Γαλλία: Το 5% των ασθενών που νοσηλεύονται με κορωνοϊό έχει πλαστό πιστοποιητικό

Υιοθετήθηκε από την Εθνοσυνέλευση το σχέδιο νόμου για το εμβολιαστικό πάσο

“Το 5% των ασθενών που νοσηλεύονται με COVID-19 στη Γαλλία διαθέτει πλαστό υγειονομικό πιστοποιητικό και δεν έχει εμβολιαστεί”.

Αυτό δήλωσε ο υπουργός Υγείας της Γαλλίας Ολιβιέ Βεράν  κατά τη διάρκεια της νύχτας ενώπιον της Εθνοσυνέλευσης ότι 

“Το πλαστό πάσο σκοτώνει, αυτή είναι η πραγματικότητα”, τόνισε, απευθυνόμενος στους βουλευτές της άκρας αριστεράς, οι οποίοι απέρριπταν ενίσχυση των κυρώσεων στην περίπτωση απάτης, στο πλαίσιο της εξέτασης του νομοσχεδίου για την θέσπιση του εμβολιαστικού πάσου.

Έπειτα από τρεις ημέρες θυελλωδών συνεδριάσεων, που τροφοδοτήθηκαν από αμφιλεγόμενα σχόλια του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος δήλωσε ότι θέλει να “τσαντίσει” τους ανεμβολίαστους, η γαλλική Εθνοσυνέλευση υιοθέτησε νωρίς σήμερα το πρωί σε πρώτη ανάγνωση το σχέδιο νόμου που μετατρέπει το υγειονομικό πάσο σε εμβολιαστικό πάσο.

Βάσει αυτού οι κανόνες για το εμβολιαστικό πάσο θα ισχύουν για αυτούς που είναι άνω των 16 ετών κι όχι για τους άνω των 12 ετών όπως επεδίωκε αρχικά η γαλλική κυβέρνηση.

Το νομοσχέδιο αυτό θα περάσει από την Γερουσία πριν από μια τελική ψηφοφορία για την έγκρισή του από την Εθνοσυνέλευση.

“Τα μέτρα του νόμου μας φαίνονται εξισορροπημένα”, επέμεινε ο υπουργός.

Η κατοχή πλαστού πιστοποιητικού θα μπορεί πλέον βάσει του σχεδίου νόμου να τιμωρείται με ποινή κάθειρξης πέντε ετών και την καταβολή προστίμου 75.000 ευρώ. Η προσκόμιση πιστοποιητικού που ανήκει σε άλλο πρόσωπο ή η διαβίβαση πιστοποιητικού σε άλλον με σκοπό τη δόλια χρήση του θα τιμωρείται με κατ’αποκοπήν πρόστιμο 1.000 ευρώ, έναντι 135 ευρώ σήμερα.

Οι βουλευτές υιοθέτησαν επίσης κυβερνητική τροπολογία όσον αφορά τη “μεταμέλεια”: οι κάτοχοι πλαστών πιστοποιητικών δεν θα υφίστανται κυρώσεις αν κάνουν μια πρώτη δόση εμβολίου εντός 30 ημερών από την διάπραξη της παράβασης.

Οι Γάλλοι για αρκετούς μήνες υποχρεούνται να προσκομίζουν είτε πιστοποιητικό εμβολιασμού είτε αρνητικό τεστ για να μπορούν να μπουν σε μέρη όπως οι κινηματογράφοι και οι καφετέριες και να χρησιμοποιούν τρένα. Ωστόσο με την αύξηση των λοιμώξεων με το στέλεχος Δέλτα και το στέλεχος Όμικρον του νέου κορωνοϊού, η κυβέρνηση αποφάσισε να εγκαταλείψει την επιλογή του τεστ στο νέο νομοσχέδιο.

Ο Γάλλος πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ σημείωσε σήμερα ότι δεν θα ήταν πολύ βοηθητικό να καταστεί υποχρεωτικός ο εμβολιασμός κατά της COVID-19 για να αναχαιτιστεί η επιδημία του νέου κορωνοϊού, καθώς η κίνηση αυτή θα προκαλούσε περισσότερα προβλήματα από λύσεις.

“Ήδη έχουμε κάποιες δυσκολίες για τον έλεγχο της συμμόρφωσης με το υγειονομικό πάσο. Οι δυσκολίες αυτές θα γίνονταν ακόμη μεγαλύτερες αν καθιστούσαμε υποχρεωτικό τον εμβολιασμό”, δήλωσε ο Καστέξ στο τηλεοπτικό δίκτυο BFM TV και στον ραδιοσταθμό RMC Radio.

Χθες, Τετάρτη, η Γαλλία ανακοίνωσε αριθμό ρεκόρ περισσότερων από 332.252 νέων κρουσμάτων το προηγούμενο 24ωρο, και 246 νέους θανάτους από την COVID-19 στα νοσοκομεία.

 

Οι χώρες που προχώρησαν προς τον υποχρεωτικό εμβολιασμό, όπως η Ιταλία και η Αυστρία, είχαν χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμού κατά της COVID-19 από αυτά που έχει η Γαλλία, σημείωσε εξάλλου ο Καστέξ.

Ποσοστό μεγαλύτερο από το 90% των προσώπων άνω των 12 ετών στη Γαλλία έχει ανοσοποιηθεί με τουλάχιστον δύο δόσεις εμβολίου κατά της COVID-19, σύμφωνα με τα κυβερνητικά στοιχεία.

Ο Βεράν σημείωσε εξάλλου νωρίτερα απευθυνόμενος στην Εθνοσυνέλευση κατά την συζήτηση του σχεδίου νόμου για το εμβολιαστικό πιστοποιητικό ότι ένας αριθμός ρεκόρ –66.000 Γάλλοι– έλαβε χθες την πρώτη δόση εμβολίου κατά της COVID-19, με τον αριθμό αυτόν να επιτυγχάνεται για πρώτη φορά από την 1η Οκτωβρίου, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η σαφής αυτή αύξηση έχει κάποια σχέση με τις συζητήσεις για το εμβολιαστικό πάσο και τις αμφιλεγόμενες δηλώσεις του Εμανουέλ Μακρόν.

 

Όσον αφορά μια τέταρτη δόση εμβολίου κατά της COVID-19 ο Γάλλος πρωθυπουργός σημείωσε παράλληλα σήμερα ότι η Γαλλία είναι έτοιμη να προχωρήσει στην ανοσοποίηση με την δεύτερη αναμνηστική δόση μόλις οι υγειονομικές αρχές δώσουν το πράσινο φως σε αυτήν.

“Όταν οι υγειονομικές αρχές μας δώσουν το πράσινο φως, θα το κάνουμε”, είπε.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα