Φθηνά τη γλίτωσαν οι ασφαλιστικές με τον σεισμό στη Μαγούλα

Καθώς μόλις 3.500 ακίνητα (κατοικίες, καταστήματα, ή και γραφεία) έκαναν αναγγελία προς τις ασφαλιστικές εταιρείες

Ούτε πέντε εκατομμύρια ευρώ δεν θα στοιχίσει τελικά στις ασφαλιστικές εταιρείες ο ισχυρός σεισμός των 5,1 ρίχτερ που έπληξε την Αττική με επίκεντρο τη Μαγούλα στα τέλη Ιουλίου. Και μπορεί η Αθήνα να «κουνήθηκε», όμως ο Εγκέλαδος άφησε πίσω του λίγες σχετικά ζημιές, καθώς μόλις 3.500 ακίνητα (κατοικίες, καταστήματα, ή και γραφεία) έκαναν αναγγελία προς τις ασφαλιστικές εταιρείες.

Η συμμετοχή της ασφαλιστικής αγοράς στις αποζημιώσεις προκύπτει κυρίως από το γεγονός ότι στην πλειονότητά τους οι κατοικίες που επλήγησαν από τον σεισμό συνδέονταν με κάποιο στεγαστικό δάνειο, στον βαθμό που η ασφάλιση κατά του σεισμού είναι υποχρεωτική για όλα τα δάνεια αυτής της κατηγορίας. Σύμφωνα ωστόσο με στελέχη της αγοράς, το σύνολο αυτών των συμβολαίων προβλέπει απαλλαγή της τάξης του 2% του ασφαλισμένου κεφαλαίου, που συνήθως ισοδυναμεί με την αξία του ακινήτου.

Η απαλλαγή σημαίνει ότι η ασφαλιστική εταιρεία αποζημιώνει για τις ζημιές που έχουν σημειωθεί πάνω από το όριο του 2%, γεγονός που στην περίπτωση μικροζημιών, όπως αυτές που έγιναν κατά τον πρόσφατο σεισμό, περιορίζει το ύψος της αποζημίωσης που θα λάβουν τελικώς οι ασφαλισμένοι. Έτσι, με δεδομένο αυτόν τον γενικό κανόνα που ισχύει για όλη την αγορά και με βάση τα πρώτα στοιχεία για τον αριθμό και το ύψος των ζημιών, η μέση αποζημίωση αναμένεται να διαμορφωθεί χαμηλά και συγκεκριμένα σε περίπου 1.200 ευρώ.

Ο κύριος όγκος

Οι ζημιές από σεισμό μαζί με τις ζημιές από βροχοπτώσεις συγκεντρώνουν τον κύριο όγκο των αποζημιώσεων που έχουν πληρώσει οι ασφαλιστικές εταιρείες τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα. Αυτό προκύπτει από πρόσφατη έρευνα της Ένωσης Ασφαλιστικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΕΑΕΕ), με βάση τα στοιχεία της οποίας από το σύνολο των 24.106 ζημιών που δηλώθηκαν στις ασφαλιστικές εταιρείες την τελευταία 25ετία, οι 10.412 είναι ζημιές από βροχοπτώσεις και οι 10.313 από σεισμούς. Οι συνολικές απαιτήσεις από τις ζημιές που προκάλεσαν οι σεισμοί ανήλθαν στα 133,5 εκατ. ευρώ, ενώ στα 128,6 εκατ. ευρώ ανήλθαν οι απαιτήσεις των ασφαλισμένων από τις ζημιές που προκλήθηκαν λόγω βροχοπτώσεων.

Σύμφωνα με τα συγκεντρωτικά στοιχεία της Ένωσης –εκτός από τον μεγάλο σεισμό της Αθήνας το 1999, που επέφερε 9.480 ασφαλισμένες ζημιές–, σημαντικές ζημιές προκάλεσαν οι βροχοπτώσεις τον Οκτώβριο του 2014 και του 2015, η μεγάλη πυρκαγιά στο Μάτι τον Αύγουστο του 2018, αλλά και οι βροχοπτώσεις τον Σεπτέμβριο του ίδιου χρόνου τόσο στην Αττική όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Η Αττική άλλωστε συγκεντρώνει το μεγαλύτερο πλήθος των ζημιών σε όλη την εξεταζόμενη στη σχετική έρευνα περίοδο. Αυτό γιατί στο Λεκανοπέδιο είναι συγκεντρωμένος ο μεγαλύτερος αριθμός των ασφαλισμένων κατοικιών ή επιχειρήσεων.

Διαβάστε επίσης