Γελούν και τα τσιμέντα στις εσωκομματικές συνελεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ

Μία ζωή ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορούσε τα αστικά κόμματα, τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ, ότι ποδηγετούν τη λαϊκή βούληση με στημένες πλειοψηφίες στα συνέδρια, με συνδιαλλαγές και με διαφόρους άλλους τρόπους.

Πλέον όλα όσα κατηγορούσε ο ΣΥΡΙΖΑ την εποχή του 4% τα «λούζεται» τώρα που βρίσκεται στην αξιωματική αντιπολίτευση και πλέον οι τσοχατζοπουλικοί έχουν εφορμήσει στο εσωτερικό του και δίνουν αγώνα για να αναλάβουν τα ηνία του κόμματος. Και κινούνται με τον ίδιο προβλέψιμο τρόπο, όπως το 1996, όταν έχασαν το συνέδριο από τον Κώστα Σημίτη στο ΠΑΣΟΚ. Οι πρώην εραστές του Άκη είναι αυτοί που έχουν προσκολληθεί σαν βδέλλες στον Τσίπρα και αποτελούν τους προεδρικούς. Προφανώς τόσα χρόνια δίπλα στον Τσοχατζόπουλο έχουν συνηθίσει τις γνωστές φράσεις που έχουν μείνει ιστορικές στις συνεδριάσεις των οργάνων του ΠΑΣΟΚ το «ότι πεις εσύ πρόεδρε», ή το άλλο «πρόεδρε έχεις δίκιο, τώρα θα το έλεγα κι εγώ». Φράσεις που είχαν μάθει απέξω κι ανακατωτά όλα τα κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ για μία τουλάχιστον δεκαπενταετία και τις είχαν μετατρέψει σε ανέκδοτο. Μαζί με την ξύλινη γλώσσα που χρησιμοποιούσε στις δηλώσεις του ο πρώην υπουργός, αδιαφορώντας εάν προκαλεί τον γέλωτα.

Το μόνο που έκανε η ομάδας του Άκη ήταν να ελέγχει την πλειοψηφία υπέρ του Παπανδρέου, αλλά όταν ο Ανδρέας, λόγω υγείας, βγήκε εκτός παιχνιδιού, οι υποτιθέμενοι… άρχοντες του παρασκηνίου έχασαν το συνέδριο του 1996 από τον Σημίτη χάρη στον πολυμήχανο Θόδωρο Τσουκάτο.

Ίδια κόλπα για τον ΣΥΡΙΖΑ

Τώρα όλα τα… αστέρια του Τσοχατζοπουλισμού έχουν μεταγραφεί στον ΣΥΡΙΖΑ και στέκονται δίπλα στον Τσίπρα. Μάλιστα προσπαθούν να κερδίσουν και τις τοπικές, ώστε να θέσουν την εσωκομματική αντιπολίτευση στο περιθώριο. Πάντως από τις μέχρι τώρα διαδικασίες στις νομαρχιακές συνελεύσεις το μόνο συμπέρασμα που εξάγεται είναι οι βυζαντινισμοί. Έτσι οι προσωπικές κόντρες και οι καταγγελίες αυξάνονται ημέρα με την ημέρα και οι «προεδρικοί» και οι της «Ομπρέλας» στην κυριολεξία έχουν πάρει θέσεις μάχης.

Ήδη έχουν πραγματοποιηθεί περί τις 25 νομαρχιακές συνελεύσεις (Ηλεία, Ζάκυνθος, Ξάνθη, Κομοτηνή, Κιλκίς, Δράμα, Κορινθία κ.λπ.) από τις 70 συνολικά. Οι τελικές ισορροπίες θα αποτυπωθούν με την ενσωμάτωση των μεγάλων περιφερειών στα τέλη Φεβρουαρίου. Το συμπέρασμα έως τώρα είναι ένα και κοινό. Ότι όλοι κερδίζουν. Οι «Προεδρικοί» αποτελούν πλειοψηφία, καθώς σαν άθροισμα της «Κίνησης Μελών», της «Γέφυρας», και της «ΡΕΝΕ» (σε κάποιες περιπτώσεις) κερδίζουν τη μερίδα του λέοντος. Στην «Ομπρέλα» γνωρίζουν πως είναι πολύ ενισχυμένοι στην περιφέρεια, αλλά και με μεγάλη δυναμική στη νομαρχιακή της Α΄ Αθήνας και κυρίως στη βόρεια Αθήνα, όπου θεωρούν σίγουρο πως θα πάρουν την πλειοψηφία με ποσοστό άνω του 50%.

Ντέρμπι αναμένεται στον Πειραιά, όπου καταγράφηκε και μία από τις καταγγελίες. Στέλεχος της πλειοψηφίας με θητεία στο Κοινοβούλιο φέρεται να έφερε προς εγγραφή 70 άτομα τα οποία δεν έγιναν δεκτά. Μάλιστα κάποια εξ’ αυτών δεν ήξεραν που έπεφταν τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ. Κι όπως καταγγέλλει η «Ομπρέλα» οι «Προεδρικοί» γράφουν κόσμος στις τοπικές με μοναδική υποχρέωση να ψηφίσουν ότι πει ο Τσίπρας. Κι όπως λένε χαρακτηριστικά «μετά είναι ελεύθεροι να φύγουν». Αντίθετα οι «Προεδρικοί» απαντούν πως «η άλλη πλευρά δεν σέβεται το εγχείρημα της διεύρυνσης και με τερτίπια αποθαρρύνει τη συμμετοχή νέων μελών».

Το πούλμαν του Σπίρτζη

Στην τοπική ομάδα της Πεντέλης τα μέλη τριπλασιάστηκαν, καθώς ο Χρήστος Σπίρτζης ξαφνικά τους μετέφερε-όπως λένε περιπαικτικά-με πούλμαν. Ο πρώην υπουργός όταν του έθεσαν το θέμα, εξήγησε πως οι εγγραφές έγιναν με τις απολύτως τυπικές διαδικασίες στο πλαίσιο του ανοίγματος του ΣΥΡΙΖΑ.  Απλά να πούμε ότι παραδοσιακά η περιοχή είναι γαλάζια και ακόμη και το ΠΑΣΟΚ του 45% εκεί κατέγραφε μικρά ποσοστά. Οι κακές γλώσσες λένε ότι στην τοπική της Πεντέλης ο Σπίρτζης έγραψε μέλη από όλα τα βόρεια προάστια.

Ανάλογη καταγγελία υπάρχει και για την Α΄ Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα για τον βουλευτή Χρήστο Γιαννούλη, ο οποίος ισχυρίστηκε πως «δεν έχει εγγράψει κανέναν» και ότι ο ίδιος ανήκει στην Κομματική Ομάδα των δημοσιογράφων με σταθερά 20 μέλη. Στη συγκεκριμένη νομαρχιακή, πάντως, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, η σύγκρουση είναι σφοδρή, αφού υπάρχει εσωτερικό έγγραφο που υπογράφουν και 15 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης σύμφωνα με το οποίο φέρεται να πραγματοποιήθηκε αυθαίρετη μεταφορά μελών ακόμη και τηλεφωνικά μεταξύ περιοχών έτσι ώστε να αλλάξουν οι ισορροπίες.

Από την ιδεολογία στην καρέκλα

Το πρόβλημα δεν εστιάζεται σε ιδεολογικές διαφορές ανάμεσα στα μέλη. Τουναντίον, ο ΣΥΡΙΖΑ μετά από δεκαετίες βαθιάς ιδεολογικής σύγκρουσης στο εσωτερικό του, φαίνεται να έχει βρει μια ισορροπία με τις διάφορες τάσεις να «συναντιούνται» στα σημαντικά ζητήματα και σε αυτά που παραδοσιακά υπήρχαν διαφορετικές αντιλήψεις, όπως είναι για παράδειγμα η εξωτερική πολιτική.

Η «μάχη» λοιπόν δεν είναι ιδεολογική, αλλά είναι μια μάχη που αφορά την εξουσία εντός του κόμματος και την δύναμη που θα έχουν τα κομματικά όργανα στις κρίσιμες μελλοντικές αποφάσεις.

Ομαδικά email, εγγραφές της τελευταίας στιγμής και «μετακινήσεις» μελών από τη μία νομαρχιακή στην άλλη προκειμένου να κερδίσει τις εκλογές η παράταξη που υποστηρίζουν αποτελούν πλέον «καθημερινότητα». Οι ενστάσεις που θα γίνουν αναμένονται φυσικά με ενδιαφέρον και με το «βάρος» να πέφτει πλέον στον τον γραμματέα του κόμματος, τον Δημήτρη Τζανακόπουλο, ο οποίος θα κληθεί να «ξεκαθαρίσει» τα πράγματα. Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως άπαντες δείχνουν να του έχουν εμπιστοσύνη, κάτι που κάνει το δύσκολο, ομολογουμένως έργο του, λίγο πιο εύκολο.

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα