Φορολογικό σε 3 δόσεις για να… καλοπιαστούν οι Βρυξέλες

Αδιαπραγμάτευτα για τη νέα κυβέρνηση η μείωση του φόρου στις επιχειρήσεις και στον ΕΝΦΙΑ, όπως και η αποκλιμάκωση του πρώτου συντελεστή από το 22% στο 9%

Στο μέτωπο της οικονομίας και των επενδύσεων θα δώσει την πρώτη μεγάλη μάχη της η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Συνεργάτες του πρωθυπουργού υπογραμμίζουν με ιδιαίτερη έμφαση –και ενόψει της κατάθεσης του φορολογικού νομοσχεδίου που θα έρθει προς ψήφιση αμέσως μετά το πρώτο ν/σ για το επιτελικό κράτος και τις ρυθμίσεις για την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου– ότι η μείωση του φόρου στις επιχειρήσεις και στον ΕΝΦΙΑ και η μείωση του πρώτου συντελεστή από το 22% στο 9% είναι «αδιαπραγμάτευτα».

Του Δημήτρη Τζιβελέκη

Σενάρια τριχοτόμησης του φορολογικού νομοσχεδίου, ώστε να αποφύγει πιθανές τριβές με τους δανειστές, μελετά η κυβέρνηση φέρνοντας σε πρώτη φάση στη Βουλή τα μέτρα ελάφρυνσης του 2019 που έχουν το χαμηλότερο δημοσιονομικό κόστος και δεν κρύβουν δυσάρεστες εκπλήξεις για τα νοικοκυριά, την ώρα που οι δανειστές εκφράζουν επιφυλάξεις.

Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, μεταξύ των μέτρων είναι οι αλλαγές στις ρυθμίσεις των 120 δόσεων για οφειλέτες με χρέη προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία και οι μετατάξεις προϊόντων του κλάδου της εστίασης, όπως ο καφές και τα αναψυκτικά, στον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ 13%.

Ειδικά για τις 120 δόσεις της εφορίας, εξετάζεται βελτίωση του πλαισίου ρύθμισης των οφειλών με την υιοθέτηση των εξής νέων χαρακτηριστικών: ευκολότερη πρόσβαση στις ευκολίες πληρωμής για όλους τους οφειλέτες, μείωση του ελάχιστου ποσού μηνιαίας δόσης στα €20 από €30 σήμερα, διεύρυνση της δυνατότητας και των κριτηρίων ρύθμισης οφειλών για τα νομικά πρόσωπα και μείωση των επιβαρύνσεων των οφειλών που υπάγονται στη ρύθμιση με μείωση του ετήσιου επιτοκίου, πιθανότατα στο 4% από 5% σήμερα.

Στο ίδιο νομοσχέδιο θα περιληφθούν επίσης διατάξεις που συνδέονται με την τόνωση της κτηματαγοράς, όπως η βελτίωση των όρων στη χορήγηση Golden Visa και η θέσπιση πρόσθετων φορολογικών κινήτρων για το leasing αυτοκινήτων.

ΟΙ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ, ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΗΔΗ ΠΑΡΕΙ ΤΙΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΤΟΥ ΜΙΝΙ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΥ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥΣ, ΘΑ ΑΠΑΝΤΗΣΟΥΝ ΣΕ ΛΙΓΕΣ ΗΜΕΡΕΣ, ΑΦΟΥ ΠΡΩΤΑ ΜΕΛΕΤΗΣΟΥΝ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΣΕ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟ ΧΩΡΟ ΓΙΑ ΕΛΑΦΡΥΝΣΕΙΣ

Σε ξεχωριστό κεφάλαιο του «μίνι» φορολογικού, που στόχος είναι να έχει ψηφιστεί μέχρι τις 10 Αυγούστου, θα περιληφθούν κωδικοποιημένες όλες οι νομοθετικές αλλαγές που έχουν επέλθει τα τελευταία χρόνια μέσα από τη δευτερογενή νομοθεσία της φορολογικής διοίκησης, τις υπουργικές αποφάσεις, τις εγκυκλίους και τη νομολογία των ανώτατων δικαστηρίων.

Σε κάθε περίπτωση, στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησής του ο Κυρ. Μητσοτάκης θα παρουσιάσει σχέδιο τετραετίας με ορόσημο το 2021 –στην επέτειο των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση– χρονιά που ο πρωθυπουργός έχει ορίσει ως κομβική για την οριστική έξοδο από την κρίση και την επίτευξη του στόχου μείωσης του πρωτογενούς πλεονάσματος και την επάνοδο σε μια ευρωπαϊκή κανονικότητα. Το ορόσημο αυτό δεν είναι μόνο συμβολικό. Ο πρωθυπουργός θεωρεί ότι η χώρα μέχρι τότε θα έχει μπει σε άλλη τροχιά και ότι μπορεί να αποτελέσει αναπτυξιακό πρότυπο για την Ευρώπη.

Τα ουσιώδη μέτρα τον Οκτώβριο

Μετά το «μίνι» φορολογικό, θα ακολουθήσει το νομοσχέδιο με τα πιο ουσιώδη μέτρα, τον Οκτώβριο, μαζί με το προσχέδιο προϋπολογισμού. Επί της ουσίας θα περιλαμβάνει τον βασικό κορμό των φορο-ελαφρύνσεων που εξαγγέλθηκαν προεκλογικά και αφορούν μειώσεις συντελεστών σε εισόδημα, ακίνητα, ενοίκια, μερίσματα και επιχειρηματικά κέρδη. Θα πλαισιώνεται δηλαδή από μέτρα υψηλού δημοσιονομικού κόστους, που θα περιληφθούν στον προϋπολογισμό του 2020 και αυτά θα πρέπει να περάσουν από τις Συμπληγάδες των δανειστών.

Το τρίτο και τελευταίο φορολογικό νομοσχέδιο θα έρθει τον Δεκέμβριο του 2019 και σημείο αναφοράς του θα είναι το «ηλεκτρονικό λογιστήριο». Δηλαδή, η καθιέρωση του συστήματος των ηλεκτρονικών συναλλαγών στο τρίγωνο εφορία – πελάτης – επιχείρηση. Είναι αυτό που θα αλλάζει τους συντελεστές για το χτίσιμο του αφορολόγητου ορίου και θα περιορίζει περαιτέρω τα όρια χρήσης μετρητών. Το όριο των €500 θα διατηρηθεί για πολύ λίγες συναλλαγές και ορισμένους επιχειρηματικούς κλάδους, ενώ για κάποιους άλλους που ρέπουν προς τη φοροδιαφυγή το όριο θα μειωθεί στα €300.

Με το ίδιο νομοσχέδιο μετατίθενται για το 2021 οι μειώσεις των συντελεστών του ΦΠΑ από το 24% στο 22% και από το 13% στο 11%, αλλά και ο «λογαριασμός» του ΕΝΦΙΑ, τον οποίο η Ν.Δ. είχε κάνει σημαία προεκλογικά.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η μείωση του φόρου επί των ακινήτων κατά 30% συνολικά πηγαίνει για μετά το 2021, μετά τις ενστάσεις των δανειστών ότι οι απώλειες εσόδων για τα ταμεία θα φτάσουν στα 850 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με πηγή του υπουργείου Οικονομικών, το σενάριο τριχοτόμησης του φορολογικού θα προχωρήσει μόνο εφόσον οι δανειστές επιμείνουν σε βαθύ «κούρεμα» των θετικών μέτρων και η κυβέρνηση υποχρεωθεί από πολύ νωρίς σε εκπτώσεις των προεκλογικών εξαγγελιών της.

Οι δανειστές, που έχουν ήδη πάρει τις διατάξεις του μίνι φορολογικού στα χέρια τους, θα απαντήσουν σε λίγες ημέρες, αφού πρώτα μελετήσουν το κόστος των μέτρων σε συνάρτηση με τον δημοσιονομικό χώρο για ελαφρύνσεις.

 

 

 

Διαβάστε επίσης