«Γαλανόλευκοι» τρομοκράτες με αριστερίστικο… αμπέχονο

Ελλάδα, Ιταλία και Ισπανία είναι οι τρεις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν προβλήματα με την τρομοκρατία που προέρχεται από τον αναρχικό – αντιεξουσιαστικό χώρο (σ.σ. αριστερόστροφη χαρακτηρίζεται στο κείμενο), σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Europol.
Ρεπορτάζ: Κώστας Παπαδόπουλος

Πιο συγκεκριμένα, η Europol βλέπει «ενισχυμένες επιχειρησιακές δυνατότητες και πρόσβαση σε στρατιωτικού τύπου οπλισμό», για τις αναρχικές τρομοκρατικές ομάδες στην Ελλάδα. Σύμφωνα με την έκθεση, οι τρομοκρατικές επιθέσεις από αναρχικές ομάδες στη χώρα μας το 2017 ανήλθαν στις οχτώ, χωρίς όμως να συνυπολογίζεται σε αυτές το γεγονός ότι σχεδόν καθημερινά τα Εξάρχεια μετατρέπονται σε πεδίο μάχης. Στο κείμενο της Ευρωπαϊκής Αστυνομίας γίνεται αναφορά στο γεγονός ότι Έλληνες τρομοκράτες βρίσκονται πίσω από την αποστολή παγιδευμένων δεμάτων στα γραφεία του ΔΝΤ στο Παρίσι, αλλά και στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, τον Μάρτιο του 2017. Οι δράσεις της οργάνωσης «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς», μέλη των οποίων έστειλαν το «τρομοδέμα» που εξερράγη στα χέρια του πρώην πρωθυπουργού και πρώην αντιπροέδρου της ΕΚΤ, Λουκά Παπαδήμου, τραυματίζοντας αυτόν και τους δύο αστυνομικούς συνοδούς του, μπαίνουν επίσης στο μικροσκόπιο της Europol.

Στην ετήσια έκθεση, υπάρχει ακόμα αναφορά στη δράση των τρομοκρατικών οργανώσεων «Επαναστατική Αυτοάμυνα» και «Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών», με την πρώτη να καταγράφει δύο επιθέσεις με Kalashnikov στους αστυνομικούς διμοιρίας των ΜΑΤ έξω απ’ τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ, ενώ η «Ο.Λ.Α.» ανέλαβε την ευθύνη για δύο βομβιστικές επιθέσεις. Η πρώτη τον Απρίλιο στα γραφεία της Eurobank, στην οδό Σανταρόζα στο κέντρο της Αθήνας, και η δεύτερη στο Εφετείο, στις 22 Δεκεμβρίου. Όπως αναφέρεται στην έκθεση, 36 άτομα συνελήφθησαν για συμμετοχή σε ομάδες αναρχικής τρομοκρατίας, εκ των οποίων οι 12 στην Ελλάδα. Σε αυτούς, βέβαια, προσμετρούνται οι 9 Τούρκοι υπήκοοι, μέλη της ακροαριστερής οργάνωσης DHKP-C, που η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία συνέλαβε τον Νοέμβριο στην Αττική (σ.σ. λίγο πριν από την επίσκεψη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Ελλάδα). Οι συγκεκριμένες συλλήψεις αξιολογούνται από την Ευρωπαϊκή Αστυνομία ως απόδειξη ότι η DHKP-C διατηρεί «δομές» εντός της Ε.Ε. που υποστηρίζουν οικονομικά και τη δράση της.

Τέλος, γίνεται ειδική αναφορά στις καταδρομικές επιθέσεις στις πρεσβείες του Ισραήλ και της Σαουδικής Αραβίας, δίχως ωστόσο να σημειώνονται οι δράστες («Ρουβίκωνας»).

Τι συμβαίνει στην Ε.Ε.

Όσον αφορά το σύνολο των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Europol προχωρά σε συγκεκριμένες διαπιστώσεις:

1] Τα τελευταία χρόνια παρατηρήθηκε αύξηση στη συχνότητα των επιθέσεων από τζιχαντιστές, ωστόσο αυτές είναι λιγότερο καλά προετοιμασμένες. Με απλά λόγια είναι πρόχειρες και όχι σχεδιασμένες στη λεπτομέρεια τους επιθέσεις, αν και προκαλούν περισσότερους θανάτους και τραυματισμούς σε σχέση με άλλες τρομοκρατικές επιθέσεις.

2] Η Ευρώπη δέχεται ένα κύμα επιθέσεων από τζιχαντιστές, που ακολουθούν τρία συγκεκριμένα μοτίβα: Α) αδιάκριτες δολοφονίες (Λονδίνο, Μάρτιος και Ιούνιος 2017 – Βαρκελώνη, Αύγουστος 2017). Β) επιθέσεις στα σύμβολα του δυτικού τρόπου ζωής (Μάντσεστερ, Μάιος 2017). Γ) επιθέσεις σε σημεία διασκέδασης δυτικών (Παρίσι, Φεβρουάριος, Ιούνιος και Αύγουστος 2017). Εκτιμάται δε ότι είναι αρκετά πιθανό οι όποιες νέες επιθέσεις του ISIS να βασίζονται σε κάποιο απ’ αυτά τα τρία μοτίβα.

3] Οι επιθέσεις των τζιχαντιστών στα κράτη – μέλη της Ε.Ε. συμβαίνουν κατά βάση από άτομα που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στις συγκεκριμένες χώρες, στη συνέχεια όμως ριζοσπαστικοποιήθηκαν χωρίς απαραίτητα να έχουν ταξιδέψει για να συμμετάσχουν σε επιχειρήσεις στο εξωτερικό. Αυτό το γεγονός καθιστά ακόμα πιο δύσκολο τον εντοπισμό τους από τις Αρχές, καθώς συχνά δεν έχουν απευθείας συνδέσεις με τον ISIS ή όποια άλλη τρομοκρατική οργάνωση.

4] Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και το internet είναι οι βασικές πηγές προπαγάνδας, στην προσπάθεια των τρομοκρατών να προσεταιριστούν μέλη. Μέσω της «ηλεκτρονικής προπαγάνδας» γίνεται πιο εύκολη η προσέγγιση σε ακροατήρια της Ε.Ε., τόσο για στρατολόγηση όσο και για οικονομική ενίσχυση. Μάλιστα, η Europol εμφανίζεται ανήσυχη από το γεγονός ότι παρά τις τεράστιες απώλειες ο ISIS εξακολουθεί να επιδεικνύει ευχέρεια σε αυτόν τον τομέα.

5] Συγκεκριμένες χώρες (Μεγάλη Βρετανία, Γαλλία και Ισπανία) εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν τρομοκρατικές επιθέσεις είτε από ακροδεξιές – εθνικιστικές είτε από αποσχιστικές ομάδες. Αθροιστικά αυτού του είδους οι επιθέσεις είναι περισσότερες από κάθε άλλη, σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μάλιστα, οι ομάδες αυτές ενισχύονται –εν μέρει τροφοδοτούνται– από τον φόβο που αναπτύσσεται στις ευρωπαϊκές κοινωνίες για τον ISIS (σ.σ. τις τρομοκρατικές επιθέσεις) και την αγωνία για τις μεταναστευτικές ροές.

6] Δεν υπάρχουν στοιχεία χρήσης χημικών, βιολογικών, ραδιολογικά ή πυρηνικά όπλα (CBRN) από τρομοκράτες εντός της Ε.Ε., παρά τις ενδείξεις ότι τζιχαντιστές – τρομοκράτες ενδιαφέρονται ενεργά για τις δυνατότητές τους. Αυτό που καταγράφεται είναι χρήση βελτιωμένων εκρηκτικών μηχανισμών, πυροβόλων και αυτοσχέδιων όπλων (οχήματα κ.ά.).

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα