ΦΩΦΗ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Απάντησε στον Σημίτη με κριτική στον Κυριάκο

Οργή προκάλεσε στη Χαριλάου Τρικούπη το άρθρο του πρώην πρωθυπουργού και πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ στα «ΝΕΑ»

Είναι δυνατόν ένας αρχηγός κόμματος της αντιπολίτευσης να ασκεί κριτική στον πρωθυπουργό μίας χώρας, αλλά η ομιλία του να είναι και απάντηση σε έναν πρώην πρωθυπουργό; Κι όμως στην Ελλάδα όλα είναι δυνατά.

Του Μ.Κ.

Αυτό το διαπίστωσαν οι πολίτες κατά τη συζήτηση που διεξήχθη την Πέμπτη στη Βουλή. Εκεί όπου η Φώφη Γεννηματά άσκησε κριτική στον Κυριάκο Μητσοτάκη για τη διαχείριση σε ό,τι αφορά το δεύτερο κύμα της πανδημίας και την μη προετοιμασία. Όμως στην πραγματικότητα, τόσο στην πρωτολογία της, όσο και στη δευτερολογία της η κα Γεννηματά απαντούσε στον Κώστα Σημίτη.

Η αλήθεια είναι ότι το άρθρο του Κώστα Σημίτη στα «Νέα» το προηγούμενο Σάββατο προκάλεσε οργή στη Χαριλάου Τρικούπη. Το ότι δεν εκδόθηκε ανακοίνωση, όπως λένε πηγές του ΚΙΝΑΛ, οφείλεται σε σεβασμό, επειδή ο κ. Σημίτης ήταν πρωθυπουργός επί μία οκταετία και άλλα τόσα χρόνια πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Μάλιστα, κάποιοι ισχυρίζονταν ότι ο πρώην πρωθυπουργός κόβει τους δεσμούς του με το Κίνημα Αλλαγής, καθώς άσκησε κριτική στην αντιπολίτευση και όχι στην κυβέρνηση.

Οι περισσότεροι εκτιμούν πως με το άρθρο του ο Κώστας Σημίτης είχε διττό στόχο. Αφενός μεν να ανεβάσει τον πρωθυπουργό και ταυτόχρονα να κοντύνει τον Αλέξη Τσίπρα. Αφετέρου δε να παρέμβει στις εσωκομματικές διεργασίες του ΚΙΝΑΛ, αμφισβητώντας ευθέως τη Φώφη Γεννηματά και τη στρατηγική που ακολουθεί. Μάλιστα, ακόμη και οι υποστηρικτές τού πρώην πρωθυπουργού στο ΚΙΝΑΛ ένιωσαν πολύ άσχημα από την παρέμβασή του.

ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΠΟΥ ΠΛΕΟΝ ΤΙΘΕΤΑΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΟΤΕ ΘΑ ΞΑΝΑΧΤΥΠΗΣΕΙ Ο ΚΩΣΤΑΣ ΣΗΜΙΤΗΣ

Έτσι και η Φώφη Γεννηματά αποφάσισε στην ομιλία της κατά τη συζήτηση για την αντιμετώπιση της πανδημίας να δώσει και απάντηση στον Κώστα Σημίτη. Έτσι άσκησε σκληρή κριτική στον Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά ταυτόχρονα προέβη σε μία σειρά προτάσεων, δίνοντας απάντηση σε αυτό που είχε πει ο πρώην πρωθυπουργός ότι «η αντιπολίτευση πρέπει να έχει προτάσεις».

Έτσι η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ κατέθεσε στα πρακτικά της Βουλής τις προτάσεις του κόμματος για το ΕΣΥ (είχαν ανακοινωθεί τον Σεπτέμβριο), τις προτάσεις για την αξιοποίηση των κονδυλιών από το Ταμείο Ανάκαμψης (Σεπτέμβριος στη ΔΕΘ), αλλά και νέες προτάσεις για το ΕΣΥ και για την οικονομία, όπως και για την παιδεία. Ομολογουμένως η παρέμβαση της κας Γεννηματά ήταν επιτυχημένη στη Βουλή. Και μάλιστα κέρδισε πόντους, καθώς Μητσοτάκης και Τσίπρας παρασύρθηκαν από τον Πολάκη και τις αναρτήσεις του, σε κραυγές και κατηγορίες.

Εσωκομματική παρέμβαση

Πλέον το ερώτημα που τίθεται είναι το πότε θα ξαναχτυπήσει ο Κώστας Σημίτης. Και όπως μας έλεγε παλιά καραβάνα του ΠΑΣΟΚ, εάν στο ΚΙΝΑΛ ασχολούνται με την ανάλυση που κάνουν δημοσιογράφοι (πρώην φίλοι του ΠΑΣΟΚ και νυν υπηρέτες του ΣΥΡΙΖΑ) μάλλον κοιμούνται τον ύπνο του δικαίου. Και με βάση αυτές τις αναλύσεις (made by Akis friends) είναι για τα πανηγύρια.

Ότι ο κ. Σημίτης δεν υπήρξε ποτέ αντιδεξιός και ήταν πάντα κρυφοδεξιός. Και ως επιχείρημα για να «δέσουν» την ανάλυσή τους, τονίζουν πως «αποδεικνύεται πως μία πλειάδα εκσυγχρονιστών υπηρετεί την κυβέρνηση Μητσοτάκη». Λες και ο Κώστας Σημίτης, ή οποιοσδήποτε πρώην πρωθυπουργός μπορεί να επηρεάσει υποστηρικτές του και μέλη της δικής του ομάδας να μην κάνουν ό,τι θέλουν. Άραγε, δεν ισχύει αυτό για τον Κώστα Καραμανλή και τους «καραμανλικούς» που έφτιαξαν μέχρι και δεξιά τάση εντός του ΣΥΡΙΖΑ;

Προφανώς αυτό που πρέπει να εξετάσουν οι επιτελείς της Χαριλάου Τρικούπη είναι μήπως ο κ. Σημίτης ενδιαφέρεται να παρέμβει στα εσωτερικά του ΚΙΝΑΛ. Εξάλλου, αυξάνονται οι φωνές στον χώρο, πως η Φώφη Γεννηματά ό,τι ήταν να προσφέρει το έκανε και με το παραπάνω και πλέον χρειάζεται κάποιος νέος να δώσει την απαραίτητη ώθηση.

Εξάλλου, ο Κώστας Σημίτης ήταν από αυτούς που είχαν εκφράσει τις αντιρρήσεις τους για την απομάκρυνση του Ευάγγελου Βενιζέλου, ενώ θεωρεί ότι από τη στιγμή που μπήκε λουκέτο στο ΠΑΣΟΚ χρειάζεται μία νέα παράταξη, που θα εξελιχθεί σε μία κραταιά πολιτική δύναμη στον χώρο της Κεντροαριστεράς.

Βέβαια, συνομιλητές του κ. Σημίτη τον δικαιολογούν τονίζοντας πως «στο άρθρο του ο κ. Σημίτης ζήτησε, λοιπόν, από την αντιπολίτευση να γίνει σοβαρή. Όχι να ακυρωθεί, όπως ανοήτως σχολίασαν κάποιοι, αλλά να παίξει τον ρόλο της. Ιδίως σε ένα θέμα που δεν αντέχει φτηνιάρικη κριτική, καθώς εδώ διακυβεύονται ανθρώπινες ζωές και όχι οι αυξομειώσεις στα ποσοστά των δημοσκοπήσεων».

Η κίνηση Νίκου Παπανδρέου

Κι όλα αυτά καλό είναι οι επιτελείς της Χαριλάου Τρικούπη να τα συνδυάσουν και με τη μία κίνηση του Νίκου Παπανδρέου με υψηλό συμβολισμό. Μία κίνηση που έγινε λίγα μόλις 24ωρα από την ανακοίνωση του ΚΙΝΑΛ πως ξεκινά τη λειτουργία του νέου think tank του κόμματος, του «Ινστιτούτου Σοσιαλδημοκρατίας (ΙΝΣΑΛ)» που θα αντικαταστήσει το ΙΣΤΑΜΕ «Ανδρέας Παπανδρέου», το οποίο έβαλε λουκέτο επί προεδρίας Γεννηματά, λόγω χρεοκοπίας.

Ο Νίκος Παπανδρέου, λοιπόν, μαζί με τον ανιψιό του Κωνσταντίνο Κατσανέβα (υιό της αδερφής του Σοφίας, ο οποίος διαμένει στο ιστορικό σπίτι των Παπανδρέου στο Καστρί) και  με συνεργάτες και φίλους του ΠΑΣΟΚ πήραν βούρτσες και πινέλα και φορώντας φυσικά μάσκες πήγαν και έβαψαν το ίδρυμα, αλλάζοντας την όψη του κτιρίου που φιλοξενεί το Ίδρυμα του Γεωργίου Παπανδρέου.

Οι πιο προχωρημένοι κατάλαβαν ότι η κίνηση του Νίκου Παπανδρέου δεν ήταν τόσο αθώα. Σαν να έστειλε ο δευτερότοκος υιός του Ανδρέα ένα μήνυμα προς τη Χαριλάου Τρικούπη, ότι δεν αναγνωρίζουν άλλο ίδρυμα. Τα αδέλφια Παπανδρέου βρίσκονται σε συχνή επικοινωνία και ο Νίκος σκέφτεται σοβαρά να θέσει υποψηφιότητα για την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής.

Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν πως ο Νίκος Παπανδρέου συμφωνεί με τον Παύλο Γερουλάνο για επιστροφή στο ΠΑΣΟΚ. Και στο όνομα, αλλά και στα σύμβολα. Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο Κώστας Κατσανέβας ενδιαφέρεται για την πολιτική και συνήθως είναι στην πρώτη σειρά των εκδηλώσεων του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου.

Αυτό δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι ο Κώστας Σημίτης θα στηρίξει τον Νίκο Παπανδρέου. Το πιθανότερο είναι όχι. Όμως αυτές οι δύο κινήσεις δείχνουν πως πέραν της Φώφης Γεννηματά και του Νίκου Ανδρουλάκη, ενδιαφέρον για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ φαίνεται να δείχνουν και τα βαριά ονόματα του χώρου. Δηλαδή, η οικογένεια του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ (Παπανδρέου) και ένας πρώην συνιδρυτής του ΠΑΣΟΚ (Σημίτης).

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα