Γεωργιάδης: Στοίχημα μας η γρηγορότερη μετάβαση της Ελλάδας στην ψηφιακή εποχή

Για το στοίχημα της κυβέρνησης αλλά και της Ελλάδας για την γρηγορότερη μετάβαση στην ψηφιακή εποχή μίλησε ο υπουργός Ανάπτυξης κι Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης,στο συνέδριο που διοργανώνει ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ), στο ξενοδοχείο Ιντερκοντινένταλ με θέμα “Digital Economy forum 2019, Leading Greece to Growth”.

«Η Ελλάδα διαθέτει σημαντικά πλεονεκτήματα με ισχυρότερο το απίστευτο ταλέντο του ανθρώπινου δυναμικού, που μπορεί να αποτελέσει την αιχμή του δόρατος για μια δημιουργική Ελλάδα» είπε χαρακτηριστικά.
Αναφέρθηκε διεξοδικά στα βήματα και τις κινήσεις προς αυτήν την κατεύθυνση, όπως το πάρκο καινοτομίας Thessin tech, της Pfisser στη Θεσσαλονίκη, την ενίσχυση Τεχνόπολης στη Θεσσαλονίκη, την 1η έκθεση ψηφιακής τεχνολογίας στην επόμενη Helexpo, το πρώτο Κέντρο Καινοτομίας στην Αθήνα.

Υπογράμμισε την οργανωμένη επίσημη αποστολή αμερικανικών εταιρειών που θα γίνει τον Φεβρουάριο στην Αθήνα, «ώστε να έχει η Ελλάδα συνεργασία σε επίπεδο υψηλής τεχνολογίας με τις ΗΠΑ», ενώ επεσήμανε ότι πρέπει να γίνει κι «ένας αναστοχασμός στην παιδεία»,, καθώς διαπιστώνεται έλλειψη μηχανικών ηλεκτρονικών υπολογιστν σε μια ψηφιακή εποχή. «Πρέπει να ξεκολλήσουμε από το παρελθόν» είπε χαρακτηριστικά οκ. Γεωργιάδης, ενώ ανακοίνωσε ότι στα σχέδια της κυβέρνησης είναι να δώσει κίνητρα για επενδύσεις στην ψηφιακή τεχνολογία.
«Πρέπει να επιταχύνουμε. Είναι κρίμα να έχουμε κεφάλαια για τον ψηφιακό μετασχηματισμό και να μην τα εκμεταλλευόμαστε».

Στο θέμα της εξωστρέφειας αναφέρθηκε ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια, Κώστας Φραγκογιάννης, λέγοντας: «Θέλουμε να αλλάξουμε την εικόνα της Ελλάδας να ξεπεραστούν τα στερεότυπα», ενώ επεσήμανε ότι «ο ξένος επενδυτής μπορεί πλέον να απευθύνεται σε ένα γραφείο, και είμαστε μαζί του μέχρι να ολοκληρωθεί η επένδυση».

Ήδη, όπως ανακοίνωσε οκ. Φραγκογιαννης «δημιουργείται για πρώτη φορά ο θεσμός του επιστημονικού διπλωμάτη στην Βοστόνη που θα έχει ευθύνη να φέρει κοντά τις επιστημονικές και επιχειρηματικές κοινότητες Ελλάδας και ΗΠΑ για υψηλής τεχνολογίας πρότζεκτ».

Ο κ. Φραγκογιάννης τόνισε, επίσης, ότι «η κυβέρνηση στους έξι μήνες -που έχει αναλάβει- έχει δώσει απτά δείγματα γραφής ότι μπορεί να εγγυηθεί τη σταθερότητα, η οποία είναι απαραίτητη, ώστε να έρθουν νέες επενδύσεις στη χώρα μας. Αυτό κάνουμε και σε επίπεδο οικονομικής διπλωματίας».

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Χρίστος Δήμας έκανε λόγο για «επανάσταση της λογικής». Σημείωσε ότι πρέπει να γίνει μια καταγραφή των νεοφυών επιχειρήσεων και μάλιστα ανακοίνωσε ότι «θα προχωρήσουμε μέσα στον Δεκέμβριο στην δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας στην οποία ο startupper θα κάνει την εγγραφή του και θα ενεργοποιεί τον λογαριασμό του».

Από την πλευρά τους ο Δημήτρης Κουτσόπουλος, διευθύνων σύμβουλος της Delloite, και ο Νίκος Χρυσός, επικεφαλής Καινοτομίας της Cisco, αναφέρθηκαν στα κριτήρια επιλογής τους για την παρουσία τους στην Θεσσαλονίκη, ενώ έθιξαν το ζήτημα της γραφειοκρατίας σε θέματα αδειοδότησης.

«Δεν βλέπουμε την Ελλάδα ως πελάτη. Αντιμετωπίζουμε τη χώρα ως συνεργάτη. Το κέντρο καινοτομίας στη Cisco που δημιουργείται στη Θεσσαλονίκη, αποτελεί ακριβώς την πραγμάτωση αυτής της σχέσης» πρόσθεσε ο κ. Χρυσός.
Ο κ. Κουτσόπουλος τόνισε ότι «η Ελλάδα πρέπει να εξελιχθεί σε μια ενδιαφέρουσα χώρα για τους ξένους επενδυτές. Ζητούμενο είναι η παροχή φορολογικών κινήτρων και το κατάλληλο νομικό πλαίσιο. Να βελτιωθούν τα κίνητρα που δίνονται για επενδύσεις σε έρευνα και ανάπτυξη και να απλοποιηθούν οι διαδικασίες αδειοδότησης».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα