Φτηνή επιλογή «γάμου» το Σύμφωνο Συμβίωσης

ΣΥΝΕΧΩΣ ΑΥΞΗΤΙΚΗ Η ΤΑΣΗ…

Μία τομή για την ελληνική κοινωνία σημειώθηκε τον Δεκέμβριο του 2015 όταν η Βουλή των Ελλήνων ψήφισε την επέκταση του συμφώνου συμβίωσης και στα ομόφυλα ζευγάρια.

Από τότε, τον Δεκέμβριο του 2015 που ψηφίστηκε ο νόμος μέχρι και στα τέλη του 2016 έχουν υπογραφεί συνολικά 216 σύμφωνα συμβίωσης ομόφυλων ζευγαριών σε όλη την Ελλάδα. Από αυτά, τα 178 αναφέρονται σε ομόφυλα ζευγαριών ανδρών και τα 38 σε ζευγάρια γυναικών.

Ο μεγαλύτερος όγκος των συμφώνων έχει κατατεθεί στους Δήμους Αθηναίων και Θεσσαλονίκης, ενώ ο τρίτος σε μέγεθος δήμος της χώρας, ο Πειραιάς, έχει μόλις 4 σύμφωνα συμβίωσης, όπως και ο δήμος Νέας Σμύρνης.

Ενώ μεγάλοι αστικοί δήμοι έχουν ακόμα λιγότερα: Για παράδειγμα, το Χαλάνδρι τρία, το Μοσχάτο δύο, ο Βύρωνας ένα και το Αιγάλεω ή ο δήμος Νίκαιας-Ρέντη κανένα.

Το σύμφωνο συμβίωσης που ισχύει στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια δίδει τη δυνατότητα νόμιμης τακτοποίησης οικογενειακών, προσωπικών και περιουσιακών σχέσεων ανάμεσα σε πολίτες που δεν επιθυμούν τον γάμο, αλλά θέλουν να συνδεθούν με νόμιμο τύπο ρυθμίζοντας κρίσιμα θέματα της ιδιωτικής τους ζωής.

Με την τελευταία νομοθετική ρύθμιση του 2015 το σύμφωνο συμβίωσης εξομοιώθηκε ουσιαστικά με το γάμο.

Η υπογραφή του συμφώνου συμβίωσης από το 2009 που άρχισε να εφαρμόζεται αρχικά μόνο για ετερόφυλα ζευγάρια αποκτά συνεχώς αυξητική τάση, ιδίως σήμερα σε καιρούς ιδιαίτερα δύσκολους για την οικονομική κατάσταση της χώρας.

Είναι χαρακτηριστικό πως το 2009 υπογράφηκαν μόνο 161 σύμφωνα συμβίωσης ενώ πέντε χρόνια αργότερα –το 2014– ο αριθμός τους είχε σχεδόν δεκαπλασιαστεί καθώς συνάφθηκαν 1.568!

Μάλιστα όπως εκτιμάται η επέκταση του θεσμού και στα ομόφυλα ζευγάρια έδωσε νέα ώθησε στην εφαρμογή του, εκτιμάται ότι θα δώσει νέα ώθηση στην εφαρμογή του συμφώνου συμβίωσης.

Οικονομική λύση…
Με το σύμφωνο συμβίωσης δίνονται λύσεις σε σημαντικά ζητήματα που απασχολούν ένα ζευγάρι, ανεξαρτήτως της σεξουαλικής του ταυτότητας καθώς αναγνωρίζεται κληρονομικό δικαίωμα σε όσους το έχουν υπογράψει, που ορίζεται στο ένα έκτο της κοινής περιουσίας ενώ τα παιδιά που γεννιούνται από γονείς που έχουν υπογράψει σύμφωνο συμβίωσης είναι εξομοιωμένα με τα παιδιά που γεννιούνται σε γάμο.

Για τη λύση του συμφώνου απαιτεί μία απλή συμβολαιογραφική πράξη.
Την ίδια στιγμή πρόκειται για μια εξαιρετικά οικονομική λύση καθώς το κόστος αν κι όχι σταθερό είναι χαμηλό.

Κι αυτό διότι η χρήση των συμβουλευτικών υπηρεσιών ενός δικηγόρου αμείβεται κανονικά με το σύστημα της χρονοχρέωσης, με ελάχιστο τίμημα τα €100/ώρα, ενώ σε περίπτωση που ο δικηγόρος συντάξει και σχέδιο συμφώνου συμβίωσης προς το συμβολαιογράφο, όπως είναι η συνήθης περίπτωση, καθώς και εάν οριστεί πληρεξούσιος για την κατάθεση στο ληξιαρχείο, η συνολική αμοιβή –μαζί με τον φόρο– δεν μπορεί να εκτιμηθεί σε ποσό κατώτερο των 500 ευρώ.

Οι συμβολαιογράφοι αμείβονται με βάση τον αριθμό φύλλων μιας συμβολαιογραφικής πράξης, γεγονός που σημαίνει ότι ένα σύμφωνο συμβίωσης με το ελάχιστο περιεχόμενο που ορίζουν οι σχετικές εγκύκλιοι δεν μπορεί να είναι φθηνότερο των 150 ευρώ.

Ελάχιστα τα δικαιολογητικά

Σε κάθε περίπτωση, ένα ζευγάρι που θέλει να συνάψει σύμφωνο συμβίωσης θα γλιτώσει και αρκετή γραφειοκρατία. Τα δικαιολογητικά που απαιτούνται είναι ελάχιστα.

Η δήλωση του συμφώνου συμβίωσης γίνεται στο ληξιαρχείο του τόπου κατοικίας των συμβαλλομένων. Απαιτούνται μόνο το σύμφωνο που κατήρτισε ο συμβολαιογράφος, δήλωση προσδιορισμού επωνύμων τέκνων, αστυνομικές ταυτότητες ή διαβατήριο.

Σε περίπτωση που το ζευγάρι επιθυμεί τη λύση του συμφώνου συμβίωσης τότε αυτό καταργείται, εάν η απόφαση είναι από κοινού με συμβολαιογραφική πράξη και καθορίζονται με αυτό διαφορά πρακτικά ζητήματα όπως η τύχη των περιουσιακών στοιχείων.

Αν η απόφαση δεν είναι από κοινού τότε ο νόμος προβλέπει μια άλλη δυνατότητα, ο σύντροφος που επιθυμεί την λύση στέλνει εξώδικο στο άλλο μέρος και το σύμφωνο λύεται μετά από τρεις μήνες, πάλι όμως με συμβολαιογραφική πράξη που υπογράφει αυτή τη φορά το ένα μέρος.

Σε περίπτωση λύσης εφαρμόζονται οι διατάξεις για το διαζύγιο, δηλαδή αν το ζευγάρι δεν συμφωνεί για περιουσιακά ή άλλα θέματα μπορεί η υπόθεση να καταλήξει στο δικαστήριο.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα