
FLAME: Αύξηση κατά 42% των πυρκαγιών στην Ελλάδα το 2024 – Η τραγική καταγραφή του έτους
Μία αποκαρδιωτική έκθεση για τις πυρκαγιές και την αντιπυρική περίοδο του 2024 στην Ελλάδα δημοσίευσε Η ομάδα FLAME της Μονάδας ΜΕΤΕΟ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και το WWF Ελλάς - Κάηκαν περισσότερα από 450.000 στρέμματα
Η ομάδα FLAME της Μονάδας ΜΕΤΕΟ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και το WWF Ελλάς προχώρησε στη δημοσιοποίηση μίας – ομολογουμένως – τραγικής έκθεσης αναφορικά με τις πυρκαγιές και την ευρύτερη αντιπυρική περίοδο στην Ελλάδα για το 2024. Όπως μάλλον θα περίμεναν οι περισσότεροι, τα ευρήματα είναι αποκαρδιωτικά.
Αξίζει μόνο να σημειωθεί ότι για το έτος 2024 είχαμε αύξηση κατά 42% του αριθμού των πυρκαγιών στη χώρα, ενώ κάηκαν περισσότερα από 450.000 στρέμματα. Η έκθεση παρουσιάζει το συνολικό κοινωνικό, πολιτικό, οικολογικό και περιβαλλοντικό αποτύπωμα της αντιπυρικής περιόδου.
Σύμφωνα με την έκθεση, η αντιπυρική περίοδος του 2024 χαρακτηρίστηκε από τα εξής:
● Σημαντική αύξηση του αριθμού των πυρκαγιών 42% σε σύγκριση με τον μέσο όρο της περιόδου 2006-2023.
● Οι καμένες εκτάσεις προσεγγίζουν τα 450.000 στρέμματα, εάν συνυπολογιστούν μικρότερες πυρκαγιές που δεν περιλαμβάνονται στο σύνολο δεδομένων του Ευρωπαϊκού Συστήματος Πληροφοριών για τις Δασικές Πυρκαγιές (EFFIS). Συνεπώς, οι καμένες εκτάσεις της φετινής αντιπυρικής περιόδου φαίνεται να βρίσκονται λίγο πιο κάτω από τον εθνικό μέσο όρο των 504.927 στρεμμάτων (2004 – 2023).
● Περισσότερα από 255.000 στρέμματα αφορούν δασική έκταση.
● Συνολικά, επηρεάστηκαν περισσότερα από 90.000 στρέμματα σε 11 προστατευόμενες περιοχές (εκ των οποίων 8 περιοχές Natura).
● Η συνολική έκταση των πολλαπλά καμένων περιοχών ξεπέρασε τα 110.000 στρέμματα.
● 14 πυρκαγιές ευθύνονται για το 72% των συνολικών καμένων εκτάσεων του 2024, κάτι που καταδεικνύει τη δυσκολία της πολιτείας στη διαχείριση μεγάλων περιστατικών, ειδικά κάτω από συνθήκες που διευκολύνουν την έναρξη και ευνοούν την εξάπλωση των πυρκαγιών, όπως η έλλειψη βροχοπτώσεων και χιονοπτώσεων.
● Οι περισσότερες καμένες εκτάσεις καταγράφηκαν στην περιφέρεια Αττικής (117.610 στρέμματα), η οποία για ακόμα μία χρονιά επλήγη από σημαντικές πυρκαγιές που σωρευτικά οδηγούν σε μεγάλη υποβάθμιση των δασικών οικοσυστημάτων της. Αντίστοιχα, η φετινή αντιπυρική περίοδος αποτέλεσε για την Πελοπόννησο τη δεύτερη χειρότερη από πλευράς καμένων εκτάσεων (94.010 στρέμματα) από το 2006 έως και σήμερα.
● Καταγράφηκε συχνή και έντονη δραστηριότητα πυρκαγιών σε ορεινούς όγκους της βόρειας Ελλάδας που έπληξαν αρκετά οικοσυστήματα που δεν είναι προσαρμοσμένα στην πυρκαγιά.
● Σε αρκετές περιοχές της χώρας μας καταγράφηκαν οι δυσμενέστερες πυρομετεωρολογικές συνθήκες των τελευταίων 34 ετών.
● Τέλος, οι κοινωνικές, περιβαλλοντικές και οικολογικές επιπτώσεις των φετινών δασικών πυρκαγιών στην Ελλάδα ήταν ιδιαίτερα σημαντικές, με απώλεια 7 ανθρώπινων ζωών, έκλυση ιδιαίτερα υψηλών ποσοτήτων διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, μεγαλύτερες του αντίστοιχου μέσου όρου της περιόδου 2003 – 2023 σημαντικές υλικές ζημιές και επιπτώσεις σε 11 προστατευόμενες περιοχές.
Για την επόμενη ημέρα
Σύμφωνα με την ομάδα FLAME και το WWF, η αντιπυρική περίοδος του 2024 αναδεικνύει για πολλοστή φορά την ανάγκη για ενισχυμένη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων, την ενίσχυση της λογοδοσίας και τη συνεχή εξέλιξη του συστήματος διαχείρισης πυρκαγιών της χώρας.