ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ: Παράταση εκτάκτου ανάγκης, αλλά με διπλή δόση φόρου

Η ΑΑΔΕ προσάρμοσε ήδη τον αριθμό των δόσεων του φόρου εισοδήματος για φυσικά και νομικά πρόσωπα σε 8 μηνιαίες, με την πρώτη να πρέπει να καταβληθεί έως την 31η Ιουλίου και την τελευταία έως τον Φεβρουάριο του 2021

Την ανάγκη φιλοτιμία έκαναν στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και την διάψευση της προηγούμενης εβδομάδας ότι δεν θα υπάρξει παράταση στην προθεσμία κατάθεσης των φορολογικών δηλώσεων την μετέτρεψαν σε νέο… τράτο αφού τα κουκιά δεν έβγαιναν.

Έτσι από το «αποκλείεται» του Χρήστου Σταϊκούρα φτάσαμε στο «πράσινο φως» που άναψε το πρωί την Πέμπτης ο υφυπουργός Οικονομικών, Απόστολος Βεσυρόπουλος, ανακοινώνοντας στη Βουλή ότι με τροπολογία που θα κατατεθεί οι υπόχρεοι έχουν πλέον το χρονικό περιθώριο να καταθέσουν τις φορολογικές δηλώσεις τους έως την Παρασκευή 28 Αυγούστου.

Η νέα εξέλιξη δεν αλλοιώνει την ουσίας του ρεπορτάζ της «Α» την προηγούμενη εβδομάδα κι αυτή δεν είναι άλλη από το φρακάρισμα των δημοσίων εσόδων. Σημειώνεται ότι μέχρι και την Τετάρτη (22/7) επί συνόλου περίπου 6,5 εκατομμυρίων δηλώσεων είχαν κατατεθεί 4,8 εκατ. δηλώσεις. Επομένως απέμεναν ελάχιστα 24ωρα για να υποβληθούν κάτι λιγότερο από 2.000.000 δηλώσεις, με ό,τι αυτό σημαίνει σε τεχνικό φόρτο αλλά και σε δημοσιονομικό σχεδιασμό.

Όπως έχει επισημάνει και σε προηγούμενα ρεπορτάζ της η «Α» η φετινή χρονιά δεν μοιάζει με τις άλλες και ο λόγος είναι προφανής Τα κρατικά έσοδα αναμένεται να είναι εξαιρετικά μειωμένα λόγω του lockdown που επιβλήθηκε στην οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα ελέω κορωνοϊού και αντίστοιχα επίσης εξαιτίας της πανδημίας οι δημόσιες δαπάνες εκτοξεύθηκαν σε μη αναμενόμενο βαθμό, αφού πάρθηκαν μία σειρά κυβερνητικών μέτρων για την στήριξη των πληγέντων κοινωνικών ομάδων και της εγχώριας επιχειρηματικότητας.

Αυτός είναι ο… κορσές που ζορίζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης Μητσοτάκη, προκαλώντας εν συνεχεία τη δυσκαμψία να δοθεί κι άλλη παράταση στις φορολογικές δηλώσεις (σ.σ. είχε ήδη παραταθεί μία φορά η κατάθεσή τους μέχρι τα μέσα Ιουλίου). Φαίνεται όμως ότι ήταν εκ των ων ουκ άνευ η κάμψη των όποιων αντιστάσεων, με τους φοροτεχνικούς να πιέζουν και αυτοί με τη σειρά τους ότι δίχως την παράταση που τελικά δόθηκε δεν θα ήταν π.χ. εφικτό:

α) Να γίνουν οι απαιτούμενες ενέργειες μη δήλωσης των ανείσπρακτων εισοδημάτων από ακίνητα γιατί εκκρεμούν οι σχετικές δικαστικές αποφάσεις.

β) Να κατατεθούν κατά περίπτωση φορολογικές δηλώσεις δεδομένου ότι δεν έχει αναρτηθεί το αρχείο βεβαιώσεων αποδοχών ασθενείας για το έτος 2019.

γ) Να κατατεθούν κατά περίπτωση φορολογικές δηλώσεις εφόσον εκκρεμούν ακόμη εκκαθαρίσεις φορέων όπως του ΕΟΠΠΥ (clawback).

Διπλή η… λυπητερή

Σε κάθε περίπτωση, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για διπλή δόση… πίκρας εφόσον υποβάλουν τη δήλωσή τους εντός του Αυγούστου και αυτή είναι χρεωστική. Η ΑΑΔΕ προσάρμοσε ήδη τον αριθμό των δόσεων του φόρου εισοδήματος για φυσικά και νομικά πρόσωπα σε 8 μηνιαίες, με την πρώτη να πρέπει να καταβληθεί έως την 31η Ιουλίου και την τελευταία έως τον Φεβρουάριο του 2021, αντί σε 3 διμηνιαίες, ενώ η εξόφληση του ΕΝΦΙΑ σε 6 μηνιαίες (αντί για 5). Επομένως, μέχρι τη λήξη της αυγουστιάτικης προθεσμίας οι αργοπορημένοι θα πρέπει με τη εκκαθάριση να καταβάλουν και τη δόση του Ιουλίου και φυσικά τη δόση του Αυγούστου.

Θυμίζεται ότι στα νέα εκκαθαριστικά των φυσικών προσώπων εμφανίζεται η έκπτωση 2% στην περίπτωση εφάπαξ πληρωμής του πρόσθετου φόρου.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα