«Φορτώνουν» τα νησιά με μετανάστες οι Τούρκοι

«Παρακαλώ πολύ για ψυχραιμία και ηρεμία. Επαναλαμβάνω και λέω: είναι ψευδή η αύξηση ροών από την Τουρκία», δηλώνει σε κάθε τόνο ο Γιάννης Μουζάλας. Ωστόσο, ό,τι κι αν ισχυρίζεται ο αν. υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, η ανησυχία της κυβέρνησης για τις εξελίξεις στο μέτωπο του προσφυγικού-μεταναστευτικού είναι έκδηλη.

Ρεπορτάζ: Κώστας Παπαδόπουλος

Και όχι άδικα, καθώς τα επίσημα στοιχεία του Λιμενικού Σώματος δείχνουν πως κατά κύριο λόγο φτάνουν στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου οικονομικοί μετανάστες και όχι πρόσφυγες. Μπορεί ο Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν, που καθημερινά προχωρά σε λεονταρισμούς και εκτοξεύει απειλές προς την Ε.Ε., να μην έχει ακόμα ανοίξει –τελείως– την κάνουλα προς την Ελλάδα, ωστόσο η σύνθεση των περίπου 150-200 αλλοδαπών που φτάνουν από τα τουρκικά παράλια προκαλεί προβληματισμό. Ως επί το πλείστον οι καραβιές που φτάνουν στην Ελλάδα εσχάτως γεμίζουν από οικονομικούς μετανάστες και όχι από πρόσφυγες (σε ποσοστό 70-75%), με τους αξιωματικούς του Λ.Σ. να εκτιμούν ότι δεν αποκλείεται να πρόκειται για ένα σχέδιο ασφυκτικής πίεσης προς τη χώρα μας με «όχημα» το προσφυγικό.

«Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με τις υπηκοότητες. Μόνο ένας στους τέσσερις είναι πρόσφυγας και δύο στους τέσσερις έχουν προσφυγικό προφίλ. Οι οικονομικοί μετανάστες έρχονται… διαβασμένοι και με το που θα πατήσουν το πόδι τους σε ελληνικό έδαφος ζητάνε άσυλο. Τους Σύρους μπορούμε να τους γυρίσουμε πίσω πολύ πιο εύκολα σε σχέση με τους οικονομικούς μετανάστες, των οποίων η διαχείριση έχει καταστεί το μεγαλύτερο αγκάθι για εμάς. Ένα άλλο πρόβλημα είναι ότι η αφομοίωση και η προσαρμογή των οικονομικών μεταναστών στην Ελλάδα είναι σημαντικά πιο δύσκολη λόγω θρησκείας και κουλτούρας», σχολιάζει υπηρεσιακός παράγοντας του υπουργείου Εσωτερικών. Μάλιστα, υπενθυμίζει ότι η συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας προβλέπει ότι η γειτονική χώρα έχει τη δυνατότητα να κάνει άμεση μετεγκατάσταση όλων των Σύρων προσφύγων που δέχεται στο έδαφός της προς ευρωπαϊκά κράτη. Η διαδικασία, ωστόσο, δεν είναι το ίδιο εύκολη για τους οικονομικούς μετανάστες τους οποίους πρέπει να επιστρέψει στη χώρα τους.

«Φορτωμένα» τα νησιά
Η αλήθεια είναι πως μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου και με τον Τούρκο πρόεδρο να έχει απασφαλίσει, η ελληνική κυβέρνηση θορυβήθηκε. Μπορεί –όπως λέει και ο κ. Μουζάλας– ο αριθμός 100-150 ατόμων που φτάνει καθημερινά στα νησιά να μην έχει καμία σχέση με τα νούμερα του περυσινού καλοκαιριού, όμως δεν παύει να προκαλεί πρόβλημα καθώς οι άνθρωποι αυτοί έρχονται να προστεθούν σε όσους (υπεράριθμους) βρίσκονται εδώ και μήνες στις δομές που υπάρχουν. Από την πλευρά της κυβέρνησης επισημαίνεται ότι το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν και πρωτοβουλίες σε διπλωματικό επίπεδο στην κατεύθυνση άσκησης πίεσης για την εφαρμογή της συμφωνίας Ε.Ε. – Τουρκίας από όλες τις πλευρές. Ήδη, πάντως, «τρέχουν» μία σειρά από μέτρα τα οποία είναι:

– Η μεταφορά προσφύγων-μεταναστών με παραβατική συμπεριφορά σε προαναχωρησιακά κέντρα υπό κράτηση,
– Η μεταφορά σε camp προσφύγων που κρίθηκαν μη επιστρέψιμοι,
– Η εντατικοποίηση του έργου των επιτροπών ασύλων και προσφυγών, και
– Η ενίσχυση της αστυνόμευσης σε νησιά που παρατηρήθηκαν φαινόμενα παραβατικής συμπεριφοράς.

Έλεγχοι για τζιχαντιστές
Πολυμελές κλιμάκιο της Europol αναμένεται να φτάσει στις 20 Αυγούστου στην Ελλάδα προκειμένου, σε συνεργασία με την ΕΛ.ΑΣ., να διεξαχθούν έρευνες στα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων για άτομα που ενδέχεται να σχετίζονται με το Ισλαμικό Κράτος.

Στα υψηλά κλιμάκια της Europol υπάρχει η υποψία ότι ισλαμιστές διέρχονται από τη χώρα μας μαζί με τα κύματα μεταναστών και προσφύγων. «Χρησιμοποιούν τα δρομολόγια των μεταναστών για να μετακινούνται εντός και εκτός της Ε.Ε. Η αντιμετώπιση του φαινομένου αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα για την Ευρώπη», είχε δηλώσει τη 12η Μαΐου ο Άγγλος επικεφαλής της υπηρεσίας αναφερόμενος εμμέσως στις διελεύσεις –μέσω Ελλάδας– καμικάζι του ISIS που είχαν συμμετάσχει σε επιθέσεις αυτοκτονίας στη Γαλλία και στο Βέλγιο.

Τέλος, από ελληνικής πλευράς στην ομάδα αυτή θα μετάσχουν άνδρες από την αντιτρομοκρατική, άλλες υπηρεσίες ασφαλείας αλλά και από την  Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα