Φουλ επίθεση (με λογικές υποσχέσεις)

Στην κυβέρνηση θεωρούσαν ότι τα όπλα που έριξαν στη μάχη το τελευταίο διάστημα με παροχές παντός είδους θα άλλαζαν τον ρου της ιστορίας. Μάλιστα κάποιοι στη Νέα Δημοκρατία ανησύχησαν και υπήρξαν και εισηγήσεις να κάνει κάτι ανάλογο και ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Όπως έλεγαν «η μη περικοπή των συντάξεων, η αύξηση του κατώτατου μισθού, το κοινωνικό μέρισμα, οι ρυθμίσεις σε εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία θα μας δημιουργήσουν πρόβλημα».

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Όμως, όπως φαίνεται και από τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω. Οι πολίτες ναι μεν ικανοποιήθηκαν με τις παροχές της κυβέρνησης, καθώς θα περάσουν καλύτερες γιορτινές ημέρες, αλλά μέχρι εκεί. Δεν πιστεύουν ότι θα αλλάξει προς το καλύτερο η ζωή τους με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Μάλιστα, η δημοσκόπηση της Pulse επιβεβαίωσε, όχι μόνο την παγιωμένη διαφορά μεταξύ Ν.Δ. – ΣΥΡΙΖΑ, αλλά κατέγραψε και την αύξηση της ψαλίδας, σε μία περίοδο που η κυβέρνηση μοχθεί για το αντίθετο. Στην έρευνα, η οποία διενεργήθηκε από τις 16-18 Δεκεμβρίου, η διαφορά στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή ανέβηκε στις 10,5%, ενώ με μόλις πέντε κόμματα να ξεπερνούν το όριο του 3%, αυξάνονται οι πιθανότητες για αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας.

 Να μην κάνει το λάθος

Όπως, λοιπόν, επισημαίνουν όλοι οι αναλυτές, από τη στιγμή που έχει παγιωθεί η αντίληψη ότι η Ν.Δ. θα είναι η νικήτρια των εκλογών, τότε είναι πολύ πιθανό να την ψηφίσουν και κάποιοι που αποφασίζουν την τελευταία στιγμή και οι οποίοι αρέσκονται σε κάθε εκλογική μονομαχία να πηγαίνουν με τον νικητή, ακόμη και εάν δεν συμφωνούν ιδεολογικά μαζί του. Το μόνο που χρειάζεται είναι να αποφευχθεί το λάθος. Και δεν μιλάμε μόνο για τον πρόεδρο του κόμματος, αλλά και για τα προβεβλημένα στελέχη.

Όσοι γνωρίζουν καλά τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τονίζουν ότι αποκλείεται να υποπέσει στο ίδιο σφάλμα που κάνουν συνήθως όσοι βλέπουν πως θα είναι νικητές. Όπως για παράδειγμα έκανε ο Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος είπε το περιβόητο «λεφτά υπάρχουν», ή ο Κώστας Καραμανλής το 2004 που υποσχέθηκε μονιμοποίηση όλων στο Δημόσιο και το πλήρωσε ακριβά τη δεύτερη θητεία του, δηλαδή μετά το 2007, όταν υπερδιογκώθηκε ο δημόσιος τομέας με συνέπεια να αυξηθεί το δημοσιονομικό κόστος και τα ελλείμματα του 2009.

Ανάλογα λάθη έκαναν και οι διάδοχοι του κ. Παπανδρέου και ειδικά ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος μίλαγε για νταούλια και παρακάλια των δανειστών, με συνέπεια ένα 3ο και πιο σκληρό μνημόνιο. Μάλιστα, δεν είναι λίγοι που ισχυρίζονται πως εάν ο κ. Τσίπρας έπαιρνε τη σκυτάλη από τον Σαμαρά και την ακολουθούσε, τότε στην πορεία η πλάστιγγα θα έγερνε υπέρ του.

Αυτό σημαίνει ότι ο κ. Μητσοτάκης, όπως τονίζουν οι συνεργάτες του, θα «κινηθεί σε δύο επίπεδα. Πρώτον, θα μειώσει τους φόρους μέχρι εκεί που αντέχει η οικονομία και, δεύτερον, θα διαπραγματευθεί μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων. Μόνο με λελογισμένες κινήσεις και με βάση το απλώνουμε τα πόδια μέχρι εκεί που μας φθάνει το πάπλωμα θα αναλύσει το αφήγημά του για τη μεταμνημονιακή Ελλάδα».

 Σε σκληρή γραμμή…

Μέχρι τις εκλογές, η Ν.Δ. θα πρέπει να ασχοληθεί και με τα αντιπολιτευτικά της καθήκοντα. Εκεί θα κινηθεί πλέον σε σκληρή γραμμή. Εξάλλου, τώρα που αγρίεψε και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μάλλον τα ντεσιμπέλ θα αυξηθούν κατακόρυφα. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό, με τον καβγά του με τον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση, έστειλε ένα ξεκάθαρο μήνυμα πως «ο πολιτικός πολιτισμός θα ισχύσει μόνο για όσους σέβονται τον πολιτικό αντίπαλο και τη διαφορετική άποψη».

Επίσης η Ν.Δ. δεν θα αφήσει σε χλωρό κλαρί την κυβέρνηση, όχι μόνο ασκώντας κριτική για τα πεπραγμένα και τις αποφάσεις της, αλλά και πιέζοντας την αφόρητα σε υποθέσεις με οσμή σκανδάλου, όπως έγινε κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Βουλής, όπου συζητήθηκε η υπόθεση ΔΕΠΑ-Κιτσάκου και φυσικά του περιβόητου Μανόλο (Μανώλης Κατσίτης) του κολλητού τού Νίκου Παππά.

Οι τόνοι ανέβηκαν χθες στο Κοινοβούλιο από τη Ν.Δ., με τους δύο αντιπροέδρους Κωστή Χατζηδάκη και Άδωνι Γεωργιάδη, αλλά και τον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο, Μάκη Βορίδη, να κάνουν λόγο ακόμη και για Ειδικό Δικαστήριο.

«Είναι νομικά και πολιτικά αδύνατον να μην πάτε στο Ειδικό Δικαστήριο για αυτή την υπόθεση. Θα πάτε οπωσδήποτε», είπε ο κ. Γεωργιάδης, που μάλιστα συνέκρινε αυτή την υπόθεση με την ιστορία της Novartis. «Όταν έγινε η  ιστορία της Novartis βρήκατε τρεις ψευδομάρτυρες και μας είπατε ότι πρέπει να απολογηθούμε στη Δικαιοσύνη. Εδώ έχουμε τον διευθύνοντα σύμβουλο που εσείς επιλέξατε, ο οποίος βγαίνει δημοσίως και σας κατηγορεί ότι για τις κακουργηματικές διώξεις που του  έχει ασκήσει η Δικαιοσύνη ευθύνεστε εσείς, κ. Σταθάκη, και οι υπόλοιποι. Ο κ. Κιτσάκος βγαίνει σε συνέντευξη και λέει ότι εκτελούσε εντολές των προϊσταμένων του υπουργών. Άρα, όταν αλλάξουν οι πλειοψηφίες αναγκαστικά θα προσκληθεί ο κ. Κιτσάκος στη Βουλή, θα πει αυτά που λέει στα κανάλια  και μετά θα έρθει ο ειδικός ανακριτής του ειδικού δικαστηρίου και θα πάτε να εξηγήσετε ό,τι  πρέπει και μετά ό,τι κρίνει η  Δικαιοσύνη».

Στο ίδιο κλίμα ήταν και ο Μάκης Βορίδης, αφού και εκείνος προανήγγειλε προανακριτική επιτροπή και στη συνέχεια ειδικό δικαστήριο. «Η αρμοδιότητα της Βουλής εξαντλείται στις αποχρώσες ενδείξεις, από κει και πέρα τον λόγο έχει το ειδικό δικαστήριο, γι’ αυτό σας προτρέπω να οργανωθείτε υπερασπιστικά».

Ο Κωστής Χατζηδάκης έκανε λόγο για καραμπινάτο σκάνδαλο ΔΕΠΑ-Λαυρεντιάδη, καθώς, όπως είπε, η κυβέρνηση με τις επιλογές της επέλεξε να χαρίσει 80 εκατομμύρια ευρώ σε έναν καταδικασμένο επιχειρηματία. «Σας κατηγορούμε ότι ορίσατε γενικό διευθυντή στη ΔΕΠΑ έναν  πρώην υπάλληλο του κ. Λαυρεντιάδη. Τον κ. Κιτσάκο ο οποίος σήμερα διώκεται από τη Δικαιοσύνη». Ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε και στον περίφημο Μανώλη Πετσίτη λέγοντας: «Το συμπέρασμα είναι γύρω-γύρω όλοι και στη μέση ο Μανώλης. Αυτή είναι δυστυχώς η κωμικοτραγική εικόνα.  Κορυφή του παγόβουνου της διαπλοκής ΣΥΡΙΖΑ. Πώς  ένας άνθρωπος μπορεί να ανελιχθεί κι από σερβιτόρος να  γίνεται business consultant;  Διαβάζω ότι είναι και  φορολογικός εκπρόσωπος του Κύπριου δικηγόρου Σωτηράκη Παναγιώτου. Τυχαίο ότι είναι διαχειριστής δύο offshore του  κ. Λαυρεντιάδη. Και  συνεταίρος του Αρτεμίου, του δικηγόρου  με τον οποίο συνταξίδεψε ο κ. Παππάς στη Βενεζουέλα

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα