Φθείρεται αλλά διατηρείται τρίτη η Χρυσή Αυγή

Τη δημοσκοπική ανθεκτικότητα της Χρυσής Αυγής, που παραμένει τρίτη πολιτική δύναμη στη χώρα παρά τις τελευταίες εξελίξεις και τις συγκλονιστικές αποκαλύψεις σε βάρος της, επιβεβαίωσαν δύο ακόμη έρευνες της κοινής γνώμης.

Και σε αυτές, το κόμμα του Νίκου Μιχαλολιάκου βρίσκεται πίσω μόνο από τη Νέα Δημοκρατία (διατηρεί οριακό προβάδισμα) και τον ΣΥΡΙΖΑ. Μπορεί τα ποσοστά του έχουν να υποχωρήσει σε σχέση με αυτά που εμφάνιζε πριν από μερικές εβδομάδες και να έχει εξαφανιστεί κάθε τάση ανόδου, από την άλλη όμως δεν καταγράφεται  περαιτέρω συρρίκνωση της εκλογικής του επιρροής και εξακολουθεί να κατατάσσεται ψηλά.

Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης της GPO για την εκπομπή «Ανατροπή» του Mega και της MRB για την εκπομπή «Ενικός» του Star. Στο γκάλοπ της πρώτης η Χρυσή Αυγή συγκεντρώνει 6,9% και σε αυτό της δεύτερης 7,8%.

78,3% θεωρεί ότι υπήρξε ανοχή από το κράτος

Στην έρευνα της GPO υπάρχουν σημαντικά ευρήματα, που προκαλούν συζητήσεις: το 76,6% θεωρεί ότι ήταν «δικαιολογημένη η σύλληψη των ηγετών της Χρυσής Αυγής», ενώ το 19,9% -δηλαδή ένας στους πέντε- διαφωνεί. Το 72,1% πιστεύει ότι το συγκεκριμένο κόμμα αποτελεί απειλή για τη δημοκρατία αλλά το 26,5% δεν συμμερίζεται την ίδια άποψη. Επιπλέον, το 78,3% εκτιμά ότι υπήρξε ανοχή από την πλευρά του κράτους, το 68,6% από την πλευρά της Δικαιοσύνης και το 73,4% από την πλευρά της κοινωνίας. Παράλληλα, το 60,1% υποστηρίζει ότι οι συλλήψεις δεν σημαίνουν και το πολιτικό τέλος της Χρυσής Αυγής.

Πάντως, για το 77,9% η σύλληψη των ηγετών της Χρυσής Αυγής με την κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης αποτελεί θετικό γεγονός, ωστόσο το 18,8% κάνει λόγο για αρνητικό γεγονός.

Επιπλέον, κατά την MRB, οι πολίτες αποδίδουν την άνοδο της Ακροδεξιάς στην Ελλάδα στην άποψη ότι «το πολιτικό σύστημα πρόδωσε τη χώρα» σε ποσοστό 38,5% και στο «οικονομικό πρόβλημα των πολιτών» σε ποσοστό 36,3%. Το 14,4% κρίνει πως οφείλεται στην ψήφο που έδωσαν οι Έλληνες στη Χρυσή Αυγή και το 8,4% στους λαθρομετανάστες και στην εγκληματικότητα. Η απάντηση «οι κοινωνικές πρωτοβουλίες της Χ.Α.» συγκεντρώνει 6%, «ο αρχηγός της» 2%, «το πρόγραμμα της και ό,τι επαγγέλλεται» 1,3% και «τα στελέχη της» 0,7%. «’Αλλο» απαντάει το 10,7% και «δεν ξέρω/δεν απαντώ» το 5,6%.

Βραχεία κεφαλή για Ν.Δ.

Σε ό,τι έχει να κάνει με το πολιτικό σκηνικό, αυτό εμφανίζεται παγιωμένο. Η Νέα Δημοκρατία διατηρεί οριακό προβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ μεγέθους από 0,5% ως 0,6%.

Αναλυτικά, στην πρόθεση ψήφου κατά την GPO, η Ν.Δ. συγκεντρώνει 21%, ο ΣΥΡΙΖΑ 20,5% η Χρυσή Αυγή 7,8%, το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ 6%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες 4,5%, η ΔΗΜΑΡ 4,2%, οι Οικολόγοι Πράσινοι 1,2% και η Συμφωνία για τη Νέα Ελλάδα 1%. Άλλο κόμμα προτιμά το 4,3%, αποχή επιλέγει το 7% και Λευκό ή Άκυρο το 3%, ενώ αδιευκρίνιστη είναι η ψήφος του 13,6%. Στο ερώτημα για το ποιον θεωρούν οι πολίτες ως τον καταλληλότερο για την πρωθυπουργία, ο Αντώνης Σαμαράς προηγείται με 44,4% έναντι του Αλέξη Τσίπρα που συγκεντρώνει το 30,4%, ενώ το 23,7% απαντά «κανένας από τους δύο».

Κατά την MRB, η Ν.Δ. προηγείται με 21,8% και ακολουθούν ο ΣΥΡΙΖΑ με 21,2%, η Χρυσή Αυγή με 6,9%, το ΠΑΣΟΚ με 5,2%, το ΚΚΕ με 5%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 4,8%, η ΔΗΜΑΡ με 3,6%, ενώ το 7% των απάντησε ότι θα ψήφιζε άλλο κόμμα και το ποσοστό της αδιευκρίνιστης ψήφου ανέρχεται στο 23,5%.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα