«Φρένο» στις οικοδομικές άδειες που θα έκρυβαν την Ακρόπολη

“Φρένο” μπαίνει στις οικοδομικές άδειες κάτω από την Ακρόπολη και πιο συγκεκριμένα στην περιοχή νοτίως της Ακρόπολης, Μακρυγιάννη – Κουκάκι, του εγκεκριμένου ρυμοτομικού δήμου Αθηναίων με απόφαση που υπέγραψε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Με την απόφαση του υπουργείου αναστέλλεται για ένα έτος η έκδοση οικοδομικών αδειών για την ανέγερση νέων κτηρίων με ύψος που υπερβαίνει τα 17,5 μέτρα, καθώς και προσθηκών καθ’ ύψος σε υφιστάμενα κτήρια, όταν το ύψος τους υπερβαίνει τα 17,5 μέτρα.

Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της αναστολής, στη συγκεκριμένη περιοχή, δεν εφαρμόζεται κάθε γενική ή ειδική διάταξη που επιτρέπει οποιαδήποτε κατασκευή άνω του ύψους των 17,5 μέτρων.

Η Γενική Διεύθυνση Πολεοδομίας (της Γενικής Γραμματείας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος) του ΥΠΕΝ, σε συνεργασία με συναρμόδιους φορείς και Υπουργεία, έχουν συστήσει ομάδα εργασίας για την επανεξέταση των όρων δόμησης στην περιοχή, ώστε να αντιμετωπιστεί το ζήτημα περιορισμού της οπτικής επαφής με την Ακρόπολη. Στη βάση αυτή θα γίνουν όποιες παρεμβάσεις κριθούν αναγκαίες στο θεσμικό πλαίσιο, όπως αυτό έχει προκύψει μετά τις μεταβολές του 2012.

Όλα ξεκίνησαν όταν αποκαλύφθηκε ότι σχεδιαζόταν η ανέγερση κτιρίων με ύψος που φτάνει ως και τα 33 μέτρα! Σημειώνεται ότι έως τώρα τα περισσότερα κτήρια στην περιοχή “σταματούν” στους έξι ορόφους. Όπως καταγγέλλουν οι κάτοικοι υπάρχει κίνδυνος να “χαθεί” από τα μάτια των Αθηναίων και όσων μένουν στην περιοχή, η Ακρόπολη.

Ένας συνδυασμός υψηλού συντελεστή δόμησης με το Νέο Οικοδομικό Κανονισμό που πριμοδοτεί τα “πράσινα δώματα” ήδη έχουν οδηγήσει σε ένα κτίριο 2.700 τετραγωνικών, δέκα ορόφων με ύψος 33 μέτρων στην οδό Φαλήρου, αλλά και στην έγκριση ανέγερσης ακόμη ενός 10οροφου στην οδό Μισαραλιώτου.

Διαβάστε επίσης