ΦΩΦΗ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Έβαλε στην πολιτική τον παράγοντα άνθρωπο

Την αποκάλεσαν «μετριότητα», αλλά σε όλες τις εκλογικές μονομαχίες «πετσόκοψε» τους αντιπάλους της

Στις 7 Οκτωβρίου, κατά τη συζήτηση για την κύρωση της Ελληνογαλλικής Αμυντικής Συμφωνίας, ήταν η τελευταία κοινοβουλευτική ομιλία της Φώφης Γεννηματά ως αρχηγού του Κινήματος Αλλαγής. Μόλις 18 ημέρες πριν αφήσει την τελευταία της πνοή στον Ευαγγελισμό, για το ταξίδι στη γειτονιά των Αγγέλων, προκειμένου να συναντήσει τους γονείς της Γιώργο Γεννηματά και Κάκια Βέργου.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Δύο ημέρες νωρίτερα, εξερχόμενη της Προσυνόδου των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών από τη Λουμπλιάνα για τις καθιερωμένες δηλώσεις στην κάμερα της ΕΡΤ, έδειχνε υπερβολικά κουρασμένη.

Κατά την ομιλία της στη Βουλή για την κύρωση της Ελληνογαλλικής Αμυντικής Συμφωνίας ήταν γνωστό τοις πάσι ότι το ΚΙΝΑΛ θα ψήφιζε υπέρ. Ήδη σε επίσημη ανακοίνωσή του το κόμμα είχε ασκήσει κριτική στα θολά σημεία, ενώ επέπληττε τον πρωθυπουργό επειδή δεν είχε χαραχθεί η νέα εθνική στρατηγική για τη χώρα. Αυτό ανέμεναν οι πάντες να ακούσουν και στην ομιλία της προέδρου του ΚΙΝΑΛ. Δηλαδή, να πει το «ναι», αφού προηγουμένως ασκήσει κριτική.

Οπότε όλοι εξεπλάγησαν όταν η Φώφη Γεννηματά αποφάσισε να ξεκινήσει εκείνη την τελευταία ομιλία της αναφερόμενη σε τρία ζητήματα εκτός θέματος (όπως θεώρησαν κάποιοι), τα οποία όμως είναι αυτά που απασχολούν πραγματικά τον απλό πολίτη και θεωρούνται καυτά για την ελληνική κοινωνία. Αναφέρθηκε στην εξέλιξη της πανδημίας λέγοντας «δεν έχει τελειώσει, κ. Μητσοτάκη, και έχετε μεγάλη ευθύνη γιατί δεν τη χειριστήκατε σωστά». Το δεύτερο θέμα που έθιξε ήταν η ακρίβεια, τονίζοντας πως «έρχεται βαρύς χειμώνας και η ακρίβεια πλήττει νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις. Στη χώρα μας τα φαινόμενα αισχροκέρδειας έχουν επιδεινώσει την κατάσταση». Και το τρίτο θέμα όπου αναφέρθηκε ήταν η απειλή από το ξύπνημα των αντιλήψεων της Χρυσής Αυγής που δημιουργεί συγκρούσεις στην ελληνική κοινωνία.

Τότε ουδείς γνώριζε για την εξέλιξη της υγείας της Φώφης Γεννηματά, ούτε ότι την είχαν ήδη ενημερώσει οι θεράποντες ιατροί της πως τα μαντάτα δεν ήταν απλά άσχημα, αλλά ακόμη χειρότερα. Ήξερε ότι την πιέζει ο χρόνος και βιαζόταν. Και σε αυτή την τελευταία της –όπως αποδείχθηκε ομιλία της– η Φώφη δεν έκρυψε την αγωνία της να αναδείξει αυτά που πραγματικά ταλανίζουν την κοινωνία. Διότι, όπως λένε οι γείτονές της, «ήταν ένας απλός άνθρωπος, ένας από εμάς». Απλά δεν είμαστε ψυλλιασμένοι για την κατάσταση της υγείας της. Από τα νιάτα της είχε μάθει να αντιμετωπίζει τον καρκίνο. Πρώτα με τους γονείς της και από το 2008 με τη δική της περιπέτεια. Κι όμως, ποτέ δεν το έβαλε κάτω. Ποτέ δεν χρησιμοποίησε την ασθένειά της για να κερδίζει πόντους. Και εκ των πραγμάτων τώρα ίσως ήταν το μοναδικό της λάθος. Στην πολιτική ο καθένας χρησιμοποιεί τα πάντα, ακόμη και αθέμιτα μέσα. Αυτή θα μπορούσε να συσπειρώσει τους αποσκιρτήσαντες ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ με το να αναδείξει την περιπέτειά της. Το αρνήθηκε.

Το άδειο έδρανο με τα λουλούδια ήταν αναμφίβολα η εικόνα που θα μείνει χαραγμένη στη μνήμη όλων

Τους έδινε κουράγιο

Αντίθετα, η Φώφη Γεννηματά μίλησε για το πρόβλημά της, περισσότερο για να τονώσει το ηθικό όσων αντιμετωπίζουν ανάλογα προβλήματα. Κάτι που το μάθαμε τώρα από άλλους βουλευτές για το πώς τους έδινε κουράγιο. Ακόμη και το τελευταίο οκτάμηνο, που είχε δεχθεί την ολομέτωπη αντεπίθεση του καρκίνου, η ίδια συνέχισε να με την ίδια ζέση τη δραστηριότητά της, προκειμένου να κρατήσει και την οικογένειά της και το κόμμα σε εγρήγορση. Διότι, όπως έλεγε πολλάκις, «αν ζεις με τον φόβο, τότε δεν ζεις».

Και η αλήθεια είναι ότι η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ έζησε και τα κατάφερε με τον δικό της τρόπο. Και σαν μητέρα και σαν σύζυγος και σαν πολιτικός και ως αρχηγός κόμματος. Απέρριπτε όλες τις εισηγήσεις για οξεία αντιπαράθεση με τους πολιτικούς αντιπάλους και συμβούλευε τους πάντες στο ΚΙΝΑΛ πώς να ασκούν σκληρή αντιπολίτευση, αλλά στο τέλος να έχουν να προτείνουν κάτι χρησιμοποιώντας επιχειρήματα. Ακόμη και από το πρωθυπουργικό γραφείο το αναγνωρίζουν αυτό. Όντως η κα Γεννηματά ουκ ολίγες φορές άσκησε σκληρή κριτική στον πρωθυπουργό, αλλά πάντα είχε μία εναλλακτική πρόταση να καταθέσει στον δημόσιο διάλογο. Κι αυτό την έκανε να ξεχωρίζει από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Πετσόκοψε» όσους την υποτίμησαν

Λίγοι τη λάτρεψαν όσο ζούσε, ακόμη λιγότεροι τη μίσησαν. Πάντως, οι περισσότεροι την υποτίμησαν. Κυρίως στον πολιτικό της χώρο. Τη διαχρονική υποτίμησή της η Φώφη τη μετέτρεψε σε πλεονέκτημα που της χάρισε επιτυχίες και τη σημερινή καθολική αποδοχή. Τη Φώφη Γεννηματά τη χαρακτήρισαν ως «μία μετριότητα», όμως την ώρα του λογαριασμού η πλάστιγγα γέρνει υπέρ της και όχι με τους «χαρισματικούς».

Ας μην ξεχνάμε ότι κληρονόμησε ένα ΠΑΣΟΚ τού 4% στις πρώτες εκλογές του 2015. Με τις συμπράξεις και τις συμμαχίες με την εκτός Βουλής ΔΗΜ.ΑΡ. και τις Κινήσεις για τη Σοσιαλδημοκρατία το ανέβασε στο 6% στις δεύτερες εκλογές του 2015 και στο 8% στις εκλογές του 2019. Ένας απολογισμός όχι και τόσο άσχημος για μια «μετριότητα».

Όμως, αυτή η «μετριότητα» κέρδισε όλες τις μεγάλες πολιτικές μάχες. Όταν την είχαν «σφαγμένη» το 2002 στην υπερνομαρχία Αθηνών, τους καθάρισε στον δεύτερο γύρο. Τότε έλεγαν πως της χάρισε τη νίκη ο Κώστας Καραμανλής με την επιλογή του Γιάννη Τζανετάκου. Όμως στον πρώτο γύρο η Γεννηματά (έχοντας ως συμπαραστάτες τον Γιάννη Σγουρό και τον Γιάννη Μίχα) επικράτησε με την ευρεία διαφορά 40,10%-26,70% για να επικρατήσει με την ίδια διαφορά στον δεύτερο γύρο. Το ίδιο συνέβη και το 2006, όταν για την κυβέρνηση Καραμανλή η υπερνομαρχία Αττικής ήταν το μεγάλο στοίχημα. Και τότε είχαν επιστρατεύσει ένα πολιτικό στέλεχος με εμπειρία από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, όπως ήταν ο Αργύρης Ντινόπουλος. Και αυτόν τον καθάρισε. Μάλιστα το 2006 έπιασε το όριο του 42% (43,39% έγραψε το κοντέρ) κι εξελέγη από την πρώτη Κυριακή. Το ίδιο συνέβη και στις εκλογές του ΠΑΣΟΚ το 2015, όπου εξελέγη από τον πρώτο γύρο με αντιπάλους τον Ανδρέα Λοβέρδο και τον Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο. Αλλά και στις πρώτες εκλογές του ΚΙΝΑΛ τον Νοέμβριο του 2017 στην κυριολεξία «πετσόκοψε» τους αντιπάλους της. Έλαβε στον πρώτο γύρο 41,27% και ο δεύτερος Νίκος Ανδρουλάκης 24,73%.

Κι όμως, η ίδια ποτέ δεν αντέδρασε για τα όσα της έγραφαν κι έλεγαν γι’ αυτήν. Επειδή ήταν η «κόρη του Γεννηματά». Ότι «δεν είχε το πολιτικό χάρισμα». Κάποιοι της χρεώνουν ότι δεν κατάφερε την επιστροφή του ΠΑΣΟΚ στις δόξες της παλιάς «αυτοκρατορίας». Εκεί η Φώφη απέτυχε. Όμως, η Φώφη ήταν άνθρωπος και όχι ο μάγος Χουντίνι. Η ίδια όταν της το έλεγαν χαμογελούσε. Όπως πάντα.

Έβαζε προτεραιότητες, αδιαφορώντας για το τι θα πουν για εκείνη. Όπως ότι κάθε Χριστούγεννα εξαφανιζόταν για δύο τουλάχιστον ημέρες από το γραφείο της για να φτιάξει η ίδια κουραμπιέδες και μελομακάρονα στα παιδιά της. Όπως ότι δεν έλειψε ποτέ από τις σχολικές εορτές των παιδιών της. Και η μεγάλη παρακαταθήκη της είναι ότι έπεισε όλους τους Έλληνες να μην το βάζουν κάτω σε όποια αναποδιά και εάν τους τύχει. Και το σημαντικότερο: ότι και οι πολιτικοί είναι άνθρωποι.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα