Γεωργιάδης για άνοιγμα εμπορικών: «Εμείς λέμε ναι, η επιτροπή λέει… όχι»

Τι είπε ο υπουργός Ανάπτυξης για το άνοιγμα του λιανεμπορίου, τα κλειστά εμπορικά κέντρα, και τις αποζημιώσεις που δίνει η κυβέρνηση στις πληττόμενες επιχειρήσεις - Τι θα γίνει με την εστίαση

Για το μέλλον των εμπορικών κέντρων μίλησε σήμερα το πρωί της Κυριακής ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, και την “κόντρα” ανάμεσα στην κυβέρνηση και την επιτροπή των ειδικών, την ώρα που έχει ανοίξει το λιανεμπόριο.

Παράλληλα ο κ. Γεωρδιάδης μίλησε για τις εικόνες συνωστισμού που παρατηρήθηκαν χθες στην Ερμού και τις αποζημιώσεις που δίνει η κυβέρνηση στις πληττόμενες επιχειρήσεις.

«Παρόμοιες εικόνες είχαμε στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Μάλιστα, στη Θεσσαλονίκη είχαμε παρέμβαση στην οδό Νίκης γιατί δεν υπήρχε τετραγωνικό άδειο και μάλιστα με κλειστά τα μαγαζιά. Ο κόσμος βγαίνει έξω για να περπατήσει, όχι για να πάει στα μαγαζιά», είπε για τις εικόνες συνωστισμού που παρατηρήθηκαν.

Για την αγοραστική κίνηση επισήμανε: «Η πρώτη εβδομάδα ήταν μουδιασμένη για την αγορά. Ήταν μια μέτρια εβδομάδα. Αυτή η εβδομάδα δεν είναι από τις δυνατές εβδομάδες της αγοράς. Πιστεύω η επόμενη θα πάει καλύτερα. Κάναμε χιλιάδες ελέγχους, δεν βρήκαμε καμία παράβαση στα καταστήματα. Όλοι τήρησαν τα μέτρα, μηδενός εξαιρουμένου».

Για τα κλειστά εμπορικά κέντρα τόνισε: «Η επιτροπή έχει ανησυχία για τα εμπορικά κέντρα, τα οποία έχουν εξοπλιστεί με μηχανήματα κι ελέγχουν ποιοι θα μπουν και ποιοι όχι. Επιμένουμε να ανοίξουν, αλλά η επιτροπή φοβάται τον συνωστισμό απέξω».

Ερωτηθείς γιατί δεν ανοίγει με μεζούρα και αποστάσεις η εστίαση, ο κ. Γεωργιάδης είπε: «Όταν πας στο εστιατόριο θα τη βγάλεις τη μάσκα. Την ώρα που θα την βγάλεις, η πιθανότητα να μεταδώσεις ή να νοσήσεις είναι 19 φορές μεγαλύτερη, όπως είπε χθες κι ο κ. Μόσιαλος σε δήλωσή του. Ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας θα δούμε τι θα γίνει με την εστίαση».

Αναφορικά με την επιστρεπτέα προκαταβολή και τους δικαιούχους, ο κ. Γεωργιάδης είπε πως: «Δεν δύναται το κράτος να δίνει σε όλους λεφτά. Δεν έχουν πάρει τίποτα, όσοι έχουν αύξηση τζίρου και δεν έχουν ζημία. Δεν υπάρχει μέτρο χωρίς αύξηση τζίρου. Οι πόροι είναι δεδομένοι και μοιράζονται δίκαια. Η λογική είναι βοηθάμε αυτόν που έχει μείωση τζίρου και πάει να κλείσει. Το κράτος δεν μπορεί να δίνει λεφτά για πάντα».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα