Φουλ του… Κόκκαλη από την ευρω-επιτροπή AGRI

Μεγάλη και διαπαραταξιακή στήριξη σε δύο νομοθετικές εκθέσεις που «κατέβασε» πριν από μερικές ημέρες ο Έλληνας ευρωβουλευτής

Δύο νομοθετικές εκθέσεις «κατέβασε» πριν από μερικές ημέρες ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Πέτρος Κόκκαλης, στην Επιτροπή Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου (AGRI) του Ευρωκοινοβουλίου, και έτυχαν και οι δύο της στήριξης από μεγάλη και διαπαραταξιακή πλειοψηφίας των συναδέλφων του.

Οι προτάσεις του Έλληνα ευρωβουλευτή αφορούσαν τον εκσυγχρονισμό του πλαισίου για τις ευρωπαϊκές γεωργικές στατιστικές και, συγκεκριμένα, τις στατιστικές για τις γεωργικές εισροές και εκροές καθώς και τις στατιστικές για τους περιφερειακούς οικονομικούς λογαριασμούς της γεωργίας. Ο Π. Κόκκαλης εξήγησε ότι τα στατιστικά στοιχεία που συνέλεγε κάθε κράτος-μέλος για την Eurostat βάσει του ευρωπαϊκού κανονισμού δεν ήταν επικαιροποιημένα, με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν αξιόπιστα δεδομένα που θα επέτρεπαν την αξιολόγηση των τροφίμων αναφορικά με την ασφάλεια, την ποιότητα και το περιβαλλοντικό αποτύπωμά τους, πριν αυτά φτάσουν στο τραπέζι του Ευρωπαίου πολίτη.

Σύμφωνα πάντα με τον ευρωβουλευτή, μετά τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική και την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, η αναθεώρηση των κανόνων για τις γεωργικές στατιστικές ήταν εκ των ων ουκ άνευ αναγκαιότητα. Αυτός ήταν και ο λόγος που οι εκθέσεις Κόκκαλη έτυχαν ευρύτατης αποδοχής, που η επιτροπή Γεωργίας έδωσε το πράσινο φως για την έναρξη των διοργανικών διαπραγματεύσεων με το Συμβούλιο και την Κομισιόν, «τρέχοντας» σημαντικά τον χρόνο που θα χρειαστούν οι σχετικές προτάσεις για να υλοποιηθούν.

Κύρια στόχευση των δύο προτάσεων Κόκκαλη είναι να υπάρχουν νέα δεδομένα που θα επιτρέπουν την ορθή παρακολούθηση της ΚAΠ και της ΕΠΣ, συμπιέζοντας στο ελάχιστο τον διοικητικό και οικονομικό φόρτο. Επιπρόσθετα επιτυγχάνεται η άντληση πληροφοριών σε μακροοικονομικό επίπεδο για τις μεταβολές των ποσοτήτων και των τιμών των γεωργικών προϊόντων και υπηρεσιών, επιτρέποντας έτσι τη συνολική αξιολόγηση του γεωργικού τομέα.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα