Φόβοι Αποστολάκη για «θερμό» επεισόδιο με την Τουρκία μέσα στις εκλογές

Ο Ευάγγελος Αποστολάκης ενημέρωσε την αμερικανική κυβέρνηση για τις πολεμικές προκλήσεις της Τουρκίας εκφράζοντας ωστόσο τους φόβους του για “θερμό” επεισόδιο κατά τη διάρκεια των εκλογών της 7ης Ιουλίου

Πιο συγκεκριμένα, τις βάσιμες ανησυχίες της Ελλάδας για τις απειλές της Τουρκίας στο Αιγαίο και την κυπριακή ΑΟΖ, έθεσε σε όλες τις επαφές του στην Ουάσιγκτον ο υπουργός Άμυνας της Ελλάδας.

Ο κ. Αποστολάκης είχε συναντήσεις στο Κογκρέσο και στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ και οι συνομιλητές του άκουσαν με προσοχή την ενημέρωση του για την άνευ προηγουμένου προκλητικότητα της Τουρκίας.

Εξήγησε τις ελληνικές θέσεις για μια σειρά από αναδυόμενες προκλήσεις που εγείρουν κίνδυνους για την περιφερειακή ασφάλεια και σύμφωνα με πληροφορίες ζήτησε την αμερικανική βοήθεια για να αποτραπεί τυχόν ακραία κίνηση της Τουρκίας.

Οι Αμερικανοί πιστεύουν ότι ήταν η δική τους αντίδραση που ανάγκασε την Τουρκία να μην προχωρήσει στην κυπριακή ΑΟΖ, αν και τα τουρκικά πλοία παραμένουν εκεί από τον περασμένο μήνα.

Οι συνεχείς τουρκικές παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου και των χωρικών υδάτων, ήταν το βασικό θέμα συζήτησης, εστιάζοντας κυρίως στον αποσταθεροποιητικό κίνδυνο που δημιουργείται από την προοπτική υλοποίησης των σχεδίων της Άγκυρας για τη διεξαγωγή παράνομων γεωτρήσεων στην ευρύτερη περιοχή.

Οι δηλώσεις Αποστολάκη

Σχολιάζοντας τον σκοπό της επίσκεψής του στην Ουάσιγκτον ο κ. Αποστολάκης τόνισε:

«Εκείνο που θέλω να τονίσω είναι ότι η παρουσία μου εδώ δεν είχε ως στόχο να κάνω κάποιες συμφωνίες με τις οποίες θα δεσμεύσω την οποιαδήποτε επόμενη κυβέρνηση, αλλά ήταν μια επίσκεψη η οποία έπρεπε να γίνει γιατί περνάμε μια εικόνα για το τι πραγματικά συμβαίνει στην περιοχή γιατί δεν είναι πάντα η εικόνα που έχουν εδώ στην Αμερική, αυτή που πρέπει να είναι».

Ο κ. Αποστολάκης μίλησε και για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης με την Τουρκία, τα οποία συζητούνται αυτό το διάστημα.

Είπε: «Όσον αφορά τα ΜΟΕ, για τα οποία έχει γίνει αρκετό θέμα για το αν θα έπρεπε να συνεχιστούν ή να σταματήσουν, εγώ θα κάνω μια ερώτηση.

»Εγγυάται κανείς ότι στο διάστημα μέχρι να πάμε σε εκλογές δεν θα έχουμε κάποιο θέμα που θα πρέπει να διαχειριστούμε και πρέπει να κατεβάσουμε τα μολύβια κάτω και να σταματήσουμε τις όποιες ενέργειες και να παγώσουν τα πάντα.

»Θεωρώ ότι τα υπουργεία και η κυβέρνηση πρέπει να λειτουργεί μέχρι την τελευταία στιγμή των εκλογών», τόνισε.

Ο κ. Αποστολάκης δεν παρέλειψε να εξηγήσει πως πρόκειται για ήδη συμφωνημένα μέτρα, και επομένως το αντικείμενο των συζητήσεων σχετίζεται κυρίως με την πρακτική εφαρμογή τους.

«Επομένως», είπε, «κάτι το οποίο είναι πολύ δύσκολο να το πετύχεις ξανά, θα πρέπει να το συνεχίσεις.Δεν ήταν εύκολο να ξεκινήσουν αυτές οι συνομιλίες για τα ΜΟΕ.Εξάλλου δεν μιλάει κανείς για τίποτα καινούργιο, ούτε μπαίνουμε σε περιοχές που δεν έχουμε δουλέψει.

Μιλάμε για συμφωνημένα και υπογεγραμμένα ΜΟΕ, τα οποία προσπαθούμε να τα εφαρμόσουμε ή τουλάχιστον να εφαρμόσουμε κάποια από αυτά στο μεγαλύτερο δυνατό ποσοστό προκειμένου να λιγοστέψει η ένταση και η πιθανότητα να συμβεί κάποια ατύχημα.

Θεωρώ, λοιπόν, ότι δεν πρέπει να σταματήσουν», τόνισε ο Έλληνας υπουργός.

Σημείωσε τη σημασία που έχει να διατηρηθεί ζωντανό το συγκεκριμένο κανάλι επικοινωνίας, και τόνισε πως πρόκειται κυρίως για διερευνητικές επαφές, καθώς ο χρονικός ορίζοντας των συζητήσεων μέχρι τις εκλογές δεν επιτρέπει την λήψη δεσμευτικών αποφάσεων.

Σημείωσε σχετικά: «Αυτός είναι και ο λόγος που επέμεινα να συνεχίσουν οι συναντήσεις για τα ΜΟΕ.

»Θεωρώ πάντως ότι θα ήταν μεγάλο θέμα και κρίμα θα έλεγα να χαθεί αυτό το κανάλι επικοινωνίας, το οποίο ανεξάρτητα από το τι θα παράγει σαν αποτέλεσμα, λειτουργεί σαν δικλίδα ασφαλείας για να εξασφαλίσουμε ότι μπορούμε να συζητάμε κάποια πράγματα, δείχνοντας επιπλέον ότι είμαστε ένας πολιτισμένος λαός που ψάχνει να βρει τρόπους για να λύσει τα προβλήματα και όχι να αφήνει τα προβλήματα να διογκώνονται».

Οι συναντήσεις του κ. Αποστολάκη περιλάμβαναν και μια θετική ατζέντα, με βασικό στόχο να δοθεί συνέχεια στη δυναμική και την προώθηση της ατζέντας του Στρατηγικού Διαλόγου.

Όπως εξήγησε ο κ. Αποστολάκης, σε όλες τις συζητήσεις κυριάρχησε το γεγονός ότι οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν την σημασία της Ελλάδας σαν έναν σημαντικό σύμμαχο και δρώντα στην περιοχή.

Μάλιστα υποστήριξε πως έλαβε θετικά μηνύματα για την πορεία του νομοσχεδίου «EastMed Act», ενώ εκτίμησε πως η υπερψήφιση του θα προσδώσει «άλλες διαστάσεις» στην εμπλοκή του αμερικανικού παράγοντα στην περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Υπό αυτό το πρίσμα, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας ενημέρωσε τον κ. Σάλιβαν για την επερχόμενη εκλογική διαδικασία, τονίζοντας την ανάγκη να διατηρηθεί η υπάρχουσα «εξαιρετική επικοινωνία» με την νέα κυβέρνηση που θα προκύψει.

Με το βλέμμα, όμως, στραμμένο στην Αθήνα, ο ΥΠΕΘΑ δεν παρέλειψε να στείλει μηνύματα και στο εσωτερικό της χώρας μας, απαντώντας στην κριτική που έχει ασκηθεί για ορισμένες «έκτακτες» αποφάσεις που σχετίζονται κυρίως με τις διαπραγματεύσεις για τα ΜΟΕ με την Τουρκία αλλά και την αναδιοργάνωση των Ένοπλων Δυνάμεων.

Στο σημείο αυτό, ο κ. Αποστολάκης επέστησε την προσοχή, λέγοντας ότι ο τομές της εθνικής άμυνας είναι ιδιαίτερα ευαίσθητος και δεν πρέπει να καθίσταται αντικείμενο μικροκομματικής εκμετάλλευσης.

«Θεωρώ ότι δεν είναι καλός ο χώρος (εθνική άμυνα) και δεν συνιστάται να χρησιμοποιείται για μικροπολιτικές σκοπιμότητες προκειμένου να προκαλέσουμε κάποιες εντυπώσεις.

»Καλό θα είναι να είμαστε σοβαροί και να συζητάμε θέματα τα οποία έχουμε την δυνατότητα να το κάνουμε και όχι να παίζουμε με κάποια πράγματα που είναι εξαιρετικά σοβαρά», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Θέμα Αναδιοργάνωσης Ενόπλων Δυνάμεων Αναφορικά με το θέμα της αναδιοργάνωσης των Ένοπλων Δυνάμεων, ο κ. Αποστολάκης υποστήριξε πως πρόκειται για μια υπόθεση για την οποία έχει γίνει πολύ προπαρασκευαστική δουλειά με στόχο την καλύτερη και αποτελεσματικότερη λειτουργία τους.

Εξήγησε ότι το υπουργείο έχει δώσει προτεραιότητα στις κινήσεις που βρίσκονται εντός της δικαιοδοσίας του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ και του ΥΠΕΘΑ, αφήνοντας για αργότερα τις αποφάσεις που απαιτούν έγκριση του ΚΥΣΕΑ ή αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο.

«Δεν έχουν σχέση με την προσωπική άποψη του υπουργού ή του ΓΕΕΘΑ.

»Είναι αποτέλεσμα μιας μελέτης που έγινε μέσα στις Ένοπλες Δυνάμεις από τους ειδικούς.

»Επομένως, καλό θα είναι να είναι ένας οδικός χάρτης για το πως θα γίνει και θα υλοποιηθεί αυτό το πράγμα, το οποίο δεν είναι απλό, δεν γυρνάς ένα διακόπτη και περιμένεις να γίνει…

»Εμείς ξεκινάμε τις πρώτες ενέργειες και από εκεί και μετά αυτός που θα έρθει και θα έχει την ευθύνη θα αποφασίσει αν θα συνεχίσει ή αν θα σταματήσει ή αν θα κάνει κάτι άλλο.

»Δεν δεσμεύετε κανείς από αυτές τις ενέργειες για το που θα φτάσουμε», εξήγησε ο υπουργός.

Τέλος, το πλαίσιο της επίσκεψης περιλαμβάνει την περαιτέρω προώθηση της αμυντικής συνεργασίας, καθώς και θέματα που σχετίζονται με την αμερικανική υποστήριξη στις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας μας.

Ανακοίνωση Στέιτ Ντιπάρτμεντ

«Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, κ. Τζον Σάλιβαν, συναντήθηκε σήμερα με τον Έλληνα υπουργό Άμυνας Ευάγγελο Αποστολάκη για να επιβεβαιώσει την αμερικανική και ελληνική δέσμευση για συνεργασία που ενισχύει τη διμερή άμυνα και ασφάλεια και το ΝΑΤΟ και να συνεχίσει τις συζητήσεις που ξεκίνησαν στο Στρατηγικό Διάλογο ΗΠΑ-Ελλάδας του Δεκεμβρίου του 2018.

»Ο αναπληρωτής υπουργός Σάλιβαν υπογράμμισε τη στρατηγική σημασία της Ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων και τόνισε το ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας και βασικού εταίρου στην περιοχή».

Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ κ. ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗ ΣΤΟ 4:48:52

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα