
Φωτιά στο Ωραιόκαστρο: Σε εξέλιξη η επιχείρηση κατάσβεσης στο εργοστάσιο ανακύκλωσης
Στο μικροσκόπιο οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις, ενώ εξελίσσεται η έρευνα για τα αίτια της πυρκαγιάς
Σε εξέλιξη παραμένει η επιχείρηση της Πυροσβεστικής στο εργοστάσιο ανακύκλωσης στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης, όπου ξέσπασε το βράδυ του περασμένου Σαββάτου η μεγάλη φωτιά, η οποία εξαπλώθηκε γρήγορα εξαιτίας των ισχυρών ανέμων.
Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η κατάσταση στο σημείο εμφανίζεται πλέον αισθητά βελτιωμένη, ωστόσο οι πυροσβέστες εξακολουθούν να επιχειρούν αδιάκοπα, πραγματοποιώντας συνεχείς ρίψεις νερού. Στόχος είναι να σβήσουν και οι τελευταίες ενεργές εστίες και να αποτραπούν πιθανές αναζωπυρώσεις, καθώς τα υλικά που καίγονται δυσκολεύουν το έργο της πλήρους κατάσβεσης. Για τον λόγο αυτό, οι επιχειρήσεις εκτιμάται ότι μπορεί να συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες.
Η πυρκαγιά άφησε πίσω της ζημιές σε εκτάσεις γύρω από το εργοστάσιο, με τα συνεργεία της Πυροσβεστικής να προχωρούν στην καταγραφή της έκτασής τους. Την ίδια ώρα, οι πυκνοί καπνοί που σκέπασαν μεγάλο μέρος του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης έχουν τεθεί στο μικροσκόπιο των αρμόδιων υπηρεσιών και των επιστημόνων, οι οποίοι αξιολογούν τις μετρήσεις και τα διαθέσιμα στοιχεία για τις επιπτώσεις στην ατμόσφαιρα.
Για την υπόθεση έχει ήδη συλληφθεί ένας 76χρονος, ο οποίος θεωρείται υπαίτιος για την εκδήλωση της φωτιάς. Με απόφαση της εισαγγελέως Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης αφέθηκε ελεύθερος, ενώ διατάχθηκε η διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης. Στο πλαίσιο της έρευνας θα εξεταστεί και το ενδεχόμενο ευθυνών που σχετίζονται με την εφαρμογή μέτρων πυροπροστασίας, όπως οι καθαρισμοί οικοπέδων και αδόμητων εκτάσεων.
Παράλληλα, σήμερα αναμένεται στη Θεσσαλονίκη ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Κώστας Κατσαφάδος, ο οποίος θα συμμετάσχει σε σύσκεψη στο Δημαρχείο Ωραιοκάστρου. Αντικείμενο της συνάντησης θα είναι η αποτίμηση της μέχρι τώρα κατάστασης, καθώς και ο σχεδιασμός των επόμενων ενεργειών.
Στη σύσκεψη έχουν προγραμματιστεί να συμμετάσχουν ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου Παντελής Τσακίρης, ο δήμαρχος Παύλου Μελά Δημήτρης Ασλανίδης, η περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Αθηνά Αηδονά, ο αντιπεριφερειάρχης Κώστας Γιουτίκας, ο περιφερειακός συντονιστής Χαράλαμπος Στεργιάδης, καθώς και εκπρόσωποι της Πολιτικής Προστασίας και των αρμόδιων υπηρεσιών.