«Φρένο» στην επιστροφή φόρου ανεξαρτήτως ποσού

Φορολογούμενος δύο ταχυτήτων σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών, καθώς από φέτος μπαίνει «μπλόκο» στις επιστροφές φόρου εισοδήματος ανεξαρτήτως ποσού. Συγκεκριμένα οι επιστροφές με βάση τη νέα απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών, Γιώργου Μαυραγάνη, θα περνούν όλες από «κόσκινο» στις περιπτώσεις φορολογουμένων με υψηλές δαπάνες διαβίωσης, απότομη μεταβολή της οικονομικής τους κατάστασης, υψηλές αφορολόγητες δαπάνες, καθώς και μεγάλα ποσοστά εξόδων επί του τζίρου.

Την ίδια ώρα, εξονυχιστικός θα είναι ο έλεγχος για τον εντοπισμό τυχόν οφειλών, προκειμένου να συμψηφιστούν με τα επιστρεφόμενα ποσά, εφόσον το εκκαθαριστικό είναι πιστωτικό, λόγω κυρίως της εκτός ελέγχου πλέον πορείας των ληξιπρόθεσμων χρεών, που τον Ιούνιο ξεπέρασαν τα 59 δισ. ευρώ. Συγκεκριμένα, για τις ανωτέρω περιπτώσεις, το γραφείο επιστροφών θα εκτυπώνει την κατάσταση παραληφθέντων ΑΦΕΚ (Ατομικών Φύλλων Εκπτωσης) από φόρο εισοδήματος και στη συνέχεια θα προβαίνει στους απαραίτητους ελέγχους μέσω του συστήματος σχετικά με τα αίτια που η επιστροφή του δικαιούχου συμπεριελήφθη σε ΑΦΕΚ (π.χ. οφειλέτης Δημοσίου, μη υποβολή δήλωσης Φ.Ε., ΦΠΑ κ.λπ.).

Αυτό σημαίνει ότι εάν εντοπιστούν οφειλές προς το Δημόσιο, τότε θα διενεργούνται οι απαραίτητοι συμψηφισμοί και εάν απομένει ποσό για επιστροφή, αυτό επιστρέφεται στο φορολογούμενο από τη ΔΟΥ κατόπιν ελέγχου της τήρησης των προϋποθέσεων χορήγησης αποδεικτικού ενημερότητας!

Διαβάστε επίσης