Γ. Στουρνάρας: Πιθανή έξοδος στις αγορές στα τέλη του 2014

Την ελπίδα ότι η Ελλάδα θα βγει στις αγορές στα τέλη του 2014, αφού πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα και ανάπτυξη, εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, σε συνέντευξη που παραχώρησε το πρωί στη ΝΕΤ.

«Ελπίζω και εμείς να έχουμε την καλή τύχη που είχε η Πορτογαλία και η Ιρλανδία, που αρχίζουν και βγαίνουν στις αγορές με επιτόκια κάτω του 6%. Εγώ αυτό το βλέπω προς το τέλος του 2014… όταν θα έχουμε πετύχει ποιοτικό πρωτογενές πλεόνασμα και ανάπτυξη», είπε ο κ. Στουρνάρας.
Βασικός στόχος για φέτος, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, είναι η δημιουργία πρωτογενούς πλεονάσματος, ώστε η ελληνική κυβέρνηση να ζητήσει από τους δανειστές της ελάφρυνση του χρέους με νέα μείωση επιτοκίων.
«Το 2014 θα βγούμε αναγκαστικά από το μνημόνιο … άρα θα πρέπει να βγούμε στις αγορές», είπε ο κ.  Στουρνάρας, εκφράζοντας την αισιοδοξία του ότι η ανεργία θα αρχίσει να μειώνεται την επόμενη χρονιά, όταν η οικονομία επιστρέψει σε τροχιά ανάπτυξης.
Η Ελλάδα έχει λάβει μέχρι στιγμής περίπου 200 δισ. ευρώ έκτακτων δανείων, επί συνόλου 240 δισ. ευρώ. Παράλληλα, ποσό ύψους 50 δισ. ευρώ διατίθεται από την Ε.Ε. για την ανακεφαλαιοποίηση των εγχώριων τραπεζών.
Αναφερόμενος στα σχέδια κεφαλαιακής ενίσχυσης των τραπεζών, ο υπουργός Οικονομικών εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι ο όμιλος της Εθνικής Τράπεζας  θα καταφέρει να αντλήσει τα απαραίτητα κεφάλαια από ιδιώτες και να διατηρήσει τον ιδιωτικό του χαρακτήρα. «Πιστεύω ότι θα τα καταφέρει… αυτή είναι η πρόβλεψή μου», είπε.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα