Φοροκαταιγίδα με υπογραφή ΣΥΡΙΖΑ

Φοροκαταιγίδα, που θα ξεπεράσει τα 2,6 δισ. ευρώ, φέρνει ο προϋπολογισμός του 2017 την ώρα που οι μειώσει9ς σε μισθούς και συντάξεις θα αγγίξουν τα 600 εκατ. ευρώ, σε πλαίσιο της υλοποίησης του τρίτου μνημονίου που φέρει τις υπογραφές των Αλέξη Τσίπρα και Πάνου Καμμένου.

Όσον αφορά το «ανθρώπινο πρόσωπο» του οικονομικού επιτελείου, αυτό αφορά πρόβλεψη ύψους 760 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης και άλλο ένα κονδύλι 300 εκατ. ευρώ για χρηματοδότηση κοινωνικών παρεμβάσεων σε Υγεία και Παιδεία. Σύμφωνα με το προσχέδιο του Οκτωβρίου, το συνολικό «πακέτο» του προϋπολογισμού αγγίζει τα 3,3 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 2,6 δισ. είναι οι φόροι που θα έρθουν από τις αρχές του χρόνου, ενώ τα υπόλοιπα θα προκύψουν από μειώσεις στις συντάξεις και μειώσεις στα αφορολόγητα όρια και στις αλλαγές στις κλίμακες υπολογισμού του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων.

Ως εκ τούτου, μισθωτοί και συνταξιούχοι, αγρότες, ιδιοκτήτες ακινήτων και ελεύθεροι επαγγελματίες με μεσαία και υψηλά εισοδήματα θα δουν τους φόρους επί των εισοδημάτων τους να σημειώνουν αυξήσεις, καθώς πλέον θα είναι εμφανώς μειωμένα τα όρια του αφορολόγητου και των αλλαγών στις κλίμακες υπολογισμού του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης. Το εν λόγω ποσό, μάλιστα, αγγίζει, συνολικά τα 780 εκατ. ευρώ, με τα 600 από αυτά να προέρχονται από τις μειώσεις στις συντάξεις.

Η φοροκαταιγίδα, η οποία αποτελεί και το μεγαλύτερο κομμάτι του προϋπολογισμού του 2017 περιέχει αυξήσεις φόρων και κατά συνέπεια συνολικές σε βασικά αγαθά της καθημερινής ζωής όπως:

Στα καύσιμα, καθώς από την 1η Ιανουαρίου 2017 ο ΕΦΚ στη βενζίνη θα αυξηθεί κατά 3 λεπτά το λίτρο, από τα 0,67 στα 0,7 ευρώ το λίτρο, ενώ στο πετρέλαιο κίνησης θα αυξηθεί κατά 8 λεπτά το λίτρο, από τα 0,33 στα 0,41 ευρώ το λίτρο. Ο ΕΦΚ στο υγραέριο κίνησης θα αυξηθεί κατά 10 λεπτά το λίτρο, από τα 0,33 στα 0,43 ευρώ το λίτρο.

Στα προϊόντα καπνού, αφού από τις αρχές του χρόνου αυξάνονται οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης στα τσιγάρα και τα λοιπά προϊόντα καπνού. Την ίδια στιγμή, ο πάγιος φόρος κατανάλωσης που επιβαρύνει τον λεπτοκομμένο καπνό θα αυξηθεί από τα 156,70 στα 170 ευρώ ανά κιλό.

Στον καφέ, στον οποίο επιβάλλεται ”καπέλο” ειδικού φόρου κατανάλωσης στον εισαγόμενο και εγχωρίως παραγόμενο. Συγκεκριμένα, την 1η-1-2017 θα επιβληθεί ΕΦΚ στην εισαγωγή και στην εγχώρια παραγωγή καφέ, με συντελεστές από 2 έως 3 ευρώ ανά κιλό στον καβουρντισμένο καφέ και με συντελεστή 4 ευρώ ανά κιλό στον στιγμιαίο καφέ και στα παρασκευάσματα από εκχυλίσματα, αποστάγματα ή συμπυκνώματα του καφέ.

Στο ηλεκτρονικό τσιγάρο, στο οποίο θα επιβληθεί ειδικός φόρος κατανάλωσης 10 λεπτά ανά ml υγρού.

Στην σταθερή τηλεφωνία, με νέο φορολογικό τέλος 5% σε κάθε μηνιαίο ή διμηνιαίο λογαριασμό τηλεπικοινωνιακών τελών σταθερής τηλεφωνίας. Το εν λόγω τέλος θα επιβάλλεται από την 1η Ιανουαρίου 2017 επί των καθαρών (προ ΦΠΑ) τηλεπικοινωνιακών τελών κάθε μηνιαίου ή διμηνιαίου λογαριασμού, ενώ επί του νέου αυτού τέλους θα επιβάλλεται εν συνεχεία ο ΦΠΑ με συντελεστή 24%.

Αύξηση ΦΠΑ στα νησιά, κάτι που στην ουσία ”καταργεί” την έκπτωση 30% που υπήρχε σε κάποια, κάτι που σημαίνει ότι πλέον σε όλα τα νησιά της Ελλάδας θα ισχύουν συντελεστές 13% και 24%.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα