«Φιλοθέη. Η αρχοντοπούλα των Αθηνών»

Ένα ιερό δράμα παιγμένο με θέατρο σκιών

Η ομάδα «Οθόνιον» παρουσιάζει ένα πρωτότυπο δράμα του Ιωσήφ Βιβιλάκη ειδικά γραμμένο για τους παίκτες σκιών Άθω Δανέλλη και Νικόλα Τζιβελέκη, με θέμα τη ριψοκίνδυνη δράση της Αγίας Φιλοθέης, που πρόσφερε την περιουσία της σε έργα αλληλεγγύης στην οθωμανική Αθήνα του 16ου αιώνα. 

Αντλώντας έμπνευση από τον δραματικό βίο της Αγίας Φιλοθέης, της περίφημης κυρα-δασκάλας, μουσικοί και παίκτες σκιών εμψυχώνουν σκαλιστές χειροποίητες φιγούρες και ζωντανεύουν την περιπετειώδη ζωή της ασυμβίβαστης αρχοντοπούλας που φόρεσε τα ράσα. Στην παράσταση το θαυμαστό συναξάρι της Φιλοθέης συνυφαίνεται παράξενα με την ιστορία του λαϊκού θεάτρου, σε ένα μαγικό και μυστηριακό ταξίδι προς το φως των σκιών, όπου καλούμαστε να αναζητήσουμε τη σημασία της ελευθερίας και της αξιοπρέπειας στη σημερινή ζωή.

Το «Οθόνιον» είναι μια επιστημονική και καλλιτεχνική ομάδα με έδρα την Αθήνα, που πιστεύει στην αξία των παραδοσιακών σκηνικών πρακτικών. Η ομάδα πλαισίωσε με μεγάλη επιτυχία το 2017 την παράσταση «Ο γάμος του Καραχμέτη» του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη (σκηνοθεσία Όλια Λαζαρίδου) με το δραμάτιον «Ο Καραγκιόζης νεκροθάπτης», και έλαβε εξαιρετικές κριτικές.

 «Φιλοθέη. Η αρχοντοπούλα των Αθηνών»

Συγγραφή και σκηνοθεσία: Ιωσήφ Βιβιλάκης

Μουσικός σχεδιασμός: Γεράσιμος Παπαδόπουλος

Φιγούρες θεάτρου σκιών: Νικόλας Τζιβελέκης

Παίκτες θεάτρου σκιών: Άθως Δανέλλης, Νικόλας Τζιβελέκης

Μουσικοί-τραγούδι: Κατερίνα Μιχαλάκη, Γεράσιμος Παπαδόπουλος, Θεολόγος Παπανικολάου

Παραγωγή: Bateau Lavoir. Χώρος σεμιναρίων, τεχνών και πολιτιστικής δραστηριότητας. https://bateaulavoir.gr

Οι δύο πρώτες παραστάσεις στο Αρχοντικό των Μπενιζέλων, 18 και 19 Ιουνίου, είναι ήδη sold out.

Επιπλέον παραστάσεις όμως θα δοθούν στον σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων, Ερμού 134, Αθήνα: Κυριακή 23 Ιουνίου, Τρίτη 25 Ιουνίου, Τρίτη 2 Ιουλίου, Τρίτη 9 Ιουλίου 2019, ώρα 21:00.

Πληροφορίες στο τηλέφωνο: 6987-358561

Προπώληση viva.gr 

Με την ευγενική υποστήριξη της ενοριακής κοινότητας του Αγίου Νικολάου Ραγκαβά.

Διαβάστε επίσης