ΦΩΦΗ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Βάζει στο στόχαστρο Κυριάκο και Αλέξη

Ποντάρει πολλά το ΚΙΝΑΛ στη συνέντευξη Τύπου που θα δώσει η πρόεδρος του Κινήματος για όλα τα ζητήματα που απασχολούν την κοινωνία

Απολογισμό δράσης από τον περασμένο Μάρτιο μέχρι σήμερα για όλα τα θέματα ετοιμάζει στη συνέντευξη Τύπου που θα παραχωρήσει η Φώφη Γεννηματά την ερχόμενη Τετάρτη, τελευταία ημέρα του Σεπτεμβρίου μέσω διαδικτύου.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Βέβαια, στη Χαριλάου Τρικούπη είχαν σχεδιάσει με διαφορετικό τρόπο αυτήν τη συνέντευξη Τύπου, η οποία θα δινόταν την προηγούμενη Τετάρτη στο Ζάππειο, αλλά ο κορωνοϊός τούς χάλασε τα σχέδια.

Οπότε πλέον στο ΚΙΝΑΛ αναγκάστηκαν να προσαρμοστούν και η πρώτη συνέντευξη Τύπου της Φώφης Γεννηματά από το 2015 –όταν παραμονές των εκλογών του Σεπτεμβρίου έδωσαν κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Θανάση Θεοχαρόπουλο, ανακοινώνοντας τη συνεργασία του ΠΑΣΟΚ με τη ΔΗΜ.ΑΡ.– θα είναι διαδικτυακή. Μία συνέντευξη όπου η κ. Γεννηματά έχει διττό στόχο. Από τη μία να αναδείξει το ΚΙΝΑΛ (ασκώντας σκληρή αντιπολίτευση στον Μητσοτάκη και αδειάζοντας τον Τσίπρα), και από την άλλη να στείλει ένα ηχηρό μήνυμα σε υποψήφιους δελφίνους, ότι θα είναι παρούσα στις εσωκομματικές εκλογές του 2021, επιδιώκοντας μέσω της κάλπης να ανανεώσει την προεδρική θητεία.

Πάντως στη συνέντευξη Τύπου η κα Γεννηματά πάει με άλλον αέρα, καθώς από τον Μάρτιο έως σήμερα το ΚΙΝΑΛ έχει καταφέρει να κερδίσει την εκτίμηση των πολιτών (ακόμη κι αυτών που δεν το ψηφίζουν) ως μία υπεύθυνη πολιτική δύναμη με ρεαλιστικές κι εφαρμόσιμες προτάσεις επί όλων των καυτών ζητημάτων, είτε αυτά αφορούν την πανδημία, είτε είναι για τα δημόσια νοσοκομεία και το ΕΣΥ, είτε για την οικονομία, η οποία πλέον βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα. Αλλά ακόμη και με τη στάση της στα εθνικά θέματα.

 Σκληρή στάση

Η στρατηγική δεν πρόκειται να αλλάξει. Έτσι, όπως αναφέρουν όλες οι πηγές, στη συνέντευξη Τύπου η κα Γεννηματά θα ασκήσει αυστηρή κριτική στην κυβέρνηση και προσωπικά στον κ. Μητσοτάκη για τους χειρισμούς της από τον Μάιο έως σήμερα σε ό,τι αφορά την πανδημία. Θα επιμείνει ότι η κατάσταση ξεφεύγει, ενώ θα κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για το ΕΣΥ και τις μονάδες εντατικής θεραπείας. Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ θα ζητήσει από τον πρωθυπουργό, έστω και στο και πέντε, να προχωρήσει σε δραστικά μέτρα.

Φυσικά, το κυρίως μενού της συνέντευξης Τύπου θα είναι η οικονομία. Το ΚΙΝΑΛ μέσω αυτής της διαδικτυακής συνέντευξης Τύπου θα έχει την ευκαιρία να αναδείξει για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες ημέρες το οικονομικό του πρόγραμμα, το οποίο ανέπτυξε στην ομιλία της στη Θεσσαλονίκη η κα Γεννηματά. Και δεν μιλάμε μόνο για τις άμεσες παρεμβάσεις για όλους όσοι επλήγησαν από την πανδημία και το κλείδωμα της οικονομίας. Έμφαση θα δοθεί και στην αξιοποίηση των 70 περίπου δισεκατομμυρίων που αναμένεται να εισρεύσουν από το Ταμείο Ανάπτυξης και άλλα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία.

«Είναι η ευκαιρία να δείξουμε στους πολίτες ότι το ΚΙΝΑΛ είναι η μοναδική υπεύθυνη δύναμη, είμαστε οι μόνοι που δίνουμε προοπτική στην κοινωνία», μας έλεγε συνεργάτης της κας Γεννηματά. Και όπως αναφέρουν από τη Χαριλάου Τρικούπη, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ θα επιχειρήσει μία σύγκριση για το τι ανέφερε η κυβέρνηση και το τι αντιπρότεινε το κόμμα της. Επίσης, θα αδράξει την ευκαιρία να αναδείξει τη γύμνια των προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος για μία ακόμη φορά επέμεινε σε ανακύκλωση του «Μένουμε Όρθιοι», προσθέτοντας χιλιάδες προσλήψεις στην υγεία, τις οποίες σαν κυβέρνηση δεν έκανε.

Υπό τις διαμορφούμενες πολιτικές και κοινωνικές συνθήκες, το ΚΙΝΑΛ εκτιμά πως έχει μια καθαρή ευκαιρία να εκμεταλλευτεί τον χώρο μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης, προσφέροντας μια «προοδευτική διέξοδο» που δεν μπορεί να εκφράσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Το κλίμα που μεταφέρεται από επιτελικά στελέχη αποτυπώνει μια, συγκρατημένη μεν, αλλά υπαρκτή αισιοδοξία. Αναμφίβολα η ελαφρά άνοδος στις πρώτες δημοσκοπήσεις του φθινοπώρου θεωρείται από όλους ότι ίσως είναι η αρχή για να αλλάξει το status quo του πολιτικού τοπίου. Εξάλλου, εν μέσω μία τεράστιας κρίσης ο κόσμος αναμφίβολα συσπειρώνεται γύρω από την κυβέρνηση, παράλληλα όμως αναζητεί και μία εναλλακτική λύση. Και το ΚΙΝΑΛ –όπως επισημαίνουν αρκετοί αναλυτές– είναι πολύ σημαντικό να προσφέρει στον κόσμο διέξοδο διαφυγής.

Επίσης, αυτό που ικανοποίησε τα στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη ήταν ότι υπήρξε μεγάλη απήχηση –και μεταξύ των ανθρώπων της δημόσιας υγείας– για τις προτάσεις για το ΕΣΥ. Ανάλογη ικανοποίηση υπάρχει και για την εξίσου σημαντική απήχηση που υπήρξε από τους παραγωγικούς φορείς σχετικά με τις οικονομικές προτάσεις και ειδικά με την αξιοποίηση των σημαντικών κεφαλαίων που θα έρθουν από την Ευρώπη.

Τα εσωκομματικά

Όπως είπαμε, μέσω της συνέντευξης Τύπου η κα Γεννηματά το πιθανότερο είναι να ανακοινώσει ότι θα είναι εκ νέου υποψήφια με στόχο να ανανεώσει τη θητεία της. Όλες αυτές οι αναβολές λόγω του κορωνοϊού λειτουργούν υπέρ της κας Γεννηματά. Για να πούμε και του στραβού το δίκιο, επί ηγεσίας της το ΚΙΝΑΛ έδειξε σπουδαία αντανακλαστικά σε όλα τα ζητήματα από τον περασμένο Μάρτιο. Αντανακλαστικά δυσανάλογα μεγαλύτερα με βάση την κοινοβουλευτική δύναμη του κόμματος. Κι αυτό σίγουρα πιστώνεται στην κα Γεννηματά. Και μάλιστα, δεν είναι υπερβολή εάν πούμε ότι το ΚΙΝΑΛ ξαναμπήκε στον πολιτικό χάρτη.

Βέβαια, εντός της Χαριλάου Τρικούπη κυκλοφορεί το αφήγημα και της διπλής φθοράς, δηλαδή ότι χάνουν και η Ν.Δ. και ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά αυτό δεν δείχνει να το ασπάζονται όλοι. Τουναντίον, υπάρχουν φωνές, οι οποίες επισημαίνουν ότι αυτό θα συμβεί εάν τελικά παρθεί η δύσκολη –ομολογουμένως– απόφαση για επιστροφή στο ΠΑΣΟΚ και τα σύμβολά του. Διαφορετικά, εάν παραμείνουν στο ΚΙΝΑΛ εκτιμούν πως το πιο σωστό είναι να στρέψουν τα περισσότερα βέλη τους σε έναν από τους δύο αντιπάλους. Και τη δεδομένη στιγμή, ο πιο βατός αντίπαλος είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος μαστίζεται από τις εσωκομματικές έριδες και δίνει την εντύπωση πως δεν λειτουργεί τίποτα στην Κουμουνδούρου. Κι όπως επισημαίνουν αυτοί που θεωρούν ότι πρέπει να ασχοληθούν περισσότερο με τον ΣΥΡΙΖΑ, «έτσι θα κλείσουν και όλες τις κερκόπορτες προς τη Ν.Δ.».

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα