Φόβοι για νέα Ειδομένη εκφράζουν με ερώτηση τους δύο βουλευτές του Ποταμιού

Στο πρώτο τετράμηνο του 2018 περίπου οκτώ χιλιάδες άνθρωποι επιχείρησαν να εισέλθουν στην Ελλάδα μέσω του Αιγαίου πελάγους, αριθμός που είναι αυξημένος κατά περίπου 60% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2017. Επιπλέον, περισσότεροι από 2900 πρόσφυγες και μετανάστες επέλεξαν να περάσουν στην χώρα τον Απρίλιο του 2018 διασχίζοντας το χερσαίο πέρασμα από τον Έβρο, που αποτελεί τελευταίως μια πιο ελκυστική γι’ αυτούς επιλογή.

Εξαιτίας των αυξημένων αυτών προσφυγικών ροών, η κατάσταση στις δομές υποδοχής και φιλοξενίας τόσο στον Έβρο όσο και στην Θεσσαλονίκη φαίνεται να έχει ξεφύγει από τον έλεγχο τις τελευταίες εβδομάδες. Η Θεσσαλονίκη από 10 και πλέον δομές που διέθετε στο παρελθόν σήμερα έχει απομείνει μόνο με μια, το camp των Διαβατών, ενώ σε κοντινή από την πόλη απόσταση υπάρχει και η δομή στην περιοχή Λαγκαδίκια. Και ενώ το τελευταίο διάστημα στις δομές αυτές, είχε επιτευχθεί μια ικανοποιητική εικόνα διαβίωσης των φιλοξενουμένων, άρχισαν πάλι να δημιουργούνται εικόνες ντροπής. Μετανάστες-πρόσφυγες διαμένουν όλοι μαζί, άντρες, γυναίκες και παιδιά και είτε κοιμούνται στο πάτωμα πάνω σε κουβέρτες, είτε διαμένουν σε υπερπλήρεις σκηνές και αντίσκηνα, με αποτέλεσμα να έχουν ήδη προκληθεί αντιδράσεις αλλά και σοβαρότερα επεισόδια μέσα στα camp. Όμως, και μέσα στην πόλη της Θεσσαλονίκης η εικόνα είναι ανησυχητική, καθώς σε διάφορες περιοχές της δημιουργούνται φαινόμενα γκετοποίησης.

Τα σχετικά στοιχεία παραθέτουν σε ερώτησή τους στον Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής οι βουλευτές του Ποταμιού, Σπύρος Δανέλλης και Γρηγόρης Ψαριανός, ζητώντας να πληροφορηθούν μεταξύ άλλων, για τα επίσημα στοιχεία των αφίξεων μεταναστών και προσφύγων από το πέρασμα του Έβρου για το πρώτο τετράμηνο του 2018 και για την κατάσταση που επικρατεί στις δομές φιλοξενίας της Θεσσαλονίκης. Επιπλέον, ζητούν να ενημερωθούν για τις ενέργειες που έχει ήδη αναλάβει η Κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της κατάστασης και για την ύπαρξη σχεδίου εκτάκτου ανάγκης, ώστε να μην αναβιώσουν εικόνες «Ειδομένης».

Διαβάστε επίσης