bpbg
bpbg

«Γαλαξίας» εξυγίανσης με ισχυρά… φλερτ για την Alpha Bank

Τέλη Σεπτέμβρη οι δεσμευτικές προσφορές των υποψήφιων «μνηστήρων» για τις προς πώληση μετοχές της «νέας» Cepal

Η επιστροφή στην κανονικότητα –υπό την έννοια της πλήρους άρσης του δίμηνου lockdown– σήμανε και επανεκκίνηση των σχεδιασμών που είχαν βάλει μπρος οι τράπεζες, αλλά έμειναν αναγκαστικά στα συρτάρια λόγω της επέλασης της πανδημίας.

Έτσι, οι διοικήσεις των εγχώριων συστημικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων πλέον αναγκάζονται να ανεβάσουν τους ρυθμούς τους, δεδομένης και της αναγκαιότητας που γεννά ο μέγας βραχνάς των τραπεζιτών που ακούει στο όνομα «κόκκινα» δάνεια.

Παράδειγμα, η Alpha Bank που ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα ανακοίνωσε την εκ νέου δρομολόγηση του σχεδίου που τιτλοφορείται «Project Galaxy» και το οποίο αφορά τη στρατηγική της διοίκησης Ψάλτη να εξυγιανθεί πλήρως ο ισολογισμός της τράπεζας και να επιστρέψει σε υψηλά επίπεδα κερδοφορίας.

Το «Project Galaxy» της Alpha περιλαμβάνει την τιτλοποίηση μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (ΜΕΑ) που προσεγγίζουν σε ύψος το ποσό των 10 δισ. ευρώ, με παράλληλη απόκτηση του 100% της εταιρείας Cepal. Η Cepal εξειδικεύεται στην παροχή υπηρεσιών διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις και η δρομολογούμενη συναλλαγή θα δώσει στην Alpha Bank τη δυνατότητα να ενοποιήσει την υφιστάμενη διεύθυνσή της που διαχειρίζεται τα ΜΕΑ της τράπεζας με την αντίστοιχη δραστηριότητα της Cepal υπό το εταιρικό σχήμα μίας «νέας» Cepal.

Απώτερος στόχος του… γαλαξιακού πρότζεκτ είναι να διαθέσει η Alpha Bank προς πώληση σε διεθνείς επενδυτές έως το 100% των μετοχών της Cepal προκειμένου να δημιουργηθεί έτσι η ισχυρότερη –με κριτήριο το υπό διαχείριση χαρτοφυλάκιο και τις προοπτικές– ανεξάρτητη εταιρεία διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων στην ελληνική αγορά.

Δεδομένων των προθέσεων της διοίκησης της Alpha Bank να «τρέξει» δυνατά το «Project Galaxy», το ενδιαφέρον μετατοπίζεται πλέον στο κομμάτι της ζήτησης, δηλαδή του πόσο ελκυστικό καθίσταται το εν λόγω πρότζεκτ για τους επενδυτές. Έστω κι αν βρισκόμαστε ακόμη στο στάδιο των μη δεσμευτικών προσφορών, οι οιωνοί είναι αισιόδοξοι. Κι αυτό διότι στις 3 Ιουλίου ο… ταχυδρόμος άφησε περισσότερα από πέντε «γράμματα» στο νούμερο 40 της οδού Σταδίου, όπου εδρεύει το διοικητικό στρατηγείο της Alpha Bank.

Όπως λένε οι πληροφορίες, η «αλληλογραφία» περιείχε τις έγγραφες εκδηλώσεις επενδυτικού ενδιαφέροντος από σημαντικά funds του εξωτερικού, αλλά και από εταιρικά σχήματα που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της διαχείρισης δανειακών και πιστωτικών απαιτήσεων.

Εντός των επόμενων ημερών θα αξιολογηθούν οι «μνηστήρες» και όσοι από αυτούς περάσουν τα… προκριματικά θα κληθούν να δώσουν το «παρών» στον επόμενο γύρο των διαπραγματεύσεων που αφορά την κατάθεση των δεσμευτικών αυτή τη φορά προσφορών τους και τοποθετείται χρονικά στα τέλη του Σεπτέμβρη.

 Ο… ανασχηματισμός της Cepal

Δεδομένων των εξελίξεων αναφορικά με τον «ανασχηματισμό» της καινούργιας Cepal, αλλάζει και η ανθρωπογεωγραφία στο οργανόγραμμα της εταιρείας. Ήδη από την 1η Ιουλίου νέος διευθύνων σύμβουλος της Cepal ανέλαβε ο μέχρι πρότινος εντεταλμένος γενικός διευθυντής Καθυστερήσεων Επιχειρήσεων της Alpha Bank, Θεόδωρος Αθανασόπουλος, αντικαθιστώντας τον ιδρυτή της εταιρείας Richard Langstaff.

Για τους προσεχείς μήνες και έως ότου ολοκληρωθεί η λειτουργική ενοποίηση, ο τέως πλέον CEO θα παραμείνει στη θέση του προέδρου της Cepal Hellas, ενώ στη συνέχεια θα εξακολουθήσει να συνεισφέρει στην ανάπτυξη της εταιρείας, ως σύμβουλος, αξιοποιώντας την πολύτιμη εμπειρία και τις επαφές του με την επενδυτική κοινότητα.

Μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία ενοποίησης, τα καθήκοντα του εκτελεστικού πρόεδρου της νέας Cepal θα αναλάβει ο νυν γενικός διευθυντής Καθυστερήσεων και Διαχείρισης Διαθεσίμων της Alpha Bank, Αρτέμιος Θεοδωρίδης. Ο κ. Θεοδωρίδης ηγείται ήδη του έργου απόσχισης και ενοποίησης των δραστηριοτήτων, διασφαλίζοντας ότι τα σημαντικά πλεονεκτήματα που διαθέτουν και οι δύο οργανισμοί θα συνδυαστούν με τον καλύτερο δυνατό και πλέον παραγωγικό τρόπο.

Το σύνθετο αυτό έργο έχει αναλάβει Ειδική Επιτροπή Απόσχισης, με επικεφαλής τους κ.κ. Θεοδωρίδη και Αθανασόπουλο. Στην ίδια Επιτροπή συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, οι Ευάγγελος Κάββαλος, εντεταλμένος γενικός διευθυντής Καθυστερήσεων Λιανικής Τραπεζικής της Alpha Bank και Περικλής Κιτριλάκης, αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Cepal, οι οποίοι πρόκειται να αναλάβουν καθήκοντα αναπληρωτών διευθυνόντων συμβούλων στο νέο εταιρικό σχήμα της Cepal.