την αδιαλλαξία όπως έκανε η ΝΔ στη συμφωνία των Πρεσπών. Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία προσέρχεται σε αυτή τη συζήτηση με ρεαλιστικές θέσεις αρχών. Με ειλικρίνεια λέμε στον κόσμο ποια είναι τα κρίσιμα ζητήματα και με τις θέσεις μας και τις πράξεις μας προσπαθούμε να ενισχύσουμε τη διαπραγματευτική θέση της χώρας αλλά και ένα κλίμα ειρήνης και διεθνούς κατανόησης», σημείωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σε συνέντευξη που παραχώρησε.

Με την τοποθέτηση αυτή γίνεται αντιληπτό ότι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος παίρνει σαφείς αποστάσεις με την αιφνίδια στροφή του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος ζητάει επίμονα από την κυβέρνηση Μητσοτάκη να κάνει μονομερή επέκταση στα 12 μίλια των χωρικών υδάτων, στο Αιγαίο.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα