Γενοκτονία Ποντίων – Μήνυμα ΥΠΕΞ στην Τουρκία: Αντικρίζοντας την ιστορική αλήθεια, οι χώρες μπορούν να συνεργάζονται

«Η Ιστορία κρύβει και σκοτεινές στιγμές που δεν πρέπει ούτε να λησμονούνται, ούτε να παραγράφονται, ούτε να παραποιούνται»

«Η Ιστορία κρύβει και σκοτεινές στιγμές που δεν πρέπει ούτε να λησμονούνται ούτε να παραγράφονται ούτε να παραποιούνται. Η Γενοκτονία των Ποντίων είναι αναμφισβήτητα μια από αυτές» τόνιζε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γιώργος Αρναούτης, απαντώντας σε ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, οιτ χαρακτήρισε «προκλητικούς» τους ισχυρισμούς για τη Γενοκτονία των Ποντίων.

«Μόνον αντικρίζοντας την ιστορική αλήθεια και αναγνωρίζοντας τα λάθη τους, οι χώρες μπορούν να συνεργάζονται για τη δημιουργία ενός καλύτερου μέλλοντος. Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, οι ακρότητες δεν έχουν θέση», σημείωσε ο κ. Αρναούτης.

Αναλυτικά η δήλωση του Γιώργου Αρναούτη

Ο Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών, Γιώργος Αρναούτης, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με σημερινή Ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας που αφορά σε δηλώσεις Ελλήνων αξιωματούχων για την Ημέρα Γενοκτονίας των Ποντίων:

«Όλες οι χώρες είναι υπερήφανες για την ιστορία τους και όλες αξιολογούνται με βάση τη συμβολή τους στον παγκόσμιο πολιτισμό. Η Ελλάδα είναι μια από αυτές. Η Ιστορία όμως κρύβει και σκοτεινές στιγμές που δεν πρέπει ούτε να λησμονούνται ούτε να παραγράφονται ούτε να παραποιούνται. Η Γενοκτονία των Ποντίων είναι αναμφισβήτητα μια από αυτές. Μόνον αντικρίζοντας την ιστορική αλήθεια και αναγνωρίζοντας τα λάθη τους, οι χώρες μπορούν να συνεργάζονται για τη δημιουργία ενός καλύτερου μέλλοντος. Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, οι ακρότητες δεν έχουν θέση».

«Προκλητικοί» οι ελληνικοί «ισχυρισμοί», υποστήριξε η τουρκική πλευρά

Νωρίτερα, το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας απέρριψε τις αναφορές στη Γενοκτονία των Ποντίων, κάνοντας λόγο για «αβάσιμους ισχυρισμούς […] ορισμένων ριζοσπαστικών ομάδων εναντίον της τουρκικής ιστορίας […] που τροφοδοτούν την εχθρότητα έναντι της Τουρκίας» και κατηγόρησε «ορισμένους πολιτικούς στην Ελλάδα» ότι «διαστρεβλώνουν τα ιστορικά δεδομένα».

«Συνιστούμε σε όλους τους κύκλους στην Ελλάδα να υιοθετήσουν ένα όραμα που θα επιτρέψει ένα περιβάλλον ειρήνης και συνεργασίας, αντί να συνεχίζουν την προκλητική ρητορική», σημείωνε η τουρκική πλευρά.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα