Φλωρίδης: “Η διαμεσολάβηση βοηθά τους δικαστές από τον αυξημένο φόρτο εργασίας”

Ο υπ. Δικαιοσύνης, μίλησε στο Συνέδριο του Οργανισμού Προώθησης Εναλλακτικών Μεθόδων Επίλυσης Διαφορών & η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων

Η ανάγκη διαμόρφωσης μίας νέας φιλοσοφίας για την επίλυση διαφορών, έξω από τις δικαστικές αίθουσες, αλλά και τα ενθαρρυντικά στοιχεία του θεσμού της διαμεσολάβησης καταγράφηκαν κατά τις εργασίες του συνεδρίου που συνδιοργάνωσαν ο Οργανισμός Προώθησης Εναλλακτικών Μεθόδων Επίλυσης Διαφορών (ΟΠΕΜΕΔ) και η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕνΔΕ), στην αίθουσα εκδηλώσεων του Εφετείου Αθηνών, με θέμα: «Διαμεσολάβηση και Δικαστική Μεσολάβηση».

Ειδικότερα, ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΟΠΕΜΕΔ, επισήμανε ότι «είναι πολύ μεγάλα τα περιθώρια βελτίωσης του θεσμού της διαμεσολάβησης και της δικαστικής μεσολάβησης», υπογραμμίζοντας ότι «χρειάζονται αλλαγές στη Δικαιοσύνη».

Σύμφωνα με τον κ. Φλωρίδη, «αν καταφέρουμε να λύνουμε εξωδικαστικά κάποιες υποθέσεις θα βοηθήσουμε να απαλλαγούν οι δικαστές από τον αυξημένο φόρτο εργασίας», κάτι που μπορεί να συμβάλει στην ταχύτερη απονομή της Δικαιοσύνης και όπως εξήγησε ότι «από την εμπειρία που έχουμε θα διαμορφωθεί το καινούριο πλαίσιο».

floridis-dikhgoroi

 

Η πρόεδρος της ΕνΔΕ Μαργαρίτα Στενιώτη τόνισε ότι «η εκδήλωση αυτή βάζει ένα λιθαράκι για να εμπιστευθούν οι πολίτες τη διαμεσολάβηση», και προσέθεσε ότι «είναι μία διαδικασία άμεση, ταχύτατη, ευέλικτη που βοηθά τα δύο μέρη να συμφωνήσουν σε μία κοινά αποδεκτή λύση, με τη βοήθεια του διαμεσολαβητή» ενώ τόνισε ότι «όπου έχει εφαρμοστεί, έχει στεφθεί με επιτυχία» και ότι «συμβάλει στην προαγωγή του νομικού πολιτισμού».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΟΠΕΜΕΔ και πρόεδρος Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα Κωνσταντίνος Μενουδάκος αναφέρθηκε στην ανάγκη διαμόρφωσης νέας κουλτούρας για την επίλυση διαφορών, καθώς όπως είπε πρέπει να μειωθούν οι υποθέσεις που εισάγονται στα δικαστήρια και εξέφρασε την ικανοποίηση του για το γεγονός ότι εξετάζονται από την Πολιτεία βελτιώσεις και συμπληρώσεις του νόμου του 2019.

Σχετικά με την καλύτερη εφαρμογή του θεσμού της διαμεσολάβησης ο κ. Μενουδάκος διευκρίνισε ότι «πρωταρχική θέση πρέπει να έχει η στάση του νομικού κόσμου και κυρίως των δικηγόρων», εκτιμώντας παράλληλα ότι «η αρχικά αρνητική θέση φαίνεται ότι έχει αρχίσει να μεταβάλλεται».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα