Φόβοι για νέο πογκρόμ κατά των μεταναστών

«Τους τελευταίους δύο μήνες, Αύγουστο και Σεπτέμβριο, ζούμε έναν πραγματικό εφιάλτη», δηλώνει στην «Α» ο πρόεδρος της Πακιστανικής Κοινότητας στην Ελλάδα, Τζαβέντ Ασλάμ, με αφορμή τον άγριο ξυλοδαρμό του ομοεθνή του, Μοχάμεντ Ιλίας, από μαυροφορεμένους άνδρες στην Παλιά Κοκκινιά.

 

Ρεπορτάζ: Κώστας Παπαδόπουλος

 

«Είχαν ηρεμήσει τα πράγματα μετά τη σύλληψη του Ρουπακιά και των άλλων της Χρυσής Αυγής, όμως μόνο τον Σεπτέμβριο έχουμε πέντε επιθέσεις κοντά στο σημείο που χτύπησαν τον Μοχάμεντ. Εδώ κοντά λειτουργεί και το Ανοιχτό Σχολείο Μεταναστών, το οποίο έσπασαν το καλοκαίρι οι φασίστες για να δημιουργήσουν ένα κλίμα φόβου», τονίζει ο κ. Ασλάμ και συνεχίζει με μία κραυγή αγωνίας: «Θέλουν να μας διαλύσουν». Ο πρόεδρος της Πακιστανικής Κοινότητας στην Ελλάδα, για τον οποίο πολλά έχουν ακουστεί για δραστηριότητες έκνομες ή τουλάχιστον στα όρια του νόμου, εκφράζει παράπονα για τη στάση της κυβέρνησης και της Αστυνομίας: «Είναι μετανάστες, λένε, δεν πειράζει που τους κυνηγούν». Αναγνωρίζει τις προσπάθειες που καταβάλλει το Τμήμα Ρατσιστικής Βίας, ωστόσο, ζητά «περισσότερη δράση από τις Αρχές ενάντια στους φασίστες».

Οι αριθμοί της ιστοσελίδας «City at a time of crisis», που δημιούργησε μία ομάδα ευαισθητοποιημένων πολιτών τη δουλειά της οποίας προέβαλαν και διεθνή ΜΜΕ όπως ο βρετανικός Guardian, καταδεικνύουν πως τα περιστατικά βαριάς βίας εναντίον μεταναστών έχουν μειωθεί σημαντικά το 2014 σε σχέση με το 2013. Αυτό οφείλεται στο γεγονός πως οι συλλήψεις των βασικών ηγετικών στελεχών της Χρυσής Αυγής ή και μελών ομάδων βίας (σ.σ. τα περιβόητα τάγματα εφόδου), δημιούργησε ανασφάλεια στους… εξτρεμιστές της ακροδεξιάς, την ώρα που η Αστυνομία κάνει πολύ καλή δουλειά, με συνεχής περιπολίες ακόμα και στις πλέον «δύσκολες» περιοχές της Αθήνας. Έστω κι αν δεν τα καταφέρνει πάντα, όπως στην περίπτωση του 34χρονου Σαφράζ Μαλίκ, ο οποίος το βράδυ της 1ης Αυγούστου ξυλοκοπήθηκε ακόμα και με σιδερογροθιές από ομάδα πέντε μαυροντυμένων και «φουσκωμένων» νεαρών, έξω από το σχολικό συγκρότημα της Γκράβας.

 

«Κωλοαρμένιε, θα σε γ…σω»

Το ίδιο άτυχος ήταν κι ένας 33χρονος Αρμένιος, ο οποίος το βράδυ της 13ης Σεπτεμβρίου δέχτηκε επίθεση από ομάδα 15-20 ατόμων, οι οποίοι τον κλοτσούσαν με μένος ακόμα και στο κεφάλι. Ο ίδιος ισχυρίστηκε στην Αστυνομία ότι καθοδηγητής τους ήταν ένας υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος της Χρυσής Αυγής στη Δυτική Αττική, ενώ το περιστατικό έλαβε χώρα στην πλατεία του Αγίου Κωνσταντίνου στη Μάνδρα Αττικής. «Κωλοαρμένιε, θα σε γ…σω. Γ…ώ τη χώρα σου», πρόλαβε να ακούσει ο 33χρονος άνδρας από τον συλληφθέντα, Κωνσταντίνο Αντωνόπουλο, με τον οποίο είχαν προσωπικές διαφορές για τα μάτια μιας 25χρονης σερβιτόρας από το Καζακστάν.

Στην Αστυνομία υπάρχει ανησυχία για το γεγονός ότι μετά από μία περίοδο σχετικής ηρεμίας και σίγουρα ελάχιστων περιστατικών ρατσιστικής βίας, ο αριθμός των επιθέσεων εναντίον μεταναστών καταγράφει αύξηση το τελευταίο διάστημα. Μπορεί να είναι ένα τυχαίο γεγονός, όμως εύλογα ξυπνούν μνήμες από το πογκρόμ της Χρυσής Αυγής τον Μάιο του 2011. Τότε, με αφορμή τη δολοφονία του Μανώλη Καντάρη, ενώ πήγαινε στο μαιευτήριο που βρισκόταν η εγκυμονούσα σύζυγός του, τάγματα εφόδου εξαπέλυσαν τετραήμερη επίθεση με απολογισμό έναν νεκρό (τον 21χρονο Αλίμ Αμπντούλα Μάνα από το Μπαγκλαντές) και περισσότερους από 100 τραυματίες μετανάστες. Σύμφωνα με τον διαδραστικό χάρτη του «City at a time of crisis», οι περιοχές στις οποίες καταγράφονται οι περισσότερες επιθέσεις είναι στο κέντρο των Αθηνών κοντά στις οδούς Λένορμαν, Αχαρνών, Πατησίων, Αχιλλέως κ.α.

 

Τρεις οργανώσεις στα δεξιά της Χρυσής Αυγής σπέρνουν τον τρόμο

Μπορεί η στυγερή δολοφονία του Παύλου Φύσσα να αποτέλεσε την αφορμή για να ανοίξει ο φάκελος με τη σκοτεινή δράση της Χρυσής Αυγής, ωστόσο υπάρχουν τουλάχιστον τρεις ακόμα ακροδεξιές οργανώσεις που αρέσκονται στον… ακροδεξιό εξτρεμισμό.

Σε αυτές, μπορεί κανείς να συναντήσει από παλαιούς γνώριμους της ακροδεξιάς και του εθνικιστικού χώρου, μέχρι άτομα καταδικασμένα για επιθέσεις ρατσιστικής βίας, έως και κοινούς ποινικούς. Μάλιστα, παρά το γεγονός πως οι οργανώσεις αυτές «μοιράζονται» τις ίδιες ρατσιστικές ιδεοληψίες και ακραία ιδεώδη, οι μεταξύ τους σχέσεις είναι στην καλύτερη περίπτωση ανοχής, καθώς υπάρχουν ανάμεσά τους διαφορές που εκτίνονται από την πολιτική και φτάνουν μέχρι τις προσωπικές κόντρες.

 

# Ανένταχτοι Μαιάνδριοι Εθνικιστές: Είναι η πιο γνωστή και επιθετική ακροδεξιά ομάδα, η οποία απασχολεί εδώ και χρόνια τις Αρχές για έντονη αντι-αριστερή και αντι-αντιφασιστική δράση, με τα συνθήματά της να υπάρχουν σε αρκετούς τοίχους της πρωτεύουσας – κυρίως στην Κυψέλη. Οι Α.Μ.Ε. τάσσονται κατά της Χρυσής Αυγής (τη θεωρούν αρκετά… soft), ενώ οι φήμες θέλουν τα μέλη της να υπάγονται άτυπα στον Αντώνη Ανδρουτσόπουλο, τον πάλαι ποτέ επονομαζόμενο «Περίανδρο». Για όσους δεν γνωρίζουν, ο «Περίανδρος» ήταν το ιερό τοτέμ της ακροδεξιάς τη δεκαετία του ’90, όντας το πρωτοπαλίκαρο του Νίκου Μιχαλολιάκου στις εξτρεμιστικές δράσεις της Χρυσής Αυγής. Μάλιστα, τον Ιούνιο του 1998 συνελήφθη ως εμπλεκόμενος στην υπόθεση της δολοφονικής επίθεσης ενάντια στον φοιτητή Δημήτρη Κουσουρή. Ο ίδιος θεώρησε πως ο πάλαι ποτέ αρχηγός του στον Λαϊκό Σύνδεσμο του «φόρτωσε» την επίθεση που τον έστειλε στη φυλακή, προκειμένου να ανακόψει τις φιλοδοξίες του.

 

# Μαύρος Κρίνος: Την «αστική άκρα δεξιά στην Ελλάδα» (βλ., Χρυσή Αυγή) καταγγέλλει η οργάνωση «Μαύρος Κρίνος», της οποίας φέρεται να ηγείται ο Αριστοτέλης Καλέντζης, πάλαι ποτέ κορυφαίο στέλεχος της ακροδεξιάς στη χώρα μας, ο οποίος πέρασε περισσότερα από δέκα χρόνια στη φυλακή. «Είμαστε μια αυτόνομη συντακτική ομάδα και συλλογικότητα Εθνικιστών / Φασιστών / Εθνικοσοσιαλιστών χωρίς αρχηγούς υπεύθυνους και γραφεία και προσπαθούμε να φανούμε αντάξιοι της Ιδεολογίας που είναι τρόπος ζωής», σημειώνουν, οι ίδιοι. Ο ίδιος αναφερόμενος στη Χρυσή Αυγή δηλώνει πως «Χράμια, τσόκαρα, ταγάρια και ντορβάδες εμπριμέ είναι σήμερα η Χ.Α.».

 

# Εθνικιστικό Μέτωπο: Μία ακόμη οργάνωση, η δράση της οποίας κορυφώθηκε τη δεκαετία του ’80 αλλά πλέον μαζεύει και πάλι ένα (μικρό για την ώρα) κομμάτι του ακροδεξιού κόσμου, είναι το Εθνικιστικό Μέτωπο. Στις τάξεις μπορεί κανείς να συναντήσει αρκετά πρώην μέλη της Χρυσής Αυγής, τα οποία δυσαρεστημένα αποχώρησαν από τις τάξεις του κόμματος. Σε αυτή την οργάνωση κεντρικό ρόλο φέρεται να παίζει ο εκδότης-επιχειρηματίας, Εμμανουήλ Κώνστας. Και αυτοί έχουν παρόμοια σύμβολα με τον Λαϊκό Σύνδεσμο, ενώ, αν και δεν εξαπολύουν ανοιχτές επιθέσεις προς το κόμμα του κ. Μιχαλολιάκου –κάτι τέτοιο θα ξεπληωνόταν με αίμα–, δεν χάνουν ωστόσο ευκαιρία να πετάξουν τις «μπηχτές» τους.

Κ.Π.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα