Γ. ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ: «Ο κ. Τσίπρας δεν κάνει πρόταση συμβιβασμού, κάνει πρόταση εκβιασμού»

Η συνέντευξη του βουλευτή Βορείου Τομέα Αθηνών τής Ν.Δ στην «Α»

Η πανδημία και τα ελληνοτουρκικά ήταν τα δύο θέματα που κυριάρχησαν στη συνέντευξη που παραχώρησε στην «Α» ο βουλευτής Βορείου Τομέα Αθηνών τής Ν.Δ., Γιώργος Κουμουτσάκος.

Λιτός αλλά ξεκάθαρος στις τοποθετήσεις του, ο τέως αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου εξηγεί γιατί η διαχείριση της υγειονομικής κρίσης από την κυβέρνηση συνιστά μια γενικώς θετική πορεία μάχης, εκφράζει την πεποίθησή του ότι θα κερδηθεί το ριμπάουντ στην οικονομία, ενώ με αφορμή τη Σύνοδο Κορυφής βάζει τον αστερίσκο αν η Άγκυρα κατανοεί τις εξελίξεις και το μήνυμα της Ευρώπης.

Συνέντευξη στον Νίκο Τσαγκατάκη

–Κύριε Κουμουτσάκο, συμπληρώνουμε έναν χρόνο που επελαύνει και στη χώρα μας η πανδημία και οι επιδημιολογικοί δείκτες είναι επικίνδυνα επιβαρυμένοι. Τι έχει πάει στραβά σε αυτό το τρίτο κύμα του κορωνοϊού;

«Αυτό που κυρίως έχει πάει στραβά είναι ο ίδιος ο ιός με τις αλλεπάλληλες μεταλλάξεις, που τον έκαναν πιο απρόβλεπτο και επιθετικό. Έτσι, οι προβλέψεις έγιναν πιο δύσκολες και οι σχεδιασμοί χρειάζονταν συνεχείς αναθεωρήσεις και προσαρμογές. Απέναντι σε αυτήν τη συνεχή πρόκληση, η κυβέρνηση με την πολιτική της έχει φέρει τα καλύτερα δυνατά, στις παρούσες εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, αποτελέσματα.

»Προφανώς και κάποια πράγματα θα μπορούσαν να είχαν γίνει καλύτερα. Αυτό όμως δεν ακυρώνει τη μεγάλη εικόνα. Και εκεί η Ελλάδα έχει πάρει διεθνώς καλό βαθμό. Το Εθνικό Σύστημα Υγείας αντέχει. Η αναγκαία συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα αναπτύσσεται. Ο ρυθμός των εμβολιασμών προχωράει χωρίς μεγάλα προβλήματα – και πάντως καλύτερα από πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κέρδισε το στοίχημα του ευρωπαϊκού πιστοποιητικού εμβολιασμού, κάτι που αναμένεται να ωφελήσει ιδιαίτερα, σε μία πολύ δύσκολη στιγμή, τον ελληνικό τουρισμό. Όλα αυτά δεν είναι μία εικόνα αποτυχίας, όπως με μικροκομματική ιδιοτέλεια θέλει να υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ. Αντίθετα, συνιστούν μία θετική πορεία μάχης με βέβαια προοπτική νίκης».

–Δηλώνετε –κι αυτό αποδεικνύεται από την πολιτική σας διαδρομή– οπαδός των ευρύτερων συναινέσεων ειδικά για τα κρίσιμα εθνικά ζητήματα. Δεδομένου ότι η πανδημία είναι τέτοιας υφής ζήτημα, το πολιτικό μορατόριουμ που προτείνει η αντιπολίτευση πώς το σχολιάζετε;

«Θα επιμείνω ότι ειδικά σε δύσκολες στιγμές οι πολιτικές δυνάμεις πρέπει να βρίσκουν σημεία συνένωσης δυνάμεων απέναντι σε μία σοβαρή κοινή πρόκληση. Και ότι η συνεννόηση και η συναίνεση επί ενός συγκεκριμένου θέματος δεν σημαίνει ότι παύουν να υφίστανται σοβαρές πολιτικές διαφορές, ακόμα και πολιτική σύγκρουση. Όμως –και το τονίζω αυτό– σε όλα πρέπει να υπάρχει ένα όριο που το ορίζει το ευρύτερο συμφέρον του κράτους, της κοινωνίας και της δημοκρατίας. Αυτά πιστεύω. Γι’ αυτό και είμαι αυστηρός κριτής της πρότασης του κ. Τσίπρα για moratorium. Δεν είναι ειλικρινής. Είναι πονηρή και υστερόβουλη. Γιατί ζητάει να ανασταλεί η δημοκρατική λειτουργία, η κυβέρνηση και η Βουλή να μη νομοθετούν, διότι αλλιώς θα πυροδοτηθεί κοινωνική αντίδραση. Το ποιος θα πυροδοτήσει αυτήν την αντίδραση είναι γνωστό σε όλους. Ο κ. Τσίπρας δεν κάνει πρόταση συμβιβασμού, κάνει πρόταση εκβιασμού».

«ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΧΕΙ ΗΔΗ ΚΑΤΑΛΗΦΘΕΙ ΑΠΟ ΤΗ ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ»

–Μήπως ο κ. Τσίπρας κάνει αυτήν την πρόταση για να μετακινήσει τον ΣΥΡΙΖΑ προς το κέντρο; Μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι η νέα κεντροαριστερά;

«Για μία τέτοια μετακίνηση, ο κ. Τσίπρας θα πρέπει πρώτα να πείσει τους συντρόφους του στον ΣΥΡΙΖΑ. Κατά τα λοιπά, μπορεί να σχεδιάζει ό,τι θέλει. Η μετακίνησή του στο κέντρο είναι μία μάταιη προσπάθεια. Το κέντρο έχει ήδη καταληφθεί από τη Νέα Δημοκρατία και από την πολιτική Μητσοτάκη. Συνεχίζουμε να πορευόμαστε ως η μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη της χώρας».

–Όλοι ευελπιστούμε ότι η πρόοδος των εμβολιασμών θα οδηγήσει στην έξοδο από το πανδημικό τούνελ. Ωστόσο, στην έξοδο περιμένει η οικονομική κρίση που «γέννησε» η πανδημία. Πόσο εύκολο είναι το come back μετά από ένα τέτοιο τραύμα στην οικονομία;

«Όποιος ισχυριστεί ότι η αμέσως επόμενη ημέρα θα είναι εύκολη, δεν λέει την αλήθεια. Θα υπάρξουν τραύματα, είναι βέβαιο. Το στοίχημα λοιπόν είναι πώς και πόσο γρήγορα αυτά τα τραύματα θα επουλωθούν και με ποια πολιτική θα συμβεί αυτό. Και, τελικά, πόσο γρήγορα θα ξεχαστούν εντελώς και η κοινωνία θα μπορέσει να γυρίσει σελίδα. Αυτήν την πρόταση εξόδου από την κρίση και ανάκαμψης την έχει κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Το “come back” θα γίνει και η ελπίδα θα επιστρέψει. Τα σημάδια είναι ήδη ορατά και τα χαμηλά επιτόκια δανεισμού που καταγράφηκαν επιβεβαιώνουν ότι έχουμε κερδίσει την εμπιστοσύνη των διεθνών αγορών.

»Η “βαριά βιομηχανία” της χώρας μας, ο τουρισμός, χάρη στις στοχευμένες ενέσεις θα πάρει την ανάσα που τόσο χρειάζεται και ελπίζουμε να μας εκπλήξει το καλοκαίρι. Και συγχρόνως, χάρη στο Ταμείο Ανάκαμψης θα εκταμιευθούν νέα ευρωπαϊκά κονδύλια που θα φέρουν επενδύσεις που με τη σειρά τους θα ενισχύσουν την απασχόληση και θα επανεκκινήσουν τα δημόσια έργα. Άρα, συνοψίζοντας: τα τραύματα υπάρχουν, αλλά με σχεδιασμό και πρόγραμμα θα επουλωθούν. Η αισιοδοξία θα επικρατήσει τελικά της όποιας σημερινής απαισιοδοξίας».

–Την Πέμπτη είχαμε τη Σύνοδο Κορυφής, ενώ την περασμένη Δευτέρα δημοσιοποιήθηκε η έκθεση Μπορέλ για την Τουρκία, στην οποία ελληνικές διπλωματικές πηγές «είδαν» πολλά ικανοποιητικά στοιχεία, αλλά και ελλείψεις. Προσωπικά, θα συμπλήρωνα ότι είδα και έλλειψη χρονοδιαγράμματος για κυρώσεις σε έναν γείτονα που δεν παύει να προκαλεί ένα κράτος-μέλος της Ε.Ε. Τελικά, το ποτήρι των ελληνοτουρκικών είναι μισογεμάτο ή μισοάδειο;

«Κρίνω ως θετικά τα αποτελέσματα της τελευταίας Συνόδου Κορυφής. Είχε προηγηθεί η έκθεση του Ύπατου Εκπροσώπου για την Εξωτερική Πολιτική, Ζ. Μπορέλ. Πράγματι, όπως διαπιστώνετε κι εσείς, είχε ελλείψεις, αλλά συνολικά ήταν ένα κείμενο που αποτύπωνε ίσως για πρώτη φορά τόσο καθαρά την ελληνική ανάγνωση του τι συμβαίνει στην Ανατολική Μεσόγειο και ποιος είναι εκείνος που αμφισβητεί το διεθνές δίκαιο και παράγει αβεβαιότητα και αστάθεια. Η Τουρκία, αν θέλει ευρωπαϊκή πορεία, πρέπει πρώτα να γίνει ευρωπαϊκή.

»Όσον αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, μετά το ευρωπαϊκό Συμβούλιο αλλά και την πολύ σημαντική συνομιλία Μητσοτάκη – Μπάιντεν, έχουν μπει σε δυναμική βελτίωσης. Αυτό όμως εξαρτάται από το εάν κατανοεί αυτές τις εξελίξεις και το μήνυμα της Ευρώπης η Άγκυρα. Ότι, δηλαδή, κάθε ενδεχόμενος νέος κύκλος προκλήσεων θα ανοίξει τον κύκλο των κυρώσεων. Από τη δική μας πλευρά, οφείλουμε να προτάξουμε τη διπλωματική ανάσχεση και την αμυντική αποτροπή, προχωρώντας παράλληλα και σε οριοθετημένο διάλογο και συνεργασία σε επιμέρους τομείς».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα