ΦΩΦΗ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Καμία συνεργασία με τη Ν.Δ. και τον ΣΥΡΙΖΑ μετεκλογικά

Η κ. Γεννηματά χρησιμοποίησε σκληρές εκφράσεις κατά Μητσοτάκη και Τσίπρα και ανακοίνωσε ότι θα είναι υποψήφια εκ νέου για την προεδρία του ΚΙΝΑΛ

Οι επόμενες εθνικές εκλογές είναι βέβαιο πλέον ότι θα είναι διπλές. Και θα είναι διπλές όχι μόνο λόγω του συστήματος της απλής αναλογικής, αλλά επειδή η Φώφη Γεννηματά απέκλεισε το ενδεχόμενο να συνεργαστεί είτε με τη Νέα Δημοκρατία, είτε με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Κι αυτό το συμπέρασμα εξάγεται με βάση τα όσα είπε η κ. Γεννηματά στην διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε εξηγώντας ότι δεν θα ανταποκριθεί σε πιθανό κάλεσμα του πρωθυπουργού για συμμετοχή του ΚΙΝΑΛ στην κυβέρνηση ακόμη και σήμερα. Φυσικά ανάλογη στάση θα κρατήσει εάν στην πρώτη θέση είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που αυτή την εποχή δεν υπάρχει ούτε στην φαντασία των στελεχών του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.  Μάλιστα η κ. Γεννηματά ξέκοψε κάθε σενάριο λέγοντας ότι το Κίνημα Αλλαγής θα πορευτεί ακολουθώντας πίστα και σκληρά τη δίκη του ατζέντα.

Ανακοίνωσε υποψηφιότητα

Η κ. Γεννηματά άνοιξε πρώτη το χορό των υποψηφιοτήτων για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ, καθώς το 2021 με βάση το καταστατικό θα πρέπει να διεξαχθούν εσωκομματικές εκλογές, προκειμένου τα μέλη και οι φίλοι του κόμματος να εκλέξουν τον αρχηγό, όπως έγινε το Νοέμβριο του 2017. Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ ανακοίνωσε την υποψηφιότητα της ελπίζοντας ότι οι δημοσκοπήσεις θα συνεχίσουν να δείχνουν την ανοδική τάση του ΚΙΝΑΛ. Και αυτό προκειμένου να της πιστωθεί η άνοδος στις δημοσκοπήσεις, διότι όπως είπε δεν βολεύεται με το 8% που πήρε το ΚΙΝΑΛ στις προηγούμενες εθνικές εκλογές.

Πέραν της κ. Γεννηματά όλοι θεωρούν βέβαιη και την υποψηφιότητα του Νίκου Ανδρουλάκη, όπως τουλάχιστον ισχυρίζονται άνθρωποι του περιβάλλοντος του ευρωβουλευτή. Προς το παρών δεν έχει δείξει κάποιος άλλος την επιθυμία να είναι υποψήφιος. Ίσως υπάρχει και κάποια έκπληξη, αλλά ακόμη είναι νωρίς.

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, όπως υποστήριξε,  είναι πεπεισμένη ότι η δυσφορία που ήδη έχει αρχίσει να εκδηλώνεται στην κοινωνία για την κυβέρνηση θα αυξηθεί το επόμενο διάστημα και οι κεντρώοι ψηφοφόροι θα αναζητήσουν προοδευτική πολιτική έκφραση. Και επεσήμανε ότι η επαναφορά του Κινήματος Αλλαγής σε πρωταγωνιστικό ρόλο έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς η αδυναμία του Τσίπρα να ανασυγκροτήσει ένα δήθεν προοδευτικό χώρο ( με τη συμμετοχή ακραίων δεξιών που προέρχονται από τους ΑΝΕΛ) εγκυμονεί τον κίνδυνο ενός μονοπολικού πολιτικού συστήματος, δηλαδή στην απόλυτη κυριαρχία της δεξιάς στη χώρα.

Ολομέτωπη επίθεση

Η στρατηγική του ΚΙΝΑΛ δεν πρόκειται να αλλάξει και η Φώφη Γεννηματά σε ό,τι αφορά τον διμέτωπο. Είναι πλέον αποφασισμένη να χρησιμοποιήσει πιο σκληρές εκφράσεις. Έτσι χρησιμοποίησε βαρείς χαρακτηρισμούς για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον οποίο αποκάλεσε «διπρόσωπο και υποκριτή» που δεν έχει καμία σχέση με την σοσιαλδημοκρατία. Αυστηρούς χαρακτηρισμούς χρησιμοποίησε και στην κριτική της προς τον Αλέξη Τσίπρα για τον οποίο, όπως είπε, ακόμα και αν δεν υπήρχε θα έπρεπε να τον είχε εφεύρει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αφού λόγω της πολιτικής του αδυναμίας και της ανερμάτιστης εικόνας που παρουσιάζει το κόμμα του έχει εξελιχθεί στον καλύτερο σύμμαχο της κυβέρνησης.

Η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής άσκησε αυστηρή κριτική στον Κυριάκο Μητσοτάκη και για τους χειρισμούς στα εθνικά θέματα και στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Τόνισε μάλιστα ότι απέσυρε το αίτημα που είχε υποβάλλει για τη σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών λέγοντας ότι ο πρωθυπουργός έδειξε ότι προτιμά τη μυστική διπλωματία αφού έχει κρυφή ατζέντα.

Πάντως ξεκαθάρισε ότι το ΚΙΝΑΛ θα ψηφίσει την κύρωση των τριών διακρατικών συμφωνιών με τη Βόρεια Μακεδονία, οι οποίες είναι απόρροια της συμφωνίας των Πρεσπών. Μία συμφωνία που η κ. Γεννηματά και το κόμμα της δεν ψήφισε κι εξαιτίας της αποχώρησαν από το ΚΙΝΑΛ ο Σταύρος Θεοδωράκης και το Ποτάμι αρχικά (Ιούλιος 2018) κι εν συνεχεία ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος και η ΔΗΜ.ΑΡ. (Ιανουάριος 2019).  

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα