ΦΩΦΗ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ Στήριξη από Σταύρο, αιχμές από Ευάγγελο

Η Νέα Δημοκρατία αρνήθηκε να εισέλθει στη συζήτηση για τις συνταγματικές αλλαγές που πρότεινε η Φώφη Γεννηματά με επιστολή που απέστειλε σε όλα τα κόμματα του συνταγματικού τόξου. Μάλιστα από την Πειραιώς απάντησαν ότι θα ξεκινήσει η διαδικασία με την επόμενη κυβέρνηση υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Όμως στο Κίνημα Αλλαγής μεγαλύτερη εντύπωση προκάλεσε η αντίδραση του Ευάγγελου Βενιζέλου, ο οποίος με άρθρο του την Δευτέρα, πριν αποστείλει η κ. Γεννηματά την επιστολή, υποστήριξε πως είναι λάθος, καθώς δεν μπορεί να γίνει συνταγματική αναθεώρηση με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, καθώς δεν σέβονται θεσμούς και ανεξάρτητες αρχές. Παράλληλα έδειξε την ενόχληση του και με τον καθηγητή Νίκο Αλιβιζάτο.

Μάλιστα σήμερα ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αποφάσισε να κάνει άλλο ένα βήμα ακόμη δηλώνοντας την έκπληξη του σε τηλεοπτική εκπομπή που αν και συνταγματολόγος, τόσο αυτός όσο και ο κ. Λοβέρδος δεν ρωτήθηκαν.   Επικαλούμενος την ιδιότητα του καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου, ο πρώην υπουργός άφησε αιχμές για το γεγονός ότι δεν ρωτήθηκε από την ηγεσία του κόμματος, όπως και ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος επίσης έχει αντίστοιχη ιδιότητα. Όπως υποστήριξε στην συνέχεια, πρόκειται για μία πρωτοβουλία που προκαλεί «στρατηγική σύγχυση», καθώς την ώρα που κατηγορείται η κυβέρνηση Τσίπρα για «επίθεση στους θεσμούς» το Κίνημα Αλλαγής εμφανίζεται να τείνει χείρα συνεργασίας και συναίνεσης για την αναθεώρηση του Συντάγματος.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του, ο τέως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε και στις ενταξιακές συζητήσεις της Ε.Ε με την Άγκυρα. Ο κ. Βενιζέλος εκτίμησε πως ένα τέτοιο σχέδιο δεν πρόκειται να προσχωρήσει όχι μόνο για πολιτισμικούς και γεωγραφικούς λόγους αλλά και γιατί η Τουρκία του Ερντογάν επιδιώκει να μπει στην Ευρωπαϊκή Ένωση με τους δικούς της κανόνες. Και όπως είπε: “Νομίζω ότι ήταν αποτυχημένη, πολιτικά, η συνάντηση κορυφής της Βάρνας. Δεν νομίζω ότι θα λυνόταν στη Βάρνα κάποιο πρόβλημα, αλλά δεν νομίζω και ότι τέθηκε με απόλυτη σαφήνεια κάποιο πρόβλημα”.

Στήριξη από Σταύρο

Θέση στα τεκταινόμενα έλαβε και ο Σταύρος Θεοδωράκης. Στήριξε μεν την Φώφη Γεννηματά, αλλά δεν είπε λέξη για τον κ. Βενιζέλο. Τουναντίον έστρεψε τα πυρά του στον πρωθυπουργό και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζητώντας τους να τολμήσουν. Αναλυτικά η μακροσκελής ανάρτηση του Σταύρου Θεοδωράκη είναι η ακόλουθη:

“Οι πολίτες θέλουν:

  1. Οι υπουργοί να ελέγχονται για τις πράξεις τους και να μην παραγράφονται τα αδικήματά τους.
  2. Οι βουλευτές να δίνουν λόγο στα ποινικά και αστικά δικαστήρια και να μην καλύπτονται πίσω από την ασυλία.
  3. Οι δικαστές να μην είναι εντολοδόχοι της κυβέρνησης και η ηγεσία της Δικαιοσύνης να μην καθορίζεται από τον εκάστοτε υπουργό.
  4. Οι εκλογές να μην γίνονται όποτε βολεύει την κυβέρνηση. Να τηρείται η τετραετία.
  5. Η αντιπολίτευση να μην μπορεί να ρίξει την κυβέρνηση με αφορμή την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας.
  6. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να ενισχυθεί με αρμοδιότητες που θα ισορροπούν το πολιτικό σύστημα.
  7. Ο εκλογικός νόμος να μην αλλάζει κάθε τρεις και λίγο. Να σπάσουν οι μεγάλες περιφέρειες για να μην εξαρτώνται οι βουλευτές από τους καναλάρχες. Το πρώτο κόμμα να μην παίρνει μπόνους 50 έδρες, σαν να το έχει ψηφίσει ένα επιπλέον 15%.
  8. Οι ιεράρχες να μην παρεμβαίνουν στην πολιτική. Να μην καθορίζουν το περιεχόμενο των σχολικών βιβλίων και να μην στέκονται εμπόδιο στην διεύρυνση των δικαιωμάτων.
  9. Οι νέοι να μπορούν να σπουδάζουν και σε μη κρατικά πανεπιστήμια και να μην αναγκάζονται να ξενιτευτούν για να κάνουν τις σπουδές που θέλουν.
  10. Τα κόμματα να μην καταδυναστεύουν το δημόσιο και οι παρατάξεις τους τα Πανεπιστήμια. Φτάνει πια με το κομματικό κράτος.
  11. Τα κόμματα να μην μπορούν να δανείζονται χωρίς όρια, ούτε να ξοδεύουν μαύρα και ανεξέλεγκτα. Να μην έχουμε πτωχευμένα κόμματα και πλούσιους κομματάρχες.

Αυτές τις 11 αλλαγές έχει ανάγκη ο τόπος. Όλοι, κατά καιρούς, έχουν ζητήσει ορισμένες από αυτές. Κάθε φορά που ξεσπά ένα σκάνδαλο όλοι ζητάνε να αλλάξει το άρθρο 86 του Συντάγματος περί (μη) ευθύνης υπουργών. Και όλοι διαμαρτύρονται για τις βουτιές στην επετηρίδα των δικαστικών για να αλιευθούν οι αρεστοί στον εκάστοτε υπουργό. Όπως και όλοι αγανακτούμε για τους δεκάδες χιλιάδες νέους που αναγκάζονται να φύγουν έξω για να σπουδάσουν.

Πότε λοιπόν θα αλλάξουν όλα αυτά; Πότε θα περάσουμε από τα λόγια στην πράξη; Το Ποτάμι το έχει ξεκαθαρίσει από την πρώτη στιγμή της ίδρυσης του, πριν 4 χρόνια. Η χώρα έχει ανάγκη από μια γενναία αναθεώρηση του Συντάγματος.

Στη Γερμανία το Σύνταγμα του 1949 έχει τροποποιηθεί πάνω από 100 φορές και στη Γαλλία το Σύνταγμα του 1958 πάνω από 30. Εδώ, δέκα χρόνια συζητάμε και όταν φτάνει η στιγμή να αποφασίσουμε, το… αναβάλλουμε. Οι πολίτες όμως δεν μπορούν να περιμένουν άλλο.

Αυτή η Βουλή πρέπει να αποφασίσει, με πλειοψηφία 180 βουλευτών, ποιες θα είναι οι αναθεωρητέες διατάξεις, έτσι ώστε η επόμενη Βουλή με 151 βουλευτές να οριστικοποιήσει τις αλλαγές. Το Σύνταγμα και η αναθεώρησή του δεν είναι υπόθεση της κυβέρνησης, είναι όλου του Κοινοβουλίου. Ο κ. Τσίπρας και ο κ. Μητσοτάκης πρέπει να απαντήσουν, λοιπόν, στην συγκεκριμένη πρόταση του Κινήματος Αλλαγής. Να μην χάσουμε και αυτή την κοινοβουλευτική περίοδο. Να μην πάει πάλι η μπάλα στην εξέδρα. Προφανώς σε μια συζήτηση δεν θα συμφωνήσουμε όλοι σε όλα. Δεν ξέρω, ας πούμε, πόσοι τολμηροί θα βρεθούν να υπερασπιστούν τον χωρισμό κράτους – εκκλησίας. Και δεν ξέρω αν όλοι όντως θέλουμε την αποκομματικοποίηση του δημοσίου. Όμως αυτή η συζήτηση πρέπει να γίνει. Όχι μόνο στα τηλεοπτικά παράθυρα. Όχι πια στα μπαλκόνια. Αλλά στην Βουλή.

Ας τολμήσουμε. Άλλωστε όπως έλεγε ένας πραγματικός ηγέτης, «πάντα είναι η κατάλληλη στιγμή για να κάνεις αυτό που είναι σωστό».

 

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα