Γεραπετρίτης – Δρόσος: Χέρι-χέρι και στις τροπολογίες (για ΠΑΟΚ…)

Σε ελάχιστο χρόνο ο υπουργός Επικρατείας πήρε το μέρος του Ιβάν Σαββίδη κατόπιν ενημέρωσης (;) του επιστήθιου φίλου του ακραιφνούς ΣΥΡΙΖΑίου Γιάννη Δρόσου

Η εβδομάδα που διανύουμε ήταν γεμάτη εκπλήξεις, εκ των οποίων αυτή που μονοπώλησε την κοινή γνώμη ήταν εκείνη που αφορούσε το ποδόσφαιρο.

Ως γνωστόν,  το πόρισμα που εξέδωσε η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού (ΕΕΑ) είχε ως διατακτικό το φαινόμενο πολυϊδιοκτησίας του Ιβάν Σαββίδη με τις ΠΑΕ ΠΑΟΚ και Ξάνθης, μέσω του ανιψιού του, Καλπαζίδη.

Ο απόηχος της απόφασης αυτής έφερε σε δεύτερη μοίρα το τουρκικό πλοίο που βγήκε σεργιάνι στα χωρικά ύδατα Καστελορίζου και Κρήτης, ακόμη και αυτή την ηχηρή κατάθεση του εισαγγελέα ΑΠ, Γιάννη Αγγελή, σύμφωνα με την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ είχε σκοπό να προφυλακίσει τους Σαμαρά, Γεωργιάδη και Λοβέρδο λίγο πριν από τις εκλογές.

Άλλωστε, και κατά τη συζήτηση της περασμένης Πέμπτης στη Βουλή, από τα 31 λεπτά της ομιλίας του πρωθυπουργού, τα 16 είχαν περιεχόμενο την κρίση στο ποδόσφαιρο εξαιτίας της παραπάνω αναφερόμενης αποφάσεως.

Ο Δούρειος Ίππος της υπόθεσης

Μια προσεκτική ματιά στο χρονοδιάγραμμα των γεγονότων που οδήγησε την κυβέρνηση στην κατάθεση και ψήφιση τροπολογίας, προκειμένου να μειωθούν οι ποινές του νόμου και του καταστατικού της ΕΠΟ σε περιπτώσεις πολυϊδιοκτησίας –ώστε να πέσουν στα μαλακά Ξάνθη και ΠΑΟΚ– δείχνει ότι η αιτιολογία για την ψήφιση αυτής –«για να επέλθει ηρεμία» και για να μην υπάρξει «διχασμός»– δεν προήλθε από γνώση της κυβέρνησης για τα πραγματικά γεγονότα –και συγκεκριμένα του υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη– αλλά από πληροφόρηση εμπίστου ατόμου έχοντος στενή σχέση με τον Ιβάν Σαββίδη.

Το άτομο αυτό ενημέρωσε τον υπουργό Επικρατείας, διογκώνοντας σε απίστευτο βαθμό τις αντιδράσεις του ΠΑΟΚ από την εκδοθείσα απόφαση της ΕΕΑ, όταν ακόμη ο ΠΑΟΚ δεν γνώριζε καν το διατακτικό της απόφασης αυτής.

Ας δούμε όμως τα γεγονότα χρονολογικά.

1] Το παιγνίδι ΠΑΟΚ-Βόλος στις 27/1 ξεκίνησε στις 6:00΄ μ.μ.

2] Η απόφαση της ΕΕΑ εκδόθηκε στις 6:58΄ την ίδια ημέρα.

3] Ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, χωρίς να έχει γνώση της υπόθεσης και χωρίς ιδιαίτερη εντριβή στα ποδοσφαιρικά, μετά από στοιχεία που έθεσε υπ’ όψιν του προσωπικός του φίλος αλλά και φιλικά προσκείμενος προς τον Ιβάν Σαββίδη, ομιλών ρωσικά, σε χρόνο ρεκόρ αφ’ ενός μεν υιοθέτησε τα παραμύθια του συνομιλητή του, και στη συνέχεια απέστειλε το γνωστό sms –το περιεχόμενο του οποίου ήταν απαράδεκτο για τα μέλη μιας Ανεξάρτητης Επιτροπής, όπως η ΕΕΑ–, στον υφυπουργό Λευτέρη Αυγενάκη με εντολή να αναρτηθεί ως δικής του προέλευσης, πράγμα που έγινε στις 7:36΄.

Δηλαδή σε χρονικό διάστημα 28 λεπτών, και συγκεκριμένα στις 7:28΄ μ.μ., ο ΠΑΟΚ ανάρτησε πανό μήκους 50 μέτρων που έγραφε «Η Ελλάδα χωρίζεται στα δύο. Οι κυβερνήσεις πέφτουνε και οι υπουργοί θα τρέχουν. Αυγενάκη, τελείωσες».

Όπως γίνεται αντιληπτό, ο ΠΑΟΚ και ο γνωστός «στρατός» του είχαν έτοιμο το πανό και περίμεναν το πράσινο φως για να το αναρτήσουν.

Στη συνέχεια, αφού ο πρώτος γύρος του παιγνιδιού είχε κερδηθεί –η ανάρτηση «Αυγενάκη» ήταν το προβάδισμα για να συνταχθεί και να κατατεθεί η γνωστή τροπολογία–, οι «εμπλεκόμενοι» προχώρησαν και σε άλλες κινήσεις, ώστε να εμπεδωθεί από την κυβέρνηση η άποψή τους ότι η Ελλάδα χωρίζεται σε Βόρειους και Νότιους. Συγκεκριμένα, στις 9:00΄ μ.μ. ο ΠΑΟΚ εξέδωσε ανακοίνωση με περιεχόμενο τον διχασμό, και στη συνέχεια στις 11:30΄ μ.μ. ο αντιπρόεδρος του ΠΑΟΚ Μάκης Γκαγκάτσης, σε συνέντευξή του στο κανάλι του Ιβάν, ΟΡΕΝ, έκανε λόγο για «Βόρειους και Νότιους», για «το αίμα που θα χυθεί», και με περισσό θράσος κατονόμασε τον υφυπουργό Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη ως υπάλληλο(!!!) του Βαγγέλη Μαρινάκη.

Με όλα τα παραπάνω λεχθέντα από τον κύριο αντιπρόεδρο του ΠΑΟΚ, σε ένα ευνομούμενο κράτος θα περίμενε κανείς ότι κατά την έξοδό του από το στούντιο του ΟΡΕΝ να υπάρχει κάποιο περιπολικό να τον «μαζέψει». Άλλωστε, φοβούμενος και ο ίδιος τη διαδικασία του αυτοφώρου, δεν παρέστη στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΠΟ την επόμενη μέρα.

Όλα τα παραπάνω, που οργανώθηκαν εντέχνως –και που βεβαίως δεν αποτελούν «λαϊκή εξέγερση»– με τη  συμμετοχή των κ.κ. Ζαγοράκη, Ζέρβα, και Κουκοδήμο να μπαίνουν στο παιγνίδι, ο κ. Γ. Γεραπετρίτης είχε εξασφαλίσει το άλλοθι για να περάσει την επόμενη κιόλας ημέρα το μεσημέρι την επιθυμητή για τον Ιβάν Σαββίδη τροπολογία.

Σε όσα έχουμε αναφερθεί παραπάνω, είναι φυσικό να είναι μεγάλη η απορία των αναγνωστών μας ποιο είναι το άτομο που με οδηγίες του Ιβάν Σαββίδη έβαλε στο τρυπάκι τον κ. Γεραπετρίτη και βεβαίως την κυβέρνηση.

Η «Α» αποκαλύπτει σήμερα ότι πρόκειται  για τον κ. Γιάννη Δρόσο, συνταγματολόγο, αγαπημένο παιδί του πρώην υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής επί ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Παππά (ποιος δεν θυμάται τις βαρύγδουπες δηλώσεις του για τις τηλεοπτικές άδειες;), του Σταύρου Κοντονή, που σε συμφωνία με τον μακαρίτη Κύπριο Κωστάκη Κουτσοκούμνη τον διόρισε ως πρόεδρο της Προσωρινής Διοίκησης ΕΠΟ (ΠΔΕ), το 2017, του Αλέξη Τσίπρα, που προσπάθησε μέσω του κ. Δρόσου να δώσει η ΕΡΤ 30 εκατ. ευρώ στον ΠΑΟΚ για τα τηλεοπτικά του δικαιώματα, και που για τον σκοπό αυτό τον διόρισε επίσης και διευθύνοντα σύμβουλο στην ΕΡΤ.

Σχέσεις στοργής Γεραπετρίτη – Δρόσου

Η σχέση του Γ. Γεραπετρίτη και Γ. Δρόσου έχει μεγάλο χρονικό βάθος.

Κατ’ αρχάς, ο Δρόσος ως καθηγητής ήταν εκείνος που πρότεινε την προαγωγή του Γεραπετρίτη ως καθηγητή.

Αργότερα ως πρόεδρος της ΠΔΕ προσέλαβε τον κ. Γεραπετρίτη ως δικηγόρο για να υποστηρίξει ενώπιον του Πρωτοδικείου Αθηνών τη θέση της ΕΠΟ σε προσφυγή της Αθλητικής Ένωσης Ηρακλείου Αθηνών κατά της διάταξης του Σταύρου Κοντονή, που νομιμοποιούσε την εγκαθίδρυση της ΠΔΕ.

Βεβαίως, ο κ. Γεραπετρίτης παρέστη ως δικηγόρος έναντι αμοιβής, και όχι εθελοντικά…

Αναφέρουμε το γεγονός όχι ως μομφή κατά του κ. Γεραπετρίτη, αλλά ως ένδειξη της φιλίας και της εμπιστοσύνης που συνδέουν τους δύο άνδρες.

Εκτός από τα παραπάνω, η σύνδεση Γεραπετρίτη – Δρόσου στην πρόσφατη απόφαση της κυβέρνησης για κατάθεση και ψήφιση της τροπολογίας που «έσβηνε» τις βαριές ποινές για την πολυϊδιοκτησία, είναι απόλυτα ορατή και από ένα άλλο γεγονός.

Όταν κατά τη συζήτηση στη Βουλή της επίμαχης τροπολογίας, την περασμένη Τρίτη, 28/1, ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας Κώστας Καραγκούνης έθεσε κάποιον προβληματισμό του για το αν η διάταξη αυτή έθιγε ή όχι το αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου, συνέβη το εξής εκπληκτικό:

Ο Γ. Δρόσος ήλθε σε επαφή με υπάλληλο της ΕΠΟ και του ζήτησε να μάθει «εδώ και τώρα» αν θα υπάρχει πρόβλημα από FIFA και UEFA εξαιτίας της ψήφισης της προαναφερόμενης τροπολογίας. Όταν μάλιστα ο υπάλληλος του είπε ότι δεν έχει χρόνο και ότι θα δει το θέμα την επόμενη ημέρα, ο Γ. Δρόσος εξανέστη τον και πίεσε αφόρητα λέγοντάς του «το θέλω σήμερα, γιατί πρέπει να ενημερώσω τον Γεραπετρίτη».

Με όλα τα παραπάνω, γίνεται αντιληπτό, και χωρίς μεγάλη φαντασία, ότι ο Γ. Δρόσος προσπαθώντας να πέσει στα μαλακά ο ΠΑΟΚ διόγκωσε τα γεγονότα στον φίλο του Γ. Γεραπετρίτη, και με την οργάνωση που προαναφέραμε των επιχειρημάτων περί Βορείων και Νοτίων και περί διχασμού, μέσα σε ελάχιστο χρόνο τον έπεισε ότι επιβάλλεται να κατατεθεί τροπολογία, έστω και αν αυτή καταργούσε διατάξεις νόμου και καταστατικού της ΕΠΟ, με προσδοκία να ικανοποιηθεί ο Ιβάν Σαββίδης, και βεβαίως να πάρει πόντους ο –«δεν είμαι του τζάμπα»– Γιάννης Δρόσος.

Φωνάζει ο Φούσεκ, χαμπάρι δεν παίρνει ο Γραμμένος

Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι αμέσως μετά την ψήφιση της τροπολογίας, ο επιτετραμμένος των FIFA και UEFA Φούσεκ πίεσε τον Γραμμένο ώστε με έγγραφό του να ενημερώσει τις παραπάνω ομοσπονδίες για το περιεχόμενό της, με τον πρόεδρο της ΕΠΟ να αρνείται(!!!).

Και αυτό βεβαίως διότι σε περίπτωση παρέμβασης των διεθνών ομοσπονδιών και ακύρωση του νόμου, ο ΠΑΟΚ θα έπρεπε να υποστεί μεγαλύτερες ποινές από την αφαίρεση 5-7 βαθμών.

Από το επόμενο πρωτάθλημα η αφαίρεση βαθμών σε ΠΑΟΚ και Ξάνθη

Όπως αναμένεται, από τους γνωρίζοντες νομικά, η όποια ποινή καταλογιστεί σε ΠΑΟΚ και Ξάνθη θα ισχύσει από το επόμενο πρωτάθλημα.

Και αυτό διότι το πόρισμα της ΕΕΑ πρέπει να καθαρογραφεί –πότε άραγε;–, να κοινοποιηθεί στους ενδιαφερόμενους Ξάνθη και ΠΑΟΚ –πότε άραγε;–, στη συνέχεια μετά παρέλευση 30 ημερών οι δύο ΠΑΕ να προσφύγουν στο Διοικητικό Εφετείο το οποίο θα ορίσει δικάσιμο –πότε άραγε;–, και όταν έλθει η ημέρα εκδίκασης να ζητηθεί από τους εναγόμενους κάποια αναβολή η οποία βεβαίως θα δοθεί για να υπάρξει «ηρεμία στο ποδόσφαιρο», σύμφωνα με την άποψη του κ. Γεραπετρίτη

Κάτι ήξερε ο Σαμαράς

Ως γνωστόν, ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς δεν προσήλθε κατά την ψήφιση της επίμαχης τροπολογίας στη Βουλή, επικαλούμενος προσωπικούς λόγους.

Ενδεχομένως, αν είχε πληροφορηθεί τα παραπάνω αναφερόμενα, οι προσωπικοί λόγοι που επικαλέστηκε προσδίδουν και ένα στίγμα μεσσηνιακής αξιοπρέπειας, αφού δεν είναι δυνατόν να καλείται μια ολόκληρη παράταξη με την ψήφο της να εγκρίνει μια διαδικασία προς όφελος κάποιων «νταλαβεριτζήδων» του ποδοσφαίρου…

Ήθελε και στην ΕΡΤ επί ΝΔ ο Γεραπετρίτης τον Δρόσο

Επειδή τα γεγονότα είναι πρόσφατα, υπενθυμίζουμε ότι όταν η ΝΔ κέρδισε τις εκλογές, στις 7 Ιουλίου, άμεσα προέβη σε αλλαγές των διοικήσεων της αρμοδιότητάς της.

Επί ένα τετράμηνο, στην ΕΡΤ όμως παρέμενε δ/νων σύμβουλος ο Γιάννης Δρόσος. Προφανώς με στήριξη του κ. Γεραπετρίτη, ο οποίος ως εμπνευστής του επιτελικού κράτους είχε τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο στους διορισμούς αυτούς. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, είχε την πρόθεση να τον διατηρήσει στη θέση του για να ισχυροποιήσει τον κυβερνητικό μύθο ότι η νέα κυβέρνηση είναι υπεράνω κομματικών τοποθετήσεων και διατηρεί στη θέση τους τους άξιους.

Χρειάστηκε να βάλει τις φωνές όχι στέλεχος της ΝΔ, αλλά… ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος απαίτησε από τον Γ. Δρόσο να παραιτηθεί άμεσα.

Κι όμως, παραβιάζονται νόμοι και καταστατικό

Λόγω της άγνοιας που βασιλεύει στα αρμόδια υπουργεία, ή κάποιας ιδιοτέλειας κάποιοι να κλείνουν τα μάτια σε παραβάσεις νόμων και κανονισμών, η «Α», παραβιάζοντας την ομερτά κάποιων συναδέλφων που «σιτίζονται» από κυβερνητικά ή ποδοσφαιρικά μορφώματα, παραθέτει σήμερα τις μέχρι τώρα παραβιάσεις του θεσμικού πλαισίου και του καταστατικού της ΕΠΟ.

Παραβιάσεις Καταστατικού της ΕΠΟ

1] Ο μισθός του προέδρου της ΕΠΟ αποφασίστηκε στη ΓΣ της Ομοσπονδίας. Απαγορεύτηκε η καταβολή του με απόφαση του υφυπουργού Λ. Αυγενάκη.

Σωστή στην ουσία, αλλά νομικά παράβαση του καταστατικού.

2] Οι κανονισμοί της ΕΠΟ εγκρίνονται από τη ΓΣ, σύμφωνα με το καταστατικό FIFA/UEFA. Με απόφαση της ΓΓΑ, οι κανονισμοί εγκρίνονται από αυτήν.

Παράβαση του καταστατικού.

3] Οι θητείες και τα όρια ηλικίας. Αποτελεί παράβαση στο καταστατικό της ΕΠΟ για το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι.

Τελειώνοντας, θέλουμε να υπενθυμίσουμε την τροπολογία του Γιώργου Βασιλειάδη, τον Δεκέμβριο του 2017, σύμφωνα με την οποία για να ψηφιστεί ο εκπρόσωπος του ποδοσφαίρου στην ΕΟΕ αρκούσαν οι ψήφοι των Ενώσεων και όχι οι ψήφοι των εκλεκτόρων του νόμου Ορφανού, που είχε επαναφέρει σε ισχύ διάταξη του Στ. Κοντονή.

Και μετά σου λένε ότι ΣΥΡΙΖΑ, ΣΥΡΙΖΑίικο μάτι δεν βγάζει…

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα