Γεννηματά: «Ναι, θα είμαι υποψήφια για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ»
Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ γνωστοποίησε την εκ νέου υποψηφιότητα της για την διεκδίκηση της ηγεσίας του κόμματος - Τι είπε
Την εκ νέου υποψηφιότητά της για την διεκδίκηση εκ νέου της ηγεσίας του Κινήματος Αλλαγής το φθινόπωρο, γνωστοποίησε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά.
Συγκεκριμένα, σε συζήτηση που είχε η Φώφη Γεννηματά, με τον δημοσιογράφο Ιορδάνη Χασαπόπουλο, στις εργασίες του Οικονομικού Forum των Δελφών επεσήμανε μεταξύ άλλων απαντώντας σε σχετική ερώτηση αν θα είναι υποψήφια: «Ναι θα είμαι εδώ. Και θα είμαι εδώ γιατί έχω αφήγημα για τη χώρα. Έχω αφήγημα για προοδευτική διακυβέρνηση. Έχω αφήγημα που μπορεί να βάλει τέλος στις συντηρητικές πολιτικές. Γιατί η χώρα μας δεν μπορεί να ανακάμψει από την υγειονομική και οικονομική κρίση με συντηρητικές πολιτικές, αυτές που εφαρμόζει η Νέα Δημοκρατία και με οδηγούν δεκαετίες πίσω».
Παράλληλα η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ δεν έλειψε να επιτεθεί στην κυβέρνηση για το εργασιακό νομοσχέδιο υποστηρίζοντας επίσης ότι «καταργείται το 8ωρο στην πράξη και το χειρότερο απ’ όλα θα είναι ότι ο εργαζόμενος θα είναι στο έλεος του εργοδότη».
Όπως εξήγησε «καταλαβαίνετε ότι μετά την πανδημία οι συνθήκες θα είναι εξαιρετικά δύσκολες στον ιδιωτικό τομέα, επομένως θα είναι ακόμα πιο ανίσχυρος ο εργαζόμενος, μόνος του, ατομικά, να κάνει οποιαδήποτε διαπραγμάτευση».
Ακόμη, με αφορμή την άγρια δολοφονία της 20χρονης η Φώφη Γεννηματά έκανε λόγο για έλλειμμα στην αποτελεσματική αστυνόμευση. «Είμαστε όλοι σοκαρισμένοι με το χαμό της νέας κοπέλας, δίπλα στο μωρό της, μόλις 11 μηνών. Μας κάνει όλους να συναισθανόμαστε πως είναι να νιώθεις ότι είσαι ανίσχυρος μέσα στο ίδιο σου το σπίτι. Είναι φανερό ότι υπάρχει έλλειμα στην αποτελεσματική αστυνόμευση. Εκεί πρέπει να δώσει το βάρος η κυβέρνηση. Έχει κάνει αρκετές προσλήψεις στην αστυνομία. Έχει ανθρώπινο δυναμικό, αλλά πρέπει να δώσει προτεραιότητα στο να προστατεύσει τις γειτονιές».
Ακολουθεί ολόκληρη η συζήτηση με τον δημοσιογράφο Ιορδανη Χασαπόπουλο
Πριν από λίγο ο κ. Χατζηδάκης παρουσίασε τα βασικά σημεία του νέου εργασιακού νομοσχεδίου και θα ήθελα να μου κάνετε ένα πρώτο σχόλιο.
Για μας είναι η εργασία είναι βασικό εργαλείο όχι μόνο για την ατομική, αλλά και για την συλλογική ευημερία. Ένας ανασφαλής εργαζόμενος δεν μπορεί να είναι και παραγωγικός. Και δυστυχώς έχουμε παρακολουθήσει την Κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη σε ένα πόλεμο σε βάρος των εργαζομένων όλο αυτό το διάστημα, πριν καν ξεκινήσει η πανδημία. Το πρώτο ήταν ότι υπονόμευσαν τις κλαδικές συμβάσεις. Δεν τις κήρυξαν υποχρεωτικές. Το δεύτερο ήταν ότι επέλεξαν αντί την επιδότηση εργασίας να καταδικάσουν 600.000 εργαζόμενους στα 534 ευρώ για ένα χρόνο, δηλαδή, να ζουν σε συνθήκες φτώχιας. Καθιέρωσαν στην πράξη το δόγμα «μισή δουλειά, μισός μισθός». Και έρχονται τώρα, απ’ ότι προλάβαμε να ακούσουμε, γιατί είναι σε εξέλιξη η συνέντευξη – και προωθούν το ωράριο λάστιχο, τις απλήρωτες υπερωρίες και την υπονόμευση των συλλογικών συμβάσεων. Θέλω να είμαι ξεκάθαρη. Υπάρχει θέμα διευθέτησης του χρόνου εργασίας, όμως, σήμερα πως καθορίζεται αυτό; Μέσα από συλλογική σύμβαση για να μπορεί να είναι μόνο για ειδικές περιπτώσεις και να μπορεί να υπάρξει δυνατότητα ελέγχου. Με τη ρύθμιση που φέρνει, υπονομεύει τελικά τη συλλογική σύμβαση, διότι αφήνει το παραθυράκι στον εργοδότη αν δεν υπάρχει συλλογική σύμβαση να πάει σε ατομικές ρυθμίσεις. Αυτό σημαίνει ότι οι ασύδοτοι εργοδότες δεν θα επιλέξουν την συλλογική σύμβαση θα πάνε σε ατομικές διαπραγματεύσεις και δεν θα υπάρχει καμία αμφιβολία ποιος θα είναι ο ισχυρός και ποιος θα είναι ο αδύναμος.
Καταργείται το 8ωρο;
Καταργείται το 8ωρο στην πράξη και το χειρότερο απ’ όλα θα είναι ότι ο εργαζόμενος θα είναι στο έλεος του εργοδότη. Διότι καταλαβαίνετε ότι μετά την πανδημία οι συνθήκες θα είναι εξαιρετικά δύσκολες στον ιδιωτικό τομέα, επομένως θα είναι ακόμα πιο ανίσχυρος ο εργαζόμενος, μόνος του, ατομικά, να κάνει οποιαδήποτε διαπραγμάτευση. Αυτό θα πρέπει να σταματήσει. Ενώ στην Αμερική ο Μπάιντεν βάζει στόχο την πλήρη απασχόληση, στην Ελλάδα η κυβέρνηση Μητσοτάκη δείχνει αδύναμη να διαβάσει τη νέα εποχή και τις ανάγκες της αγοράς; Σε μία ψηφιακή εποχή που έχουμε τεράστιες προκλήσεις και πρέπει να αναβαθμίσουμε με κατάρτιση το ανθρώπινο δυναμικό μας και να το κάνουμε να νιώσει μεγαλύτερη ασφάλεια, εμείς πάμε πίσω; Και γιατί τελικά πάμε πίσω; Είναι συντηρητικές πολιτικές μόνο; Είναι ιδεοληπτικές πολιτικές ή είναι και εξυπηρέτηση συγκεκριμένων υποχρεώσεων που έχει αναλάβει η κυβέρνηση Μητσοτάκη από την προεκλογική περίοδο, γιατί ακούγαμε να τα λέει αυτά στο ΣΕΒ. Και ποιοι ωφελούνται; Είναι όλοι οι επιχειρηματίες; Είναι οι εργοδότες στο σύνολό τους; Μήπως αυτοί που θα ωφεληθούν τελικά είναι πέντε, δέκα μεγάλοι επιχειρηματίες, φίλοι της Κυβέρνησης; Αυτές οι πελατειακές λογικές πρέπει να τελειώσουν τώρα. Δεν μπορούμε να πάμε στο αύριο της χώρας, να πετύχουμε το στόχο της ανάκαμψης με αυτού του είδους τις αντιλήψεις.
Μας έχει σοκάρει η άγρια δολοφονία στα Γλυκά Νερά και έφερε στο προσκήνιο το έλλειμα αστυνόμευσης. Θα ήθελα την άποψή σας.
Είναι τραγικό γεγονός. Είμαστε όλοι σοκαρισμένοι με το χαμό της νέας κοπέλας, δίπλα στο μωρό της, μόλις 11 μηνών. Μας κάνει όλους να συναισθανόμαστε πως είναι να νιώθεις ότι είσαι ανίσχυρος μέσα στο ίδιο σου το σπίτι. Είναι φανερό ότι υπάρχει έλλειμα στην αποτελεσματική αστυνόμευση. Εκεί πρέπει να δώσει το βάρος η κυβέρνηση. Έχει κάνει αρκετές προσλήψεις στην αστυνομία. Έχει ανθρώπινο δυναμικό, αλλά πρέπει να δώσει προτεραιότητα στο να προστατεύσει τις γειτονιές. Να προστατεύσει τον πολίτη, να προστατεύσει τις οικογένειες, ειδικά σε αυτές τις γειτονιές που έχουν γίνει χιλιάδες επιθέσεις το τελευταίο διάστημα και δεν ιδρώνει το αυτί κανενός. Να αφήσουν την επικοινωνιακή πολιτική και στον τομέα αυτό και να ασχοληθούν σοβαρά με σχέδιο προστασίας των οικογενειών στις γειτονιές. Υπάρχει και μία άλλη διάσταση. Επιτέλους χρειάζεται αυστηροποίηση των ποινών για το ειδεχθές έγκλημα και αυτές οι ποινές να εκτίονται. Τουλάχιστον να υπάρχει ένα σοβαρό πόρισμα μεταμέλειας του φυλακισμένου. Όχι να βγαίνουν νωρίτερα και να μην υπάρχει κανένας έλεγχος και να επαναλαμβάνουν τα εγκλήματα. Δυστυχώς όλα αυτά, το έλλειμα αστυνόμευσης και το γεγονός ότι βγαίνουν όλοι και οι ποινές έχουν ελαστικοποιηθεί, έχουν οδηγήσει να είναι η βαριά εγκληματικότητά ανεξέλεγκτη στις γειτονιές της Ελλάδας. Και αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί.
Η Κοινωνία απελευθερώνεται από τα περιοριστικά μέτρα. Εσείς κάνετε κριτική στην κυβέρνηση και για το θέμα των εμβολιασμών, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισε όλα αυτά τα μέτρα. Θα ήθελα τη γνώμη σας.
Είναι φανερό ότι με τα λάθη και τις παλινωδίες της κυβέρνησης η χώρα έχει υποστεί το μεγαλύτερο σε διάρκεια lockdown στην Ευρώπη χωρίς να έχουμε τα αποτελέσματα που θα περιμέναμε και θα θέλαμε. Πράγματι απελευθερώνονται δραστηριότητες σταδιακά σήμερα γιατί δεν αντέχει άλλο η ελληνική κοινωνία και η οικονομία. Όχι επειδή τα επιδημιολογικά δεδομένα είναι καλύτερα ή επειδή παρουσίασε ένα σχέδιο η κυβέρνηση, που σημαίνει ότι ανοίγουμε με ασφάλεια, όπως το ζητούσαμε εμείς από το Νοέμβριο και δεν μας άκουσε. Εξάντλησε την υπομονή της ελληνικής κοινωνίας και τα όρια και τις αντοχές της ελληνικής οικονομίας. Γι’ αυτό αναγκάζονται σήμερα να ανοίξουν. Και μάλιστα, είναι εντελώς απαράδεκτο το γεγονός ότι παραιτείται η κυβέρνηση από την ευθύνη που έχει να προστατεύσει τη δημόσια υγεία και στην πραγματικότητα λέει στον ελληνικό λαό ότι όλα είναι θέμα ατομικής ευθύνης, πάρτε το self test και βγάλτε τα πέρα. Ενώ θα έπρεπε να έχει τον κύριο ρόλο και ευθύνη ο ΕΟΔΥ και να συνεχίζει δειγματοληπτικούς ελέγχους και στα σχολεία και στους χώρους εργασίας και στα μέσα μαζικής μεταφοράς εκεί που εντοπίζεται ο συνωστισμός και ένα χρόνο τώρα δεν έχουν κάνει απολύτως τίποτα. Από την ώρα, λοιπόν, που παραιτείται η κυβέρνηση από τη δική της ευθύνη, τι μένει ως όπλο για την προστασία του Έλληνα πολίτη; Το ένα είναι ο εμβολιασμός και το άλλο το ΕΣΥ. Ξεκινώ από τον εμβολιασμό. Δυστυχώς και στους ηλικιωμένους και στους υγειονομικούς είμαστε κάτω από το μέσο όρο της Ευρώπης. Δεν γίνεται να κλείνουμε τα μάτια πρέπει να το αντιμετωπίσουμε. Χρειάζεται ενημέρωση και των ηλικιωμένων και των υγειονομικών έτσι ώστε να μην αφήσουμε κανένα περιθώριο σε θεωρίες συνωμοσίες και παραφιλολογίας γύρω από τα εμβόλια, να γνωρίζουν όλοι τι ακριβώς συμβαίνει. Χρειάζεται ένας σχεδιασμός ειδικά για τους ηλικιωμένους για να φτάσουν τα εμβόλια πιο κοντά σε αυτούς. Ο σχεδιασμός ήταν λάθος. Πήραν τους γιατρούς από τα κέντρα υγείας και τους πήγαν στα νοσοκομεία. Πρέπει τώρα να τους πάνε πίσω. Ακόμα και στα σπίτια πρέπει να πάνε για όσους είναι ανήμποροι να μετακινηθούν και φυσικά και στα νησιά.
Για τους υγειονομικούς δεν καταλαβαίνω τη λογική ότι θα το συζητήσει ο κ. Μητσοτάκης το Σεπτέμβριο. Εγώ κάνω έκκληση στους υγειονομικούς να ενημερωθούν και να μην αφήσουν να πάει χαμένη η αυτοθυσία τους μέχρι σήμερα. Να μην έχουν άλλα θύματα. Να μάθουν και να εμβολιαστούν. Και επειδή είναι η μέρα τους σήμερα, βαρέα και ανθυγιεινά. Τέσσερις φορές έχουμε καταθέσει την τροπολογία. Ότι ισχύει για τους ανθρώπους του ιδιωτικού τομέα, πρέπει να ισχύει και για τους υγειονομικούς στο δημόσιο τομέα. Έμπρακτη αναγνώριση της προσφοράς τους. Και εμβολιασμό όλων των ανθρώπων που ασχολούνται με τον τουρισμό.
Έχω πει πάρα πολλές φορές ότι τα μέτρα της κυβέρνησης ήταν και καθυστερημένα και ανεπαρκή με αποτέλεσμα να μην στηρίξει τη μικρομεσαία επιχείρηση, που έχει υποστεί το μεγαλύτερο πλήγμα. Η ρευστότητα που έδωσε η κυβέρνηση κατά κύριο λόγο μέσω των τραπεζών πήγε στους καλούς πελάτες των τραπεζών. Γι’ αυτό ενώ δόθηκαν χρήματα όλο τον προηγούμενο χρόνο, έχουμε τη δεύτερη μεγαλύτερη ύφεση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που σημαίνει ότι τα χρήματα δεν πήγαν εκεί που έπρεπε για να πιάσουν τόπο. Τι πρέπει να γίνει τώρα για να μπορέσουν να σταθούν οι επιχειρήσεις στα πόδια τους; Έδωσαν ένα πρόγραμμα για την εστίαση που είναι καλό αλλά δεν φτάνει και έχει αστοχίες γιατί δεν συνυπολογίζει τις απώλειες τζίρου που είχαν μέσα στο 2021 αλλά μόνο για το 2020 με μείωση του τζίρου 30%. Αντίστοιχο πρόγραμμα χρειάζεται για το λιανεμπόριο γιατί έχει χτυπηθεί πάρα πολύ. Ταυτόχρονα χρειάζεται 100% επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών για τους επόμενους τέσσερις με έξι μήνες για να μην έχουμε ντόμινο ανεργίας. Χρειάζεται ρύθμιση των χρεών τους προς το δημόσιο. Λένε κάποιοι και ειρωνεύονται ότι μιλάει το Κίνημα Αλλαγής για σεισάχθεια και γυρίζει πίσω και υιοθετεί λαϊκίστικες προσεγγίσεις, εγώ ρωτώ ευθέως ποιος σήμερα μπορεί να πληρώσει τις υποχρεώσεις που έχουν συσσωρευθεί όχι μόνο τώρα κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αλλά και αυτές που έρχονται από τα προηγούμενα χρόνια. Σχεδόν κανείς. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι αν δεν υπάρξει γενναία ρύθμιση και κούρεμα όπως λέμε εμείς έως και 30% και 120 δόσεις για τους συνεπείς επαγγελματίες, τότε οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα μετατραπούν σε ζόμπι και τα πράγματα θα γίνουν μη αναστρέψιμα. Θα έχουμε νέα γενιά ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το δημόσιο και θα χάσει και το δημόσιο. Πάγωμα των πλειστηριασμών και του πτωχευτικού κώδικα γιατί θα κλείσουν πάρα πολλές επιχειρήσεις και θα χαθούν σπίτια και δεν πρέπει να γίνει αυτό. Πρέπει να το σταματήσουμε τώρα με υποχρεωτικό άπλωμα των δόσεων για τα χρέη στις τράπεζες. Γιατί δεν είναι μόνο τα χρέη στο δημόσιο είναι και τα χρέη στις τράπεζες.
Το κόμμα σας μπαίνει σε διαδικασία εσωκομματικών εκλογών. Εσείς θα είστε υποψήφια. Πότε θα γίνουν οι εκλογές;
Το φθινόπωρο η κεντρική επιτροπή θα καθορίσει το χρονοδιάγραμμα και τις διαδικασίες. Έχουμε δείξει ότι μπορούμε να εγγυηθούμε αυτές τις δημοκρατικές διαδικασίες. Έχουμε δώσει δείγματα γραφής. Ναι θα είμαι εδώ. Και θα είμαι εδώ γιατί έχω αφήγημα για τη χώρα. Έχω αφήγημα για προοδευτική διακυβέρνηση. Έχω αφήγημα που μπορεί να βάλει τέλος στις συντηρητικές πολιτικές. Γιατί η χώρα μας δεν μπορεί να ανακάμψει από την υγειονομική και οικονομική κρίση με συντηρητικές πολιτικές, αυτές που εφαρμόζει η Νέα Δημοκρατία και με οδηγούν δεκαετίες πίσω. Και αυτή τη στιγμή δεδομένου ότι και ο Σύριζα το μόνο που βλέπω να κάνει είναι να προσπαθεί να καβαλήσει ένα κύμα διαμαρτυρίας, όπως έκανε στο παρελθόν, αλλά αυτό είναι ξεπερασμένο, δεν περνά σήμερα που οι ανάγκες είναι τεράστιες, είμαστε το μοναδικό προοδευτικό κόμμα που μπορεί να εγγυηθεί προοδευτική διακυβέρνηση. Όπως έκανε στο παρελθόν με λαϊκή υποστήριξη το ΠΑΣΟΚ, σήμερα η συνέχεια του ΠΑΣΟΚ, το ΚΙΝΗΜΑ Αλλαγής. Το δικό μας αφήγημα μιλάει για ένα νέο πράσινο κοινωνικό συμβόλαιο, που αντιμετωπίζει τις ανισότητές, εξασφαλίζει την πλήρη απασχόληση με δημόσιες επενδύσεις και για σύγχρονες κοινωνικές υποδομές και κυρίως ιδιωτικές επενδύσεις που θα εξασφαλίζουν εθνική προστιθέμενη αξία, δηλαδή, παραγωγή στον τόπο μας. Γιατί έτσι δημιουργούμε πολλές νέες ποιοτικές θέσεις εργασίες και μπορούμε να κρατήσουμε τη νέα γενιά στον τόπο της. Έχεις πολύ μεγάλη διαφορά από το σχέδιο που μας έχει παρουσιάσει ο κ. Μητσοτάκης, που μιλά κυρίως για εισαγωγές και κατανάλωση. Εμείς λέμε εξαγωγή και παραγωγή στην Ελλάδα. Δεν θα μας φέρνουν τα «σαπάκια» που δεν χρησιμοποιούν οι άλλοι δήθεν στο όνομα της πράσινης ανάπτυξης και θα πλουτίζουν οι μεσάζοντες και θα φεύγουν τα δικά μας παιδιά για να δουλεύουν εκτός Ελλάδας. Αυτό δεν είναι το μοντέλο που μας αξίζει και δεν αξίζει στη νέα γενιά της πατρίδας μας. Αυτό το αφήγημα για τη χώρα και την προοπτική της παράταξης μας θα υπερασπιστώ και η κοινωνική μας βάση θα κρίνει και τα πρόσωπα και τις πολιτικές τους».