Γαλλία: Αμυντική συνδρομή στην Ελλάδα (αν υπάρξει θερμό επεισόδιο) 

Στην Κορσική ο Μητσοτάκης θα ζητήσει από τον Μακρόν να οριοθετήσουν το κοινό αμυντικό δόγμα των δύο χωρών

Στην Κορσική, μεθαύριο Πέμπτη, ο Εμανουέλ Μακρόν και ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα δώσουν τα χέρια σε ό,τι αφορά τα όπλα που θα αγοράσει η Ελλάδα από τη Γαλλία. Διότι δεν είναι μόνο τα 18 Rafale, που αλλάζουν τα δεδομένα στο Αιγαίο, είναι και ο εξοπλισμός και τα ανταλλακτικά για άλλα όπλα, με τα οποία θα εξοπλιστούν και τα τρία σώματα των Ενόπλων Δυνάμεων.

Στο Αιάκειο (πρωτεύουσα της Κορσικής) ο κ. Μητσοτάκης, όπως αναφέρουν πηγές του Μαξίμου, θα κάνει την απέλπιδα προσπάθεια μπας και ρίξει τις τιμές των καταπληκτικών φρεγατών τύπου Belharra, ώστε η χώρα μας να αποκτήσει δύο υπερσύγχρονα πλοία, που προκαλούν τρόμο, καθώς διαθέτουν υπερσύγχρονη τεχνολογία αιχμής.

Πέραν, όμως, της συμφωνίας για τα εξοπλιστικά, στην οποία αναμένεται να δώσουν τα χέρια (ή τους αγκώνες λόγω κορωνοϊού), Γαλλία κι Ελλάδα θα έχουν την ευκαιρία να διαμορφώσουν ένα κοινό αμυντικό δόγμα. Οι δύο ηγέτες αναμένεται να καθορίσουν μέχρι πού θα φτάσει το ενιαίο αμυντικό δόγμα και πόσο στενή θα είναι η αμυντική συνεργασία και τι πρακτικά θα σημαίνει η αμυντική συνδρομή σε περίπτωση θερμού επεισοδίου. Επίσης, θα θέσουν τα θεμέλια για το πώς θα κινηθούν οι δύο χώρες το επόμενο διάστημα έως τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου. Η Ελλάδα, σύμφωνα πληροφορίες, θα συνεχίσει στην ίδια γραμμή. Δηλαδή, ότι η μοναδική διαφορά που υπάρχει με την Τουρκία είναι ο καθορισμός των θαλάσσιων ζωνών. Κάτι που θα επισημάνει και στον Σαρλ Μισέλ ο κ. Μητσοτάκης κατά τη συνάντηση που θα έχουν στην Αθήνα.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κομίζει πρόταση για πολυμερή διάσκεψη για την Ανατολική Μεσόγειο. Η Αθήνα αποδέχεται αυτή την πρόταση έχοντας θέσει έναν και απαράβατο όρο: Να είναι παρούσα στη Σύνοδο και η Κύπρος. Από την πλευρά της η Τουρκία δεν αναγνωρίζει την Κύπρο και δεν το συζητά. Όμως ήδη η Κυπριακή Δημοκρατία είναι μέλος της Ε.Ε.

Οι Τούρκοι γνωρίζουν πως, εάν κάνουν πίσω, θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα. Διότι εάν από τη μία ισχύσει το δίκαιο των θαλασσών για το Καστελόριζο, τότε η Ελλάδα με βάση το εκεί νησιωτικό σύμπλεγμα θα μπορεί να ανακηρύξει ΑΟΖ με την Κύπρο, οπότε το αφήγημα της «Γαλάζιας Πατρίδας» θα πάει περίπατο.

Στη Μεσόγειο

Στο μεταξύ, ήδη το Μαξίμου έχει ενημερωθεί από τη Γαλλική Προεδρία ότι μετά την ολοκλήρωση της Ευρωμεσογειακής Συνόδου στην Κορσική θα ξεκινήσει την πλεύση του το αεροπλανοφόρο «Σαρλ Ντε Γκολ», η ναυαρχίδα των γαλλικών ενόπλων δυνάμεων.

Ήδη στο Παρίσι και στην Αθήνα γελούν με τα όσα είπε ο σύμβουλος του Ερντογάν, Μεσούτ Χακί Κασίν, ότι «η Τουρκία θα βυθίσει το γαλλικό αεροπλανοφόρο αν το πλοίο έρθει στην περιοχή». Αφενός μεν το αεροπλανοφόρο θα πλεύσει στην κυριολεξία ως αστακός στην περιοχή, ενώ τα πλοία που θα το συνοδεύουν αποτελούν μία επιπλέον ασπίδα. Οι εντολές που έχουν δοθεί από τη Γαλλική προεδρία είναι να εφαρμοστεί ήδη Ζώνης Αναγνώρισης Αεροσκαφών (AIR IDENTIFICATION ZONE) 60 ν.μ. για εχθρικά αεροσκάφη και 20 ν.μ. για εχθρικά πλοία. Και ο καθένας μπορεί να καταλάβει τι θα συμβεί σε όποιον θελήσει να πλησιάσει το πρώτο πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο επιφανείας.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα