FT: Ο Πούτιν προτείνει παύση πυρός στη γραμμή επαφής

Η πρόταση Πούτιν είναι η πρώτη επίσημη ένδειξη που έδωσε ο ρώσος πρόεδρος από τους πρώτους μήνες του πολέμου πριν από τρία χρόνια, ότι η Ρωσία θα μπορούσε να κάνει πίσω στις απαιτήσεις της προκειμένου να τερματιστεί ο πόλεμος

Παύση πυρός κατά μήκος της γραμμής μετώπου στην Ουκρανία προτείνει ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμιρ Πούτιν, σύμφωνα με τους Financial Times… – μια πρόταση στο πλαίσιο των προσπαθειών του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για την επίτευξη μιας ειρηνικής συμφωνίας.
Από την Ουάσιγκτον προτάθηκε μεταξύ άλλων η αναγνώριση της Κριμαίας ως ρωσικής , καθώς και αναγνώριση του de facto ελέγχου του Κρεμλίνου στις περιοχές των τεσσάρων περιοχών που κατέχει αυτήν τη στιγμή.
Ωστόσο, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι που ενημερώθηκαν για τις προσπάθειες των ΗΠΑ να τερματίσουν τον πόλεμο προειδοποίησαν ότι ο Putin πιθανότατα θα χρησιμοποιήσει αυτή την «ψεύτικη οπισθοχώρηση» για να παρασύρει τον Τραμπ να αποδεχθεί τις άλλες απαιτήσεις της Ρωσίας και να τις επιβάλει στην Ουκρανία ως τετελεσμένο.
«Υπάρχει πολλή πίεση στο Κίεβο αυτήν τη στιγμή για να εγκαταλείψει κάποια πράγματα, ώστε ο Τραμπ να μπορεί να ισχυριστεί νίκη», είπε ένας από αυτούς.
Οι Ουκρανοί αξιωματούχοι πρόκειται να συναντηθούν με Ευρωπαίους και Αμερικανούς αξιωματούχους στο Λονδίνο την Τετάρτη για να συζητήσουν τις τελευταίες προτάσεις – θα απουσιάζει ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Rubio…
Από την άλλη, θα δώσει το παρών ο ειδικός απεσταλμένος του Τραμπ για την Ουκρανία, Keith Kellogg.
Ο σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής του Πούτιν  δήλωσε την Τρίτη ότι ο Witkoff θα επισκεφθεί τη Μόσχα αργότερα αυτή την εβδομάδα.
Ο Dmitry Peskov, εκπρόσωπος του Πούτιν, δήλωσε στην FT: «Πραγματοποιούνται εντατικές συνομιλίες.
Μιλάμε με τους Αμερικανούς. Οι εργασίες είναι επίπονες και χρονοβόρες, οπότε είναι δύσκολο να αναμένονται άμεσα αποτελέσματα. Δεν μπορούμε να ανακοινώσουμε τίποτε δημόσια».

Ο Τραμπ εκτιμά «Συμφωνία αυτή την εβδομάδα»

Υπενθυμίζεται πως ο Τραμπ την περασμένη την Κυριακή ανέφερε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι ελπίζει πως η Ουκρανία και η Ρωσία θα «συνάψουν συμφωνία αυτή την εβδομάδα» και στη συνέχεια «θα αρχίσουν να κάνουν δουλειές με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, οι οποίες ευημερούν, και να πλουτίσουν!».
Οι ΗΠΑ ανέφεραν ότι οι προτάσεις τους θα μπορούσαν να αποτελέσουν τις βασικές κατευθυντήριες γραμμές μιας πιθανής συμφωνίας.
Ο Ουκρανός Πρόεδρος Ζελένσκι , από τη μεριά του, δήλωσε την Τρίτη ότι δεν έχει λάβει από τον Τραμπ πρόταση που να καθορίζει συγκεκριμένα βήματα για τον τερματισμό του πολέμου.
Ωστόσο, είπε ότι μόλις τεθεί σε εφαρμογή κατάπαυση του πυρός, θα είναι έτοιμος για άμεσες συνομιλίες με τον Πούτιν.
«Υπάρχουν ιδέες, συζητήσεις, αλλά όχι επίσημη πρόταση», δήλωσε ο Ζελένσκι.
«Αν τέτοια επίσημη πρόταση έρθει, είπε, «θα απαντήσουμε».
Ανώτατοι Ουκρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν στους FT ότι είναι ανοιχτοί σε κάποιες από τις ιδέες που ανέφερε ο Τραμπ και η ομάδα του, χωρίς να διευκρινίζουν σε ποιες.
Σημειωτέον πως, εκτός των άλλων, οι ΗΠΑ ζητούν την ανάπτυξη ευρωπαϊκής ειρηνευτικής δύναμης στην Ουκρανία, καθώς και μια ξεχωριστή, μη ΝΑΤΟϊκή στρατιωτική δύναμη για να βοηθήσει στην τήρηση της κατάπαυσης του πυρός κατά μήκος μιας αποστρατικοποιημένης ζώνης που εκτείνεται σε όλο το μέτωπο των περισσότερων από 1.000 χιλιομέτρων.
Η δύναμη αυτή θα συνεργαστεί με τις ουκρανικές και ρωσικές δυνάμεις από τις αντίστοιχες πλευρές της λεγόμενης γραμμής επαφής.
Η δε Ουκρανία θα δεσμευτεί να μην προσπαθήσει να καταλάβει ξανά με τη δύναμη των όπλων τα κατεχόμενα από τους Ρώσους εδάφη, ενώ η Ρωσία θα συμφωνούσε να σταματήσει την αργή προέλαση του στρατού της.
Δεν είναι σαφές αν ο Τραμπ ζήτησε από την Ουκρανία να αναγνωρίσει επίσημα την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία.

Αντιδρά ο Ζελένσκι

Ωστόσο, ο Ζελένσκι επανέλαβε τη θέση του για τη χερσόνησο της Μαύρης Θάλασσας την Τρίτη, λέγοντας ότι: «Η Ουκρανία δεν θα αναγνωρίσει την κατοχή της Κριμαίας.
Είναι το έδαφός μας, το έδαφος του λαού της Ουκρανίας, δεν υπάρχει τίποτα να συζητήσουμε εδώ».
Η δε Ρωσία έχει επίσης απορρίψει κάποιες από τις προτάσεις των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης της στρατιωτικής παρουσίας χωρών του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία.
Αλλά άτομα, εξοικειωμένα με το θέμα, δήλωσαν ότι ο Πούτιν θα μπορούσε να κάνει υποχωρήσεις στην προηγούμενη απαίτησή του για πλήρη έλεγχο των τεσσάρων ουκρανικών περιοχών του μετώπου —Donetsk, Luhansk, Kherson και Zaporizhia — εάν οι ΗΠΑ έκαναν ευρύτερες γεωπολιτικές παραχωρήσεις στη Μόσχα, όπως η αναγνώριση του ελέγχου της Κριμαίας και η «απαγόρευση» εισόδου της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ.

Συνταγματικές τροποποιήσεις

Αν και ο Putin εισήγαγε συνταγματικές τροποποιήσεις το 2020 που απαγορεύουν στη Ρωσία να απολέσει τις αξιώσεις της για οποιοδήποτε από τα εδάφη της, ο Konstantin Remchukov, διευθυντής εφημερίδας προσκείμενης στο Κρεμλίνο, δήλωσε σε άρθρο που δημοσιεύθηκε την Κυριακή ότι η Μόσχα θα μπορούσε να τερματίσει τις μάχες μόλις εκδιώξει τις δυνάμεις της Ουκρανίας από την Κουρσκ — μια ρωσική περιοχή που το Κίεβο είχε καταλάβει εν μέρει πέρυσι, αλλά την οποία το Κρεμλίνο δήλωσε το Σάββατο ότι είναι τώρα «στο 99,5 τοις εκατό» υπό τον έλεγχό της.
«Όταν απελευθερώσουν το τελευταίο μισό τοις εκατό, τότε οι στρατιώτες μπορούν να σταματήσουν όπου κι αν βρίσκονται όταν φτάσει η είδηση», έγραψε ο Remchukov στη Nezavisimaya Gazeta.
«Υποτίθεται ότι ο Trump το καταλαβαίνει, χάρη στον Witkoff. Και υπάρχει η ελπίδα ότι όλα αυτά θα συμβούν μέχρι τις 30 Απριλίου ώστε να μπορεί να διακηρύξει περήφανα ότι ολοκλήρωσε την ειρηνευτική αποστολή του τις πρώτες 100 ημέρες της προεδρίας του».
Ο Putin κήρυξε την προσάρτηση των τεσσάρων νοτιοανατολικών ουκρανικών επαρχιών σε μια λαμπρή τελετή στο Κρεμλίνο τον Σεπτέμβριο του 2022, παρόλο που η Ρωσία δεν τις κατείχε πλήρως εκείνη την περίοδο.
Σύμφωνα με τους FT, η Ρωσία δεν ελέγχει πλήρως καμία από τις τέσσερις περιοχές, αν και κατέχει τις πρωτεύουσες των περιοχών Donetsk και Luhansk από την πρώτη μυστική εισβολή στην ανατολική Ουκρανία με τη χρήση τοπικών φιλορωσικών δυνάμεων το 2014.
Αν και η Ρωσία υποχώρησε από κάποια από τα εδάφη που κατείχε το φθινόπωρο του 2022, ο Putin δήλωσε πέρυσι ότι δεν θα δεχόταν καμία ειρηνική συμφωνία εκτός αν η Ουκρανία αποσύρει τα στρατεύματά της από τις γραμμές μετώπου και παραχωρήσει πλήρη έλεγχο της Ρωσίας στις τέσσερις επαρχίες — συμπεριλαμβανομένης της πόλης Zaporizhia, μιας βιομηχανικής πόλης 700.000 κατοίκων που η Ρωσία δεν έχει ποτέ ελέγξει, αλλά την επιτίθεται τακτικά.
Οι προηγούμενες ρωσικές απαιτήσεις για μια ειρηνική συμφωνία περιλάμβαναν τη δέσμευση της Ουκρανίας να παραμείνει ουδέτερη και να εγκαταλείψει τις φιλοδοξίες της για ένταξη στο ΝΑΤΟ, την αναγνώριση των ρωσικών αξιώσεων για τα προσαρτημένα εδάφη, την ανακούφιση από τις δυτικές κυρώσεις και τη μείωση των στρατιωτικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ σε κράτη μέλη κοντά στη Ρωσία.
Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ δήλωσε ότι δεν μπορεί να σχολιάσει «την ουσία των διαπραγματεύσεων».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα