Γάζα: Γεγονός η εκεχειρία μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς – Πόσο θα κρατήσει είναι τώρα το στοίχημα

Τι όρους περιλαμβάνει η συμφωνία στην οποία κατέληξαν οι αντιμαχόμενες πλευρές

Επιβεβαιώθηκε τελικά η είδηση που μετέφεραν νωρίτερα το απόγευμα της Τετάρτης (15/1) τα διεθνή πρακτορεία Reuters και Bloomberg, ότι Ισραήλ και Χαμάς συμφώνησαν σε… αφωνία των όπλων και των εχθροπραξιών.

Αν και οι λεπτομέρειες της συμφωνίας δεν είναι ακόμα πλήρως γνωστές, για την ώρα η συμφωνία προβλέπει χρονικό ορίζοντα 6 εβδομάδων στη διάρκεια των οποίων θα πρέπει να πάρουν τον δρόμο της επιστροφής στο Ισραήλ οι 33 όμηροι που βρίσκονται στα χέρια της Χαμάς από τις 7 Οκτωβρίου του 2023, και αντίστοιχα να αποφυλακιστούν Παλαιστίνιοι που κρατούνται  σε ισραηλινές φυλακές.

Το σχέδιο χωρίζεται σε τρεις φάσεις, διάρκειας δύο εβδομάδων η καθεμία, κατά τις οποίες εκτός από την απελευθέρωση ομήρων και την ανταλλαγή κρατουμένων, προβλέπεται η αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας για τη Γάζα και η σταδιακή αποχώρηση του ισραηλινού στρατού από ορισμένα σημεία της περιοχής.

Συγκεκριμένα, το Ισραήλ θα πρέπει να αποχωρήσει από τον «διάδρομο της Φιλαδέλφειας», τον οδικό άξονα που συνδέει τη Γάζα με την Αίγυπτο, μέχρι το τέλος της εξάμηνης περιόδου. Δεν έχει, ωστόσο, διευκρινιστεί αν η αποχώρηση θα επεκταθεί και στην κεντρική περιοχή της Γάζας, το οποίο παραμένει επίμονο αίτημα της Χαμάς και άλλων διεθνών παραγόντων, όπως το Κατάρ, η Αίγυπτος και οι ΗΠΑ, αν και η κυβέρνηση Νετανιάχου δεν φαίνεται να έχει βρει εσωτερική συναίνεση για αυτό το ζήτημα.

Σημειώνεται ότι το Ισραήλ αρνήθηκε να επιστρέψει τη σορό του Γιαχία Σινουάρ στην παλαιστινιακή πλευρά, ενώ δεν έχει συμφωνήσει στην χαλάρωση των ελέγχων στα φορτηγά ανθρωπιστικής βοήθειας που διασχίζουν τα σημεία διέλευσης από το βορρά και το νότο.

Το προσχέδιο της συμφωνίας δεν κάνει καμία αναφορά στην οριστική αποχώρηση του ισραηλινού στρατού από τη Γάζα, κάτι που αναμένεται να συζητηθεί σε διμερές επίπεδο μεταξύ Ντόναλντ Τραμπ και Μπέντζαμιν Νετανιάχου μόλις ορκιστεί ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ.

Σε κάθε περίπτωση, η παγκόσμια αναρώτηση είναι το πόσο θα κρατηθεί στη ζωή αυτή η συμφωνία καθώς ακόμη και οι πιο αισιόδοξοι αντιλαμβάνονται ότι η προσωρινή κατάπαυση του πυρός δύσκολα θα πάρει μόνιμο χαρακτήρα, όπως άλλωστε παραδέχθηκε πρόσφατα ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα