ΦΩΦΗ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ Έσβησε τη νέα εσωκομματική φωτιά (μέχρι την επόμενη)

«Όποιοι ανέβηκαν στα κεραμίδια θα πρέπει οι ίδιοι να αποφασίσουν την επόμενη κίνησή τους. Θα ρίξουν σκάλα και θα κατέβουν, ή θα πηδήξουν στη διπλανή στέγη;» Με αυτό τον αινιγματικό τρόπο απάντησαν οι συνεργάτες της κας Γεννηματά στο μίνι αντάρτικο του Θανάση Θεοχαρόπουλου.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Ο πρόεδρος της ΔΗΜ.ΑΡ., εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά του, απείχε από εσωκομματικές συνεδριάσεις, δείχνοντας την ενόχλησή του από το γεγονός πως η σφοδρή επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ δημιουργεί μια αίσθηση προσέγγισης με τη Ν.Δ.

Κι όμως, το τελευταίο δεκαήμερο το Κίνημα Αλλαγής ναι μεν επιτέθηκε με σφοδρότητα στην κυβέρνηση και στον πρωθυπουργό, αλλά άσκησε σκληρή κριτική στα λεγόμενα του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ομιλία του στον ΣΕΒ. «Αλλά πώς να το κάνουμε, ο Τσίπρας κυβερνά, οπότε αυτός πρέπει να δέχεται και το μεγαλύτερο μέρος της κριτικής μας», έλεγαν πηγές της Χαριλάου Τρικούπη.

Τις χθεσινές συνεδριάσεις του Πολιτικού Συμβουλίου και της Εκτελεστικής Γραμματείας ακολουθεί αύριο η Κεντρική Επιτροπή, όπου ναι μεν τα καυτά θέματα που τέθηκαν ήταν η οικονομία και το Σκοπιανό, όμως συζητήθηκαν και οι μετεκλογικές συνεργασίες, καθώς ας μη λησμονούμε ότι ο κ. Θεοχαρόπουλος ζήτησε με δηλώσεις του ηλεκτρονικό δημοψήφισμα μετά τις εκλογές, ώστε να αποφασίσουν οι ψηφοφόροι του ΚΙΝΑΛ για τις ενδεχόμενες συνεργασίες. Στο Πολιτικό Συμβούλιο δεν έχουν ηχήσει θετικά οι παρεμβάσεις του πρόεδρου της ΔΗΜ.ΑΡ. για τα ονόματα των Σκοπίων. Κι αυτό διότι ανέφερε πως «προσδιορισμοί όπως το Severna, το Gorna και το Nova θα μπορούσαν να γίνουν αποδεκτοί αν εξασφαλιστεί το erga omnes».

Πάντως η κα Γεννηματά έκανε προσπάθεια να αποφορτίσει το κλίμα τόσο με το μπαράζ συνεδριάσεων των οργάνων, όσο και το γεγονός ότι Πολιτικό Συμβούλιο κι Εκτελεστική Γραμματεία συνεδρίασαν στα γραφεία της ΔΗΜ.ΑΡ. επί της Αγίου Κωνσταντίνου. Την ίδια ώρα ο Νίκος Ανδρουλάκης εξακολουθεί σε κάθε ευκαιρία να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, σημειώνοντας πως «έχει χαθεί το θετικό μομέντουμ του Νοεμβρίου».

 Μέχρις εσχάτων

Στα όσα είπε ο πρόεδρος της ΔΗΜ.ΑΡ. κι εκ των Κοινοβουλευτικών Εκπροσώπων της ΔΗΣΥ απάντησε εμμέσως η κα Γεννηματά με τη φράση «η μάχη θα είναι μέχρις εσχάτων». Με αυτό τον τρόπο αναμένουν όλοι στο ΚΙΝΑΛ να εξελιχθεί το σκηνικό πολέμου μεταξύ του Κινήματος και της κυβέρνησης με φόντο τις επόμενες εκλογές. Η εν εξελίξει στρατηγική έναντι του ΣΥΡΙΖΑ ουσιαστικά κορυφώθηκε με το αίτημα για εκλογές και με τη συζήτηση στη Βουλή, προ δεκαημέρου,  κατά τη διάρκεια της οποίας η κα Γεννηματά χρησιμοποίησε πολύ σκληρές εκφράσεις για το κυβερνών κόμμα, καταδεικνύοντας πως οι όποιες γέφυρες ακόμα και αν υπήρξαν έχουν πλέον καταρρεύσει, μη αφήνοντας κανένα περιθώριο παρερμηνειών για τις προθέσεις της έναντι του Αλέξη Τσίπρα. Εκφράσεις όπως «ο Αύγουστος οδηγεί σε βαρύ χειμώνα» και «κατηγορώ προσωπικά τον πρωθυπουργό γιατί έπληξε τα λαϊκά συμφέροντα» προδιαγράφουν τη σκληρή σύγκρουση που θα ακολουθήσει έως τις εθνικές κάλπες.

Μάλιστα, οι αναλυτές της Χαριλάου Τρικούπη, «διαβάζοντας» τις τοποθετήσεις του πρωθυπουργού, επισημαίνουν πως ο μεγαλύτερος χρόνος καταναλώθηκε για επιθέσεις εναντίον του ΚΙΝΑΛ. H στάση αυτή δηλοί, όπως λένε, πως το κόμμα κερδίζει ζωτικό χώρο στο πολιτικό σκηνικό με τη στρατηγική που ακολουθεί. Πηγαίνοντας ένα βήμα παρακάτω και επιχειρώντας να ερμηνεύσουν τη στάση του κ. Τσίπρα υπογράμμιζαν πως «βρίσκεται σε αμηχανία καθώς βλέπει πως το ΚΙΝΑΛ, που θεωρείτο στην Κουμουνδούρου πιθανός μελλοντικός εταίρος, δεν ενδίδει στο πολιτικό φλερτ, με αποτέλεσμα να καταφεύγει σε επιθέσεις».

Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσουν στο ΚΙΝΑΛ τις συνεχείς αναφορές του κ. Τσίπρα στην ευρωπαϊκή οικογένεια του ΠΑΣΟΚ, στους Σοσιαλδημοκράτες. «Είναι μεγάλο το άγχος του για συμμαχίες», αντέτειναν συνεργάτες της κας Γεννηματά. Αν μάλιστα σημειώσουμε και τη σκληρή γλώσσα που χρησιμοποίησε και ο Σταύρος Θεοδωράκης στην ίδια συνεδρίαση φαίνεται ότι στο ΚΙΝΑΛ είναι αποφασισμένοι να διεκδικήσουν τους ψηφοφόρους που μετακινήθηκαν στον ΣΥΡΙΖΑ από το 2012 έως το 2015 και πλέον δηλώνουν σε μεγάλο ποσοστό αναποφάσιστοι.

 Τι θα συζητηθεί
Τις συνεδριάσεις απασχόλησαν και οι εξελίξεις στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές και το Σκοπιανό. Στη Χαριλάου Τρικούπη πιστεύουν ότι η κυβέρνηση χειρίζεται και τα δύο θέματα με την επικοινωνία να προηγείται της πολιτικής. Στο πλαίσιο αυτό, δεν κρύβουν τη δυσφορία τους για τις επαναλαμβανόμενες δηλώσεις στελεχών υπέρ της λύσης γενικά.  «Έχουμε θέσει τους όρους: ενιαία λύση, όνομα για κάθε χρήση με αλλαγή του Συντάγματος, όλα τα άλλα απλά διευκολύνουν την κυβέρνηση», επισημαίνουν με νόημα οι επιτελείς του Κινήματος Αλλαγής.
Δεν κρύβουν και την ανησυχία τους για την περίφημη έξοδο από το μνημόνιο, μετά και τις εξελίξεις στην Ιταλία. Ανησυχία που μια κατάλληλη κυβέρνηση μπορεί να μετατρέψει σε ευκαιρία, προσθέτουν. Είναι προφανές ότι η Ε.Ε. θα πρέπει να πάρει αποφάσεις, οπότε ίσως είναι η κατάλληλη στιγμή να τεθεί το θέμα του ελληνικού χρέους, αναφέρουν και επιμένουν στην ορθότητα της επιλογής να ζητηθούν «εκλογές εδώ και τώρα». Ταυτόχρονα ο κ. Θεοδωράκης σε δηλώσεις του σε ραδιοφωνικό σταθμό είπε ότι «η χώρα πάει χωρίς τα κατάλληλα παπούτσια στα αγκάθια από τον Αύγουστο και μετά», και ξεκαθάρισε για άλλη μια φορά ότι «δεν δίνουμε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση».

Τις δηλώσεις τού επικεφαλής του Ποταμιού αναδείκνυαν και στη Χαριλάου Τρικούπη για να δείξουν πως Γεννηματά Θεοδωράκης έχουν αφήσει πίσω τις συγκρούσεις και όπως φάνηκε από τις ομιλίες στη Βουλή επιχειρούν να βρουν κοινό βηματισμό. Η «εκεχειρία» δεν συνεπάγεται ταύτιση απόψεων, αλλά προσπάθεια σύγκλισης.

Τέλος, η ηγεσία του ΚΙΝΑΛ άδειασε με μεγαλοπρεπή τρόπο τον Γιάννη Ραγκούση, ο οποίος απέστειλε μία μακροσκελή πρόταση στην επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ για το σχέδιο Σκουρλέτη, τον «Κλεισθένη», εκφράζοντας την άποψη πως μπορεί υπό προϋποθέσεις να εφαρμοσθεί η απλή αναλογική στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Αξιοσημείωτες και οι αιχμές του για το Κίνημα, σημειώνοντας πως δεν προσκλήθηκε «ούτε σε μία συνεδρίαση για το θέμα, παρά το γεγονός πως ως υπουργός εισηγήθηκε τη μεταρρύθμιση του Καλλικράτη». Την απάντηση στον Ραγκούση την έδωσε διά της πλαγίας οδού η κα Γεννηματά, καθώς μία ημέρα μετά την πρόταση που έλαβε από τον πρώην υπουργό φρόντισε να συναντηθεί με την ΚΕΔΕ και τον Γιώργο Πατούλη και να τονίσει πως το ΚΙΝΑΛ δεν θα ψηφίσει το σχέδιο «Κλεισθένης».

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα