«Φτου ξελευθερία» μετά από 6 μήνες

Μια καθημερινότητα που θα μοιάζει κατά το δυνατόν σε όσα ζούσαμε μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2020, δηλαδή πριν την επέλαση του κοροναϊού στην Ευρώπη και την πρώτη επιβολή καραντίνας στη χώρα μας αρχίζουμε να ζούμε από σήμερα.

Η επιδημιολογική κατάσταση της χώρας απέχει πολύ από το να χαρακτηριστεί ιδανική, παρόλα αυτά βελτιώνεται αργά αλλά σταθερά, χάρη στο ταχύ πρόγραμμα εμβολιασμού και τη διενέργιεα των self test.

Αποτέλεσμα αυτού είναι το γεγονός ότι από το πρωί της Παρασκευής 14 Μαϊου να έχουμε τη δυνατότητα να απολαύσουμε μερικές ακόμα, μικρές αλλά τόσο ζωτικής σημασίας, ανάσες ελευθερίας.

Τι θα ισχύσει από την Παρασκευή

Από το πρωί της Παρασκευής:

Καταργούνται τα SMS στο 13033 για τις μετακινήσεις μας και στο 13032 για τις αγορές μας.

Απελευθερώνονται οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις.
Το ωράριο ελεύθερης κυκλοφορίας παρατείνεται μέχρι τις 00:30. Αντίστοιχα, θα παραταθεί και το ωράριο λειτουργίας των χώρων της εστίασης, οι οποίοι θα κλείνουν μισή ώρα πριν από το απαγορευτικό.

Πώς θα λειτουργεί το λιανεμπόριο

Καταργούνται επίσης το click inside και το click away και το λιανεμπόριο επιστρέφει στη λειτουργία με τα υγειονομικά πρωτόκολλα χωρητικότητας.

Ο αριθμός των πελατών στο εσωτερικό των καταστημάτων λιανεμπορίου θα συναρτάται από τα τ.μ. του καταστήματος:

Μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός εντός των καταστημάτων: ένας (1) πελάτης για κάθε 25 τ.μ.
Μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός πελατών εντός των κοινόχρηστων χώρων των εμπορικών κέντρων (malls), εκπτωτικών χωριών, ορίζεται ως εξής: ένας (1) πελάτης για κάθε 10 τ.μ. επιφάνειας κυρίως χώρου και τα οριζόμενα στο σημείο 25 της παρ. 1Β της ΚΥΑ Β’ 1441/10.04.21.
Απόσταση 2 μέτρων μεταξύ των πελατών κατά τον χρόνο αναμονής στα ταμεία.

Πώς θα πηγαίνουμε στα νησιά

Μία από τις σημαντικότερες απαγορεύσεις που αίρονται είναι αυτή των μετακινήσεων εκτός νομού. Ο περιορισμός αυτός καταργείται υπό προϋποθέσεις, που θα ισχύουν για τα ταξίδια σε νησιά, για τα οποία θα εφαρμοστεί η ελληνική εκδοχή του «πράσινου πιστοποιητικού».

Το Green Pass, λοιπόν, μπαίνει στη ζωή μας και πιθανώς θα μείνει για καιρό.

Όσοι θελήσουν να φτάσουν σε κάποιο νησιωτικό προορισμό οφείλουν να διαθέτουν ένα από τα εξής:

Πιστοποιητικό εμβολιασμού με πάροδο 14 ημερών από τη δεύτερη δόση.
Αρνητικό μοριακό τεστ (PCR) 72 ωρών, ή rapid test, ή self test 24 ωρών.
Βεβαίωση νόσησης δύο μήνες μετά τη νόσηση και έως εννέα μήνες.
Τους ελέγχους για τις βεβαιώσεις θα εκτελούν και οι αεροπορικές και οι ακτοπλοϊκές εταιρείες, ενώ υποχρεούνται όλοι οι ταξιδιώτες, 5 ετών και άνω, να έχουν κάτι από τα παραπάνω.

Η δήλωση του self test θα γίνεται στην πλατφόρμα selftesting.gov.gr, ενώ το PLF θα εξακολουθήσει να ισχύει για εισερχόμενους τουρίστες.

Αξίζει να σημειωθεί πως ευκολότερες θα είναι και οι χερσαίες μετακινήσεις, καθώς θα γίνονται χωρίς την υποχρέωση για self test, κάτι που, ωστόσο, θα συστήνεται σε όσους ταξιδέψουν.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα