«Φοβάμαι ότι δεν θα φτάσουμε ποτέ στη συζήτηση για το χρέος»

Μία σιβυλλική δήλωση έκανε ο τέως υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, στο περιοδικό «Marketwatch» αναφερόμενος στην επαναδιαπραγμάτευση του χρέους. «Φοβάμαι ότι δεν θα φτάσουμε ποτέ σε αυτήν» σχολίασε ο κ. Τσακαλώτος.

Αυτή είναι η πρώτη φορά που ο ΣΥΡΙΖΑ θέτει το ενδεχόμενο -και κυρίως τον φόβο- ότι η συζήτηση για το χρέος, το οποίο είναι και το σημαντικότερο προεκλογικό χαρτί του Αλέξη Τσίπρα, θα βγει από το τραπέζι. Το Μarketwatch, το οποίο ανήκει στην «οικογένεια» του πρακτορείου ειδήσεων Dow Jones, σημειώνει ότι ο κ. Τσακαλώτος θεωρείται από Έλληνες πολιτικούς αναλυτές ότι είναι ένας εκ των δύο υποψηφίων για να γίνει ο επόμενος υπουργός Οικονομικών, με τον τωρινό υπουργό, Γιώργο Χουλιαράκη να είναι ο άλλος, εάν ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει τις εκλογές.

Σύμφωνα με τον τέως επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου, ένα από τα μεγαλύτερα κέρδη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ήταν μια δέσμευση από τους πιστωτές της Ελλάδας να ξεκινήσουν οι συνομιλίες για την επαναδιαπραγμάτευση χρέους, όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία αξιολόγησης στην οποία η Ελλάδα θα παρουσίαζε την πρόοδό της στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που συμφωνήθηκαν στη διάσωση. Η αξιολόγηση αυτή αναμένεται να ξεκινήσει τον Οκτώβριο.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος συνέκρινε τις προηγούμενες υποσχέσεις για αναδιαπραγμάτευση του ελληνικού χρέους με το… «όπως όταν τα παιδιά μου λένε: πήγαινε με στο Λονδίνο, και εγώ λέω, «ναι, κάποια στιγμή», έτσι ήταν και αυτές οι υποσχέσεις. Τώρα όμως, ο ίδιος ανησυχεί ότι θα υπάρξουν «πιέσεις από κάποιους εχθρικούς πιστωτές της Ελλάδας για να γίνει η πρώτη αξιολόγηση τόσο δύσκολη ώστε ποτέ να μην έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε το χρέος. Αυτό είναι κάτι που με ανησυχεί και θα ήταν κακή τη πίστει».

Ο κ. Τσακαλώτος θεωρεί πως η ελληνική κυβέρνηση αντιμετωπίστηκε άδικα κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων. Οπως σημειώνει, «υπήρξαν προφανώς πολιτικές δυνάμεις που ήθελαν να αποτύχει ο ΣΥΡΙΖΑ –όχι για οικονομικούς λόγους, αλλά γιατί θεωρούσαν πως η επιτυχία μιας κυβέρνησης της Αριστεράς, θα αποτελούσε ένα επικίνδυνο προηγούμενο».

«Αρκετά συχνά ήταν σχιζοφρενικά κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων. Οι ίδιοι άνθρωποι έλεγαν, “μόνο εσείς μπορείτε να διαχειριστείτε αυτά τα ζητήματα διότι δεν εμπιστευόμαστε την παλιά πολιτική ελίτ”, αλλά από την άλλη πλευρά έλεγαν επίσης ότι, “εάν το αντιμετωπίσετε, οι φίλοι μας στην Ισπανία, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία, θα θυμώσουν διότι θα μοιάζει σαν να υποστηρίζουμε την αντιπολίτευση σε αυτές τις χώρες και όχι την τωρινή κυβέρνηση», σημείωσε ο τέως υπουργός Οικονομικών.

«Η άποψή μας είναι πως η συμφωνία έπρεπε να γίνει διότι δεν είχαμε άλλη επιλογή. Διαπραγματευόμασταν με το ένα χέρι δεμένο πίσω από την πλάτη μας. Αλλά αυτή η συμφωνία μπορεί να λειτουργήσει. Είτε πετύχει είτε όχι, ελπίζω πως μια νεότερη γενιά, μια μελλοντική γενιά, θα πει ότι αυτή η κυβέρνηση όντως προσπάθησε να το κάνει αυτό», τόνισε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος κλείνοντας την συνέντευξη.

Διαβάστε επίσης