«Financial Times»: Οι μορφωμένοι Έλληνες δεν «βλέπουν» μέλλον στην Ελλάδα

Αρκετοί Έλληνες που στην κατοχή τους έχουν ένα πλήρες «πακέτο» μόρφωσης αλλά και πανεπιστημιακής κατάρτισης, έχουν μεταναστέψει στο εξωτερικό και δεν βιάζονται να γυρίσουν πίσω, σημειώνει η εφημερίδα Financial Times. Η κρίση συνέθλιψε τις ελπίδες των Ελλήνων, παρατηρεί το δημοσίευμα.

Την ώρα που η Ελλάδα ετοιμάζεται για την έξοδό της από το τελευταίο και πιο σκληρό Μνημόνιο, την επόμενη εβδομάδα, σε μια ένδειξη ότι η επιστροφή στην οικονομική κανονικότητα βρίσκεται κοντά ο αριθμός των μορφωμένων Ελλήνων που δεν βλέπουν μέλλον στη χώρα εξακολουθεί να αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια για τη μακροπρόθεσμη ανάκαμψη και βιωσιμότητά της, παρατηρεί σε δημοσίευμά της η εφημερίδα Financial Times.

«Το brain drain έχει ξεκάθαρα αρνητικό αντίκτυπο στις οικονομικές προοπτικές της Ελλάδας σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα», σημειώνει ο καθηγητής Γ. Παγουλάτος, θέτοντας το ερώτημα εάν αυτοί οι Έλληνες θα επιστρέψουν κάποτε στην Ελλάδα.

 

 

 

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, από το 2010 έχουν μεταναστεύσει 350.000 — 400.000 Έλληνες, κυρίως σε χώρες της ΕΕ. Σύμφωνα με τον ερευνητή στο “Oxford University”, Εμμανουήλ Πρατσινάκη, περισσότεροι από τα 2/3 είναι απόφοιτοι πανεπιστημίων με πολλά μεταπτυχιακά προσόντα.

Στο φαινόμενο αναφέρεται και ο επικεφαλής του ΙΣΑ, Γιώργος Πατούλης. «Η χώρα έχει χάσει περισσότερους από 18.000 γιατρούς, όχι μόνο απόφοιτους, αλλά και καθιερωμένους ειδικευμένους. Αυτήν τη στιγμή υπάρχουν λίγα σημάδια ότι θα τους πάρουμε πίσω», επισημαίνει ο ίδιος.

Η κρίση συνέθλιψε τις ελπίδες των Ελλήνων ότι η εγχώρια αγορά εργασίας θα συνέχιζε να αναπτύσσεται, αναφέρουν οι FT. «Η μετανάστευση έχει γίνει μια επιλογή προς εξέταση και η οικογένεια και οι φίλοι αντιδρούν πολύ πιο θετικά απ’ό,τι στο παρελθόν στην απόφαση φίλων τους και συγγενών τους να φύγουν», σχολιάζει ο κ. Πρατσινάκης.

Άλλωστε, οι Έλληνες του εξωτερικού δεν βιάζονται να επιστρέψουν, καθώς σύμφωνα με έρευνα της ΕΕ που διεξήχθη πέρυσι στο Λονδίνο και στην Ολλανδία, ένα ποσοστό μικρότερο από το 10% των Ελλήνων μεταναστών σχεδίαζε να επιστρέψει μέσα στα επόμενα τρία χρόνια και μόνο το 20% ήθελε να το κάνει σε πιο μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα