Φόβοι για άλλο ένα καλοκαίρι με έντονη ξηρασία: Εφιάλτης η λειψυδρία για την Ευρώπη

Οι υδάτινοι πόροι εξαντλούνται ολοένα και περισσότερο, με τον υδράργυρο να σπάει τα κοντέρ σε περιοχές της Γηραιάς Ηπείρου

Τον κώδωνα του κινδύνου για μια σοβαρή κρίση λειψυδρίας στην Ευρώπη με ένα ακόμη καλοκαίρι ξηρασίας, που πυροδοτεί η κλιματική αλλαγή, κρούουν ειδικοί.

Οι υδάτινοι πόροι στην Ευρώπη εξαντλούνται ολοένα και περισσότερο λόγω της κλιματικής κρίσης με τον υδράργυρο να σπάει τα κοντέρ σε περιοχές της Γηραιάς Ηπείρου την άνοιξη μετά τις λίαν υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες του περασμένου χειμώνα, όταν ξέμειναν από χιόνι τα χιονοδρομικά κέντρα και μειώθηκε αισθητά η στάθμη ποταμών.

Η στάθμη σε ταμιευτήρες υδάτων σε χώρες της Μεσογείου, όπως η Ιταλία, έχουν μειωθεί τις τελευταίες εβδομάδες σε επίπεδα που συνήθως παρατηρούνται στη διάρκεια σφοδρών κυμάτων καύσωνα το καλοκαίρι, απειλώντας τις καλλιέργειες, ενώ η λειψυδρία έχει πυροδοτήσει προβλήματα και σε άλλες χώρες της νότιας Ευρώπης με διαμαρτυρίες να έχουν ξεσπάσει για την έλλειψη νερού στη Γαλλία και την Ισπανία.

Κι όλα αυτά ενώ ο υδράργυρος αναμένεται να εκτοξευθεί το καλοκαίρι με πολλούς να φοβούνται περαιτέρω επιδείνωση του προβλήματος της λειψυδρίας στην Ευρώπη.

Δορυφορικά δεδομένα που ανέλυσαν στις αρχές του χρόνου ερευνητές του Πανεπιστημίου του Γκρατς στην Αυστρία αποκάλυψαν ότι η ξηρασία πλήττει την Ευρώπη σε πολύ μεγαλύτερη κλίμακα, από εκείνη που ανέμεναν.

Η μελέτη δόθηκε στη δημοσιότητα μετά τη διαπίστωση ερευνητών της ΕΕ ότι η Ευρώπη βίωσε πέρυσι το θερμότερο καλοκαίρι όλων των εποχών και η έντονη ξηρασία ήταν σύμφωνα με εκτιμήσεις η χειρότερη που έπληξε τους τελευταίους πέντε αιώνες τουλάχιστον τη Γηραιά Ήπειρο.

Όπως τόνισαν ερευνητές του Πανεπιστήμιου του Γκρατς στο CNBC η Ευρώπη υποφέρει εδώ και πέντε χρόνια – από το 2018 – από μια σοβαρή ξηρασία, οι επιπτώσεις της οποίας έγιναν ιδιαίτερα σαφείς πέρυσι, όταν η υποχώρηση της στάθμης των υδάτων προκάλεσε καταστροφές στην παραγωγή ενέργειας και τροφίμων, με πολλά υδρόβια είδη να χάνουν τους οικότοπούς τους.

«Μέχρι πριν από μερικά χρόνια ούτε που θα φανταζόμουν ότι θα ήταν το νερό πρόβλημα εδώ στην Ευρώπη, ειδικά στη Γερμανία ή την Αυστρία», δήλωσε ο επικεφαλής συντάκτης της μελέτης, Τόρστε Μάγιερ Γκιουρ. «Πραγματικά αντιμετωπίζουμε προβλήματα με την παροχή νερού – πρέπει να το σκεφτούμε», πρόσθεσε.

Ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ της Ισπανίας, όπου ο υδράργυρος εκτινάχθηκε κοντά στους 40 βαθμούς Κελσίου τον περασμένο Απρίλιο, προειδοποίησε ότι η ξηρασία στη χώρα της νότιας Ευρώπης είναι μια από τις βασικότερες πηγές μακροπρόθεσμης ανησυχίας της.

«Η κυβέρνηση της Ισπανίας κι εγώ γνωρίζουμε ότι η συζήτηση αναφορικά με την ξηρασία θα είναι μια από τις κεντρικές πολιτικές συζητήσεις της χώρας μας τα ερχόμενα χρόνια», τόνισε στο ισπανικό κοινοβούλιο.

Τον περασμένο μήνα η κυβέρνηση Σάντσεθ ενέκρινε ένα πακέτο 2,2 δισ. ευρώ για τον μετριασμό των επιπτώσεων της ξηρασίας που έπληξε τον αγροτικό κλάδο της Ισπανίας.

Νωρίτερα φέτος το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο Ξηρασίας προειδοποίησε σε ειδική έκθεση ότι οι συνθήκες στα τέλη του χειμώνα ήταν παρόμοιες με αυτές που παρατηρήθηκαν την περασμένη χρονιά, όταν οι υψηλές θερμοκρασίες και η έλλειψη βροχοπτώσεων είχαν ως αποτέλεσμα μια εκτεταμένη και παρατεταμένη ξηρασία που επηρέασε μεγάλο μέρος της Ευρώπης.

Τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα δεδομένα καταγράφουν ανησυχητικές συνθήκες για ξηρασία για περισσότερο από το 1/4 των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ το 8% της περιοχής βρίσκεται ήδη σε κατάσταση συναγερμού για ξηρασία.

Οι προβλέψεις για μεγάλες περιοχές της Ευρώπης το φετινό καλοκαίρι δεν είναι τόσο τρομακτικές όσο πριν από ένα χρόνο, καθώς οι έντονες βροχοπτώσεις στη νότια Ευρώπη τις τελευταίες εβδομάδες συνέβαλε στην πλήρωση ταμιευτήρων υδάτων και τη βελτίωση της υγρασίας του εδάφους, είπε ο Σαμάνθα Μπέρτζες, αναπληρώτρια διευθύντρια της Υπηρεσίας Κλιματικής Αλλαγής Copernicus.

Η ίδια, πάντως, υπογράμμισε ότι το έδαφος εξακολουθεί να είναι πολύ στεγνό σε μεγάλες περιοχές της βόρειας Ευρώπης και χώρες στο Νότο, περιλαμβανομένης της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και της Γαλλίας, την ώρα που κάποιες ερευνητές φοβούνται ότι επίκειται άλλο ένα βάναυσο καλοκαίρι στην Ευρώπη.

«Πραγματικά πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο μεταχειριζόμαστε το νερό για την ασφάλεια των υδάτων σε όλη την Ευρώπη και θεωρώ ότι αυτά που συνέβησαν τον περασμένο χρόνο ήταν πραγματικά μια κλήση αφύπνισης για πολλούς Ευρωπαίους στα κέντρα λήψης αποφάσεων», είπε η Μπέρτζες στο CNBC.

Από την πλευρά της η ερευνήτρια για το κλίμα του Πανεπιστημίου του Γκρατς της Αυστρίας, Κλόι Μπρίμικομπτ τόνισε ότι μολονότι η λειψυδρία είναι ιδιαίτερα οξύ πρόβλημα για τη νότια Ευρώπη, ούτε η κεντρική, ούτε η δυτική Ευρώπη είναι επαρκώς προετοιμασμένες και μπορεί τα επόμενα χρόνια να πληγούν με τρόπο απρόσμενο. «Η Ευρώπη», δήλωσε, «πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι την επηρεάζει η κλιματική αλλαγή, κι όχι μόνον πρέπει να βοηθήσουν το νότιο ημισφαίριο, αλλά και τον εαυτό της με «ισχυρότερα μέτρα μετριασμού και προσαρμογής».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα