«Γαλάζια» άρνηση νομιμοποίησης του κοινοβουλευτικού «αυθαιρέτου»

Η επιμονή Μητσοτάκη να μη γίνει η Ν.Δ. «συνεργός» των κυβερνητικών μεθοδεύσεων, με την ετσιθελική και για ρουσφετολογικούς λόγους παράταση των εργασιών της Βουλής

Η Νέα Δημοκρατία το είπε και το έκανε πράξη: καμιά νομιμοποίηση στην κυβέρνηση Τσίπρα, η οποία προσπαθεί και την ύστατη ώρα να τακτοποιήσει τους δικούς της ανθρώπους και τα συμφέροντα που εκπροσωπεί. Απείχε από τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες μιας «απονομιμοποιημένης» Βουλής –αλλά και κυβέρνησης–, όπως τις χαρακτήρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ανακοινώνοντας τη σχετική απόφαση, και δεν μετείχε στον «ελιγμό» του πρωθυπουργού για την κατάργηση της μείωσης του αφορολογήτου.

Του Δημήτρη Τζιβελέκη

Ειδικά για το αφορολόγητο, από την οδό Πειραιώς θύμιζαν ότι η Ν.Δ. ήταν αυτή που κατέθεσε σχετική τροπολογία στις 9 Μαΐου, καλώντας την κυβέρνηση να την υπερψηφίσει, εισπράττοντας όμως την άρνησή της με το επιχείρημα ότι δεν υπήρχε δημοσιονομικός χώρος, ο οποίο βρέθηκε(;)  ως διά μαγείας τώρα.

Η απόφαση Μητσοτάκη να μην μπει το κόμμα του στο κάδρο μιας Βουλής που καταγγέλλεται ότι λειτουργεί ως «πλυντήριο ρουσφετολογικών διευθετήσεων» είχε προδιαγραφεί –και παραμένει– από την αντίδραση της Πειραιώς στην προ ημερών συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα στην ΕΡΤ. Ξεκαθαρίζοντας ότι η ψήφιση της κατάργησης της μείωσης του αφορολογήτου είναι καλοδεχούμενη, στην αξιωματική αντιπολίτευση υπογραμμίζουν ότι ο νυν πρωθυπουργός «σύρεται» να υιοθετήσει την περί μη μείωσης του αφορολόγητου πρόταση της Νέας Δημοκρατίας «την οποία μόνος του ψήφισε», αδυνατώντας να συνειδητοποιήσει ότι «οι πολίτες μετρούν πλέον αντίστροφα τις μέρες για να γίνει οριστικά πράξη η πολιτική αλλαγή που επιθυμούν».

«Βλέπουν» αυτοδυναμία με 156 έδρες

Με ορίζοντα αυτή την άμεση πολιτική αλλαγή από το περιβάλλον του Κυριάκου Μητσοτάκη αντιμετωπίζονται ψύχραιμα και χωρίς βερμπαλισμούς οι πολιτικές εξελίξεις. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει αισιοδοξία για τη νίκη και την αυτοδυναμία, που μάλιστα εκτιμάται ότι μπορεί τελικά να μην είναι οριακή, στο εύρος μεταξύ 151-153 εδρών. Έστω κι αν για λόγους στρατηγικής δεν προβάλλεται προς τα έξω, «γαλάζιες» πηγές περιέγραψαν στην «Α» τις παρακάτω εκτιμήσεις:

-Η Ν.Δ. θα κερδίσει με 12 μονάδες τον ΣΥΡΙΖΑ, αγγίζοντας το ποσοστό 36%-37% έναντι 24% με 25% του κυβερνώντος κόμματος.

-Η επόμενη Βουλή δεν θα είναι 7-κομματική αλλά 6-κομματική, οπότε η αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας σκαρφαλώνει στην εκλογή 156 βουλευτών.

-Θεωρούν δύσκολη τη συνεργασία με το Κίνημα Αλλαγής, αλλά δεδομένου ότι το ΚΙΝ.ΑΛ. φαντάζει ως το μόνο δυνητικά πρόσφορο κόμμα για πολιτική συναίνεση και συνεργασία, στην οδό Πειραιώς δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο 2-3 βουλευτές του Κινήματος να συνεργαστούν –εάν χρειαστεί– με την κυβέρνηση της Ν.Δ. Σε αυτήν τη θεωρητική περίπτωση, η «γαλάζια» νέα διακυβέρνηση θα μπορούσε να τύχει τη στήριξη 158 με 159 βουλευτών.

Ιδανικό σενάριο θεωρείται, εξάλλου, από τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας να συνεργαστεί το κόμμα τους με το ΚΙΝ.ΑΛ., ώστε να αλλάξουν τον εκλογικό νόμο.

Νεωτερισμοί στην επαφή με τους ψηφοφόρους

Έστω κι αν φαντάζει παράδοξη για τα ελληνικά προεκλογικά ειωθότα η επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη να συνεχίσει να κάνει σε επίπεδο επικοινωνίας αυτό που εδώ και 1,5 χρόνο πράττει, δηλαδή να αποφεύγει τις πολυπληθείς παλαιοκομματικές συγκεντρώσεις με τα πλαστικά σημαιάκια, είναι απολύτως συνειδητή. Αντί αυτών η Ν.Δ. έχει οργανώσει πολλές θεματικές εκδηλώσεις με μικρότερο ακροατήριο –άλλοτε με νέους, άλλοτε με αγρότες και άλλοτε με ιδιωτικούς ή δημόσιους υπαλλήλους στον τόπο εργασίας τους–, το οποίο όμως διευκολύνει την απευθείας συζήτηση με τους πολίτες υπό τη μορφή ερωταπαντήσεων. Η στόχευση είναι προφανής: μέσα από την αναπαραγωγή αυτών των συζητήσεων σε ένα ευρύτερο κοινό να απευθυνθεί η παράταξη όχι μόνο σε όσους την εμπιστεύθηκαν στις τελευταίες εκλογές, αλλά κυρίως στους πολίτες που ακόμη αμφιταλαντεύονται για το τι θα ψηφίσουν. Να μπορούν δηλαδή όλοι να αξιολογήσουν με νηφάλιο τρόπο και χωρίς τις γνωστές κορώνες της προεκλογικής αντιπαράθεσης, τόσο τις προτεραιότητες της πολιτικής πρότασης της Νέας Δημοκρατίες όσο και τους τρόπους με τους οποίους θα επιχειρήσει να της υλοποιήσει αν οι πολίτες την εμπιστευθούν.

Παράλληλα, στην οδό Πειραιώς προσδίδουν τεράστια σημασία και στα social media, καθώς μέσω αυτών ενημερώνονται οι νεότερες ηλικίες, οι οποίες είναι και οι πιο δύσπιστες έναντι του πολιτικού προσωπικού της χώρας. Και η τακτική που έχει επιλεγεί εκεί είναι διαφορετική από τις παλιότερες κλασικές καμπάνιες των κομμάτων. Στη θέση της μαύρης προπαγάνδας, προτιμήθηκε στις τελευταίες εκλογές η επικοινωνία των βασικών δεσμεύσεων της Νέας Δημοκρατίας με εύληπτο και πρωτότυπο τρόπο, με σύντομα μηνύματα και ευφάνταστα εικαστικά, τα οποία κλικάροντάς τα οδηγούσαν στην επεξήγηση των θέσεων της ΝΔ.

Το αποτέλεσμα της ευρωκάλπης, που έφερε για πρώτη φορά τη ΝΔ να προηγείται και σε αυτές τις ηλικίες, ήταν μια δικαίωση για το τμήμα που έχει αναλάβει την καμπάνια της Ν.Δ. στο ίντερνετ.

Συσκέψεις επί συσκέψεων για τα ψηφοδέλτια

Πυρετός συσκέψεων επικρατεί στην οδό Πειραιώς, όπου γράφουν και σβήνουν τις λίστες των ψηφοδελτίων, καθώς η προσφορά υποψηφίων είναι μεγάλη. Λίγο πριν από τις τελικές ανακοινώσεις, στο «γαλάζιο» στρατόπεδο αναμένονται ανατροπές ακόμα και για ονόματα που η συμμετοχή τους εθεωρείτο δεδομένη μέχρι πρότινος. Κι αυτό διότι επιδιώκεται να σηματοδοτηθεί το άνοιγμα της Ν.Δ. πέραν των κομματικών τειχών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η περίπτωση του Γιάννη Παπαθανασίου στον Β΄ τομέα Αθηνών, τον οποίο ο Κυρ. Μητσοτάκης έκοψε από τα ψηφοδέλτια του κόμματος, αγνοώντας την «καραμανλική» πτέρυγα που ζήτησε την υποψηφιότητά του.

Αυτό που, πάντως, πιθανότατα θα συμβεί είναι ότι η Ν.Δ. θα αργήσει να ανακοινώσει οριστικά τα ονόματα όσων θα κατέβουν στον στίβο των εθνικών εκλογών, καθώς υφίσταται ο προβληματισμός ορισμένοι από τους «κομμένους» που θα δυσαρεστηθούν να αναζητήσουν άλλη πολιτική στέγη.

Σε ό,τι αφορά το ψηφοδέλτιο Επικρατείας, αυτό θα καθυστερήσει περισσότερο και, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κυρ. Μητσοτάκης θα επιλέξει να το καταρτίσει με  προσωπικότητες από τον χώρο των επιστημών και των επιχειρήσεων.

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα