«Φουλ» για αυτοδυναμία η Νέα Δημοκρατία

«Φουλ» για αυτοδυναμία πάει η Νέα Δημοκρατία στις εκλογές της 7ης Ιουλίου. Την εκτίμηση κάνει το  τμήμα ερευνών του Economist, ΕIU, που τονίζει πως ότι όσο πλησιάζουν οι κάλπες το κλίμα θα πολώνεται, χωρίς όμως να μπορεί αυτό να φέρει την ανατροπή υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ και σημειώνει ότι η στρατηγική των προεκλογικών παροχών απέτυχε.

«Εκτιμούμε πως η Ν.Δ. υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη θα κερδίσει τις γενικές εκλογές και θα μπορούσε να εξασφαλίσει ξεκάθαρη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, κάτι που σημαίνει ότι δεν θα χρειάζεται να αναζητήσει εταίρο για κυβερνητικό συνασπισμό», αναφέρουν οι αναλυτές του Economist Intelligence Unit και προσθέτουν: «Το να εμποδίσει την αυτοδυναμία της Ν.Δ. θα είναι ο πρωταρχικός στόχος του ΣΥΡΙΖΑ στην προεκλογική εκστρατεία».

Στον μήνα που μεσολαβεί «περιμένουμε περισσότερη πόλωση των ψηφοφόρων. Η ομιλία του κ. Τσίπρα μετά την ήττα της 26ης Μαΐου ήδη κινήθηκε προς αυτήν την κατεύθυνση, αλλά αυτό δεν αναμένεται να ανατρέψει την κατάσταση για τον ΣΥΡΙΖΑ», σημειώνουν.

Τονίζουν επίσης ότι η πρόσφατη στρατηγική προεκλογικών παροχών από την κυβέρνηση, που φέρει τον κίνδυνο να αφήσει την επόμενη κυβέρνηση αντιμ΄έτωπη με υποαπόδοση στον προϋπολογισμό, έχει μέχρι στιγμής αποτύχει να κλείσει την ψαλίδα έναντι της Ν.Δ.

«Η βαριά ήττα ήρθε παρά τις εκτεταμένες παροχές, με τις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησε να κερδίσει τους ψηφοφόρους και οποίες πυροδότησαν ανησυχίες στους διεθνείς πιστωτές, τις αγορές και τους οίκους αξιολόγησης» αναφέρουν.

Από την πλευρά της η Ν.Δ. έχει υποσχεθεί φορολογικές μειώσεις και περισσότερη έμφαση στην οικονομική ανάπτυξη, γεγονός που φαίνεται να κερδίζει την αποδοχή ψηφοφόρων, σχολιάζουν οι αναλυτές του EIU, σημειώνοντας ότι «περιμένουμε επομένως ακόμη μία ισχυρή επίδοση από τη Ν.Δ. στις βουλευτικές εκλογές, η οποία θα δώσει στον κ. Μητσοτάκη αρκετές έδρες για μονοκομματική κυβέρνηση».

Όπως επισημαίνουν, οι αγορές φαίνεται επίσης να πιστεύουν ότι αυτό είναι πιθανό, αφού ο Γ.Δ. στο Χ.Α. αυξήθηκε περίπου 8% στις 27 και 28 Μαΐου, ενώ οι τιμές των ομολόγων έκαναν ράλι και οι αποδόσεις υποχώρησαν.

Για να ανακτήσει πλεονέκτημα και να αποτρέψει την αυτοδυναμία της Ν.Δ., ο κ. Τσίπρας θα πρέπει να προσελκύσει ψηφοφόρους μικρότερων κομμάτων, καταλήγουν.

Διαβάστε επίσης