Φυλάκιση ενός έτους σε κατ’οίκον περιορισμό ο Νικολά Σαρκοζί για την υπόθεση «Bygmalion»

To δικαστήριο του Παρισιού έκρινε ένοχο τον πρώην πρόεδρο της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί για παράνομη χρηματοδότηση της προεκλογικής του εκστρατείας το 2012

Ένοχος κρίθηκε ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί για την πολύκροτη υπόθεση «Bygmalion» σχετικά με τις παράνομες δαπάνες της προεκλογικής του εκστρατείας για τις προεδρικές εκλογές του 2012. Ο Νικολά Σαρκοζί καταδικάστηκε σε φυλάκιση ενός έτους. Θα παραμείνει σε κατ΄οίκον περιορισμό υπό ηλεκτρονική επιτήρηση (ηλεκτρονικό βραχιολάκι).

«Ο Νικολά Σαρκοζί γνώριζε το ύψος του ανώτατου ορίου, ήξερε ότι το στοίχημα ήταν να αποφευχθεί η υπέρβαση. Συνέχισε, όμως να πραγματοποιεί συναντήσεις, επέτρεψε νέες υπηρεσίες, πραγματοποίησε έξοδα και παρέλειψε οικειοθελώς, ως υποψήφιος, να ασκήσει έλεγχο στα έξοδα», αποφάνθηκε σήμερα η πρόεδρος του δικαστηρίου.

H πρόεδρος του ποινικού δικαστηρίου υποστήριξε επίσης ότι αυτή η απάτη «υπονόμευσε την εμπιστοσύνη που αναμέναμε από τους κατηγορούμενους» και «υπονόμευσε την ανησυχία του νομοθέτη για διαφάνεια».

Η πρόεδρος του 11ου σωφρονιστικού επιμελητηρίου στο Παρίσι, Καρολίν Βιγκιέ, αποφάνθηκε ότι, εκτός από τον Νικολά Σαρκοζί, το δικαστήριο έκρινε ένοχους και 13 άτομα συνεργάτες του πρώτην προέδρου της Γαλλίας, για συνέργεια στην παράνομη χρηματοδότηση της προεκλογικής εκστρατείας του 2012, όπως αναφέρει η γαλλική εφημερίδα Le Figaro.

Ο Ζερόμ Λαβριγέ, πρώην αναπληρωτής διευθυντής της προεκλογικής εκστρατείας του τότε προέδρου, καταδικάστηκε σε τρία χρόνια φυλάκιση.

Ο Λαβριγιέ ήταν ο πρώτος που ομολόγησε πως συμμετείχε σε μια εκτεταμένη απάτη με πλαστά τιμολόγια, υποτιμημένες δαπάνες και έξοδα που παραλείπονταν εσκεμμένα από τους λογαριασμούς που υποβάλλονταν για τον τελικό έλεγχο.

Η εισαγγελία έχει ζητήσει να του επιβληθεί ποινή φυλάκισης ενός έτους, από την οποία οι έξι μήνες με αναστολή.

H εκδίκαση της υπόθεσης «Bygmalion» ξεκίνησε τον Μάιο.

Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας κατέθεσε στο δικαστήριο στις 15 Ιουνίου ότι δεν γνώριζε πώς ξοδεύονταν τα χρήματα κι ότι δεν είχε καμία εμπλοκή στην υλικοτεχνική υποστήριξη της εκστρατείας του 2012, όταν διεκδικούσε μια δεύτερη θητεία στην προεδρία της Γαλλίας.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα