Φορο-αλλαγές αλλά με γκρίνιες για τον «κοσμοπολίτη» ΦΠΑ

Προ των πυλών είναι οι ανατροπές στη φορολογία, με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης να έχει θέσει προτάσεις και ιδέες, που μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν την καθιέρωση αφορολόγητου ορίου στα 15.000 ευρώ, καθώς και την… πολύ διαρρεόμενη αύξηση του ΦΠΑ. Αύξηση που, όμως, δημιουργεί αρκετές γκρίνιες πριν καν εφαρμοστεί…

Επιμέλεια: Νίκος Τσαγκατάκης

Όπως υποστηρίζουν οι  «ένοικοι» του ΥΠ.ΟΙΚ., στόχος των αλλαγών είναι πρωτίστως η αναδιανομή εισοδήματος υπέρ των οικονομικά ασθενέστερων τάξεων. Προς αυτή, λοιπόν, την κατεύθυνση και, όπως προαναφέρθηκε, στο τραπέζι της συζήτησης έχει πέσει κατά πληροφορίες η αύξηση του αφορολόγητου ορίου στα 15.000 ευρώ, γεγονός που πρακτικά σημαίνει ότι δεν θα πληρώνουν φόρο εισοδήματος οι μισθωτοί με μηνιαίες αμοιβές μέχρι και τα 1.000-1.200 ευρώ. Ταυτόχρονα, φέρεται να βρίσκεται υπό εξέταση η νέα φορολογική κλίμακα, με αύξηση των συντελεστών φόρων για τα υψηλά (ή και κάποια από τα μεσαία) εισοδήματα, ακόμη και στο 45% με 50%.

Τα πράγματα, ωστόσο, δυσκολεύουν –όχι μόνο δημοσιονομικά, αλλά και πολιτικά– στο κομμάτι που αφορά τις αλλαγές στον ΦΠΑ. Κι αυτό διότι οι διαφαινόμενες αλλαγές προσκρούουν στις αντιδράσεις κλαδικών και τοπικών φορέων, που για παράδειγμα αντιτάσσονται έντονα στις εισηγήσεις που δέχεται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης να αυξηθεί ο ΦΠΑ τουλάχιστον στα κοσμοπολίτικα νησιά του Αιγαίου. Άλλωστε, αυτές τις σκέψεις τις επιβεβαίωσε διά τηλεοράσεως η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών, Νάντια Βαλαβάνη. «Δεν έχουμε καταλήξει», είπε χαρακτηριστικά η κα Βαλαβάνη, αλλά έδειξε να καλοβλέπει το ενδεχόμενο, λέγοντας ότι «αν παραδείγματος χάρη Μύκονος και Σαντορίνη πάνε στο ίδιο καθεστώς με την Κρήτη, δεν θα πάθουν κάτι. Αυτό που πρέπει να προστατευθεί είναι η άγονη γραμμή».

«Όχι» από την ΕΣΕΕ
Τον ιδιότυπο φορολογικό διαχωρισμό δεν ασπάζεται, φυσικά, η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), η οποία έστειλε και σχετική επιστολή ζητώντας να μην αυξηθεί ο ΦΠΑ στα νησιά. Η επιστολή της ΕΣΕΕ έχει αποδέκτες τον Γιάνη Βαρουφάκη και τη Νάντια Βαλαβάνη, και σε αυτήν οι έμποροι δηλώνουν ανήσυχοι για το σχεδιαζόμενο μέτρο:

«Για μία ακόμη φορά», αναφέρει η ΕΣΕΕ, «επαναλαμβάνουμε ότι ο μειωμένος ΦΠΑ ούτε ισχύει χαριστικά, ούτε επιλεκτικά, ούτε δημιουργεί δύο ταχυτήτων πολίτες, αλλά αντισταθμίζει τα έξοδα που καταβάλλονται για τη μεταφορά προϊόντων από και προς την ηπειρωτική Χώρα, το περίφημο “θαλάσσιο μεταφορικό ισοδύναμο”. Κατά γενική παραδοχή η οικονομική δομή των κοινωνιών αυτών, βρίσκεται σε ανταγωνιστικό μειονέκτημα σε σχέση με άλλες περιοχές της χώρας, εξαιτίας του υψηλού κόστους μεταφοράς. Ιδιαίτερα τα διάσπαρτα νησιά του Αιγαίου είναι απόλυτα εξαρτημένα από τις μεταφορές των προϊόντων σε αυτά».

Ο εμπορικό κόσμος επικαλείται εξάλλου την κοινοτική Οδηγία 2006/112/ΕΚ, σύμφωνα με την οποία το ειδικό καθεστώς μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ «αφορά σε συγκεκριμένους νομούς και νησιωτικές περιοχές και όχι σε συγκεκριμένα νησιά». Μάλιστα, η ΕΣΕΕ προβλέπει ότι «η επιλεκτική κατάργηση στα “πλούσια” και “τουριστικά” νησιά (με αναφορές σε Μύκονο, Σαντορίνη και Ρόδο) στο τέλος δεν θα αρκεί στους Θεσμούς», και «ως εκ τούτου η εξαίρεση των εν λόγω νησιών από το ειδικό αυτό καθεστώς είναι πολύ πιθανό ότι θα ανοίξει την κερκόπορτα που θα οδηγήσει στην επέκταση του μέτρου εφαρμογής υψηλού συντελεστή ΦΠΑ σε όλα τα νησιά του Αιγαίου».

Ερώτηση και από τον Μ. Κεφαλογιάννη
Με αφορμή την τοποθέτηση της Ν. Βαλαβάνη που –όπως σημειώνει ο ίδιος– προανήγγειλε την προσαρμογή του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ σε νησιά του Αιγαίου, ο επικεφαλής της Κ.Ο. των ευρωβουλευτών της Ν.Δ., Μανώλης Κεφαλογιάννης, κατέθεσε στην Κομισιόν σχετική ερώτηση. Ειδικότερα, ο κ. Κεφαλογιάννης επικαλείται κατ’ αρχάς τις υφιστάμενες κοινοτικές Οδηγίες για τη νησιωτική Ευρώπη και, αφού κάνει λόγο για μεγάλη αναστάτωση που έχει προκληθεί σε επαγγελματικούς φορείς και κατοίκους, ρωτάει τα εξής:

«-Επειδή η γεωγραφική θέση και η διασπορά των νησιών σε όλο το αρχιπέλαγος εξ ορισμού προκαλεί δυσκολίες στην συγκοινωνία και στο εμπόριο σε σύγκριση με την ηπειρωτική Ελλάδα.
»-Επειδή τα νησιά του Αιγαίου λόγω της στρατηγικής τους θέσης έχουν ζωτική σημασία, όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς αποτελούν τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης.
»Ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:
-Είναι δυνατός ο διαχωρισμός του φορολογικού καθεστώτος μεμονωμένων νησιών από το σύνολο του νομού ή της νησιωτικής περιφέρειας στα οποία ανήκουν;
-Στο ενδεχόμενο κατάργησης του συγκεκριμένου ειδικού καθεστώτος στα νησιά του Αιγαίου από τη σημερινή ελληνική κυβέρνηση, είναι δυνατή η μελλοντική επαναφορά του στην προγενέστερη κατάσταση;»

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα