Γ. Στουρνάρας: Απαιτείται μεγαλύτερη δημοσιονομική στήριξη στην ΕΕ  

Σε άρθρο του της γερμανική εφημερίδα Handelsblatt ο διοικητής της ΤτΕ εκτιμά ότι αν αυστηροποιηθεί πρόωρα η δημοσιονομική πολιτική θα δημιουργηθούν κίνδυνοι για την ανάκαμψη των ευρωπαϊκών οικονομιών

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να αναληφθεί ακόμη πιο τολμηρή δημοσιονομική δράση έως ότου επιτευχθεί ανθεκτική ανάκαμψη που θα επιτρέψει την επάνοδο σε υγιείς μεσοπρόθεσμες δημοσιονομικές θέσεις.

Αυτό υποστηρίζει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, σε άρθρο του που φιλοξενείται στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, εκτιμώντας ότι η πολυπόθητη ανάκαμψη στην ευρωζώνη θα είναι συγκρατημένη.

Ειδικότερα ο Έλληνας κεντρικός τραπεζίτης σημειώνει πως η βραδύτερη διάθεση εμβολίων στην Ε.Ε. και η παράταση των περιοριστικών μέτρων στην Ένωση, σε συνδυασμό με τη μικρότερη δημοσιονομική επέκταση, αναμένεται να οδηγήσει την ευρωπαϊκή οικονομία σε πιο συγκρατημένο «ριμπάουντ» συγκριτικά με το αντίστοιχο της αμερικανικής οικονομίας.

Μάλιστα ο Γ. Στουρνάρας εξηγεί στο άρθρο του ότι παρά το γεγονός ότι η οικονομία των ΗΠΑ «έγραψε» το πανδημικό 2020 χαμηλότερη ύφεση από ό,τι η οικονομία της Ε.Ε. η δημοσιονομική αντίδραση στις ΗΠΑ είναι πολύ μεγαλύτερη από ό,τι στην ΕΕ -μέχρι στιγμής υπερδιπλάσια ως ποσοστό του ΑΕΠ.

Η δυσοίωνη πρόβλεψη του διοικητή της ΤτΕ είναι ότι μετά από το τέλος της πανδημίας πολλές χώρες της Ε.Ε. θα έχουν επίπεδα χρέους τα οποία ιστορικά έχουν παρατηρηθεί μόνο σε εμπόλεμες περιόδους. Γι’ αυτό και επιμένει ότι η κατεύθυνση της δημοσιονομικής πολιτικής θα πρέπει να παραμείνει υποστηρικτική για όσο καιρό χρειαστεί.

«Τυχόν πρόωρη αυστηροποίησή της μπορεί να έχει δραματικές επιπτώσεις για τις συνθήκες χρηματοδότησης, δημιουργώντας κινδύνους για την ανάκαμψη. Μόνο όταν ο ρυθμός ανάπτυξης θα είναι αρκετά ισχυρός ενδείκνυται να επανέλθει η πολιτική στον στόχο τής μεσοπρόθεσμης δημοσιονομικής βιωσιμότητας» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Στουρνάρας.

Σύμφωνα, πάντα, με τον κ. Στουρνάρα είναι αναγκαία η μεταρρύθμιση του δημοσιονομικού πλαισίου. «Ένα παράδειγμα είναι το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Την επαύριο της πανδημίας, οι δημοσιονομικοί κανόνες θα πρέπει να διαφοροποιηθούν ανάλογα με τις επιπτώσεις που θα έχει υποστεί κάθε χώρα από την πανδημία και ανάλογα με την υποκείμενη δημοσιονομική της κατάσταση».

Τέλος, όπως επισημαίνει ο διοικητής της ΤτΕ, είναι σημαντικό οι κυβερνήσεις να επικεντρωθούν στην ενίσχυση των δημόσιων επενδύσεων ως επιταχυντή της ανάπτυξης και να εφαρμόσουν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα ενισχύσουν τα θεμελιώδη μεγέθη των οικονομιών. Τα αναπτυξιακά μέτρα θα συμβάλουν στην καταγραφή ρυθμών ανάπτυξης σταθερά υψηλότερων από το πραγματικό επιτόκιο, ώστε η διαφορά ρυθμού ανάπτυξης-επιτοκίου (snowball effect) να επηρεάζει ευνοϊκά τη δυναμική του χρέους.

«Το ευρωπαϊκό μέσο ανάκαμψης Next Generation EU (NGEU) παρέχει μια μοναδική ευκαιρία για τη στήριξη των επενδύσεων και την επίτευξη διατηρήσιμης ανάκαμψης, ιδίως στις χώρες που έχουν πληγεί σφοδρότερα από την κρίση. Οι εκταμιεύσεις μέσω του NGEU πρέπει να επιταχυνθούν».

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα