Φτωχοί, αλλά με «ζεστό» χρήμα στις τσέπες οι Έλληνες

Μόνο τον Απρίλιο, καταθέσεις ύψους 5 δισ. ευρώ αποσύρθηκαν από τις ελληνικές τράπεζες, με την «αιμορραγία» από τον Νοέμβριο μέχρι και σήμερα να φτάνει τα 35 δισ. ευρώ περίπου.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής» έχει αυξηθεί και ο όγκος των χαρτονομισμάτων που κυκλοφορούν στην Ελλάδα, καθώς το χρήμα σε φυσική μορφή έχει αυξηθεί στα 43 δισ. ευρώ τον Απρίλιο, από 30,1 δισ. ευρώ τον Νοέμβριο του 2014. Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην απόσυρση καταθέσεων, που σημαίνει ότι χρήμα που υπάρχει σε λογιστική μορφή στις τράπεζες, μετατρέπεται σε φυσική μορφή για να δοθεί σε αυτούς που αποσύρουν τις αποταμιεύσεις τους φοβούμενοι κάποιο «ατύχημα».

Το χρήμα που διακινείται στις τσέπες των Ελλήνων δεν είναι παρά η άλλη όψη του ίδιου νομίσματος, δηλαδή της μείωσης των καταθέσεων στις τράπεζες. Οπως σημειώνουν τραπεζικά στελέχη, οι Ελληνες είναι μεταξύ των Ευρωπαίων που αν και φτωχότεροι, έχουν τα περισσότερα μετρητά στην τσέπη τους σε σχέση με τους υπόλοιπους λαούς της Ευρωζώνης.

Καθώς όλοι έσπευσαν να αντλήσουν ένα μέρος από τα μετρητά που διακρατούν στις τράπεζες, η μείωση σε ό,τι αφορά τα νοικοκυριά έφτασε τα 18,1 δισ. ευρώ από τα τέλη Νοεμβρίου έως και τον Μάρτιο, οδηγώντας τις αποταμιεύσεις των ελληνικών νοικοκυριών στα 117,9 δισ. ευρώ.

Διαβάστε επίσης